back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κωνσταντίνος Ντέλλας στον Α984 για την Αντιγόνη του

Διαβάστε επίσης

Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ντέλλα, παρουσιάζεται την Παρασκευή και το Σάββατο, στις 20 και 21 Ιουλίου, στη μικρή Επίδαυρο. Στην παράσταση συμμετέχουν το ΚΑΠΗ Δήμου Επιδαύρου, μαθητές από το γυμνάσιο Λυγουριού και από το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαϊδας.

«Μοναδική εμπειρία» χαρακτήρισε τη μέχρι στιγμής πρόβα του έργο ο Κωνσταντίνος Ντέλλας μιλώντας στον Αθήνα 9.84:

«Οι πρόβες ξεκίνησαν λίγο μετά το Πάσχα, κάναμε πρόβες στο λόφο του Φιλοπάππου και μετά πήγαμε στο Χιλιομόδι Κορινθίας, όπου εκεί μείναμε όλοι μαζί για δύο εβδομάδες, ενώ παράλληλα δουλευόταν και το σκηνικό. Ήταν μια μοναδική εμπειρία».

Για τη συμμετοχή μελών του ΚΑΠΗ Επιδαύρου και μαθητών των Γυμνασίου και Λυκείου Επιδαύρου και Ναυπλίου είπε ότι:

«Κάθε δεύτερη Κυριακή επισκεπτόμουν χωρία γύρω από την Επίδαυρο, όπου έπαιρνα το ρόλο του παραμυθά και έλεγα την Αντιγόνη στους κατοίκους. Σ αυτό το κάλεσμα ανταποκρίθηκαν γύρω στα 23 άτομα από το ΚΑΠΗ Επιδαύρου και μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων Επιδαύρου και Ναυπλίου. Ουσιαστικά υπάρχουν ως φυσικές παρουσίες, είναι μια επέκταση του χορού αυτοί οι άνθρωποι. Πάνω σ αυτό χρίστηκε και η ιδέα της Αντιγόνης, ένας κόσμος που συμμετέχουν φορείς του τόπου τους. Έγινε και ένα κάλεσμα στο μουσικό Λύκειο της Πτολεμαϊδας, απ το οποίο μαθητές και απόφοιτοι συμμετέχουν στην παράσταση παίζοντας χάλκινα πνευστά, η μουσική έχει ένα βαλκανικό ήχο».
«Η παράσταση είναι φτιαγμένη στα πρότυπα ενός λαϊκού δρωμένου», κατέληξε ο κύριος Ντέλλας.

Το έργο

Η «Αντιγόνη», η δημοφιλέστερη μαζί με τον «Οιδίποδα» τραγωδία του Σοφοκλή, ήδη από τα αρχαία χρόνια διαδραματίζεται στη Θήβα μετά την εμφύλια σύρραξη, που οδήγησε ταυτόχρονα στον θάνατο τους δύο αντίπαλους αδερφούς, τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη. Ο βασιλιάς Κρέοντας διατάζει, ως γνωστόν, να ταφεί με τιμές ο Ετεοκλής, αφήνοντας άταφο τον Πολυνείκη ως εχθρό της Θήβας. Η αδερφή τους, η Αντιγόνη, αρνείται όμως να υπακούσει στην εντολή κι αποφασίζει –αφού συγκρούεται με την αδερφή της, την Ισμήνη, καθώς αρνείται αρχικά να τη βοηθήσει– να θάψει μόνη της τον Πολυνείκη, με συνέπεια να συλληφθεί και να καταδικαστεί από τον βασιλιά να θαφτεί ζωντανή. Άκαμπτος ο Κρέοντας, εμμένει στην απόφασή του, ακόμα και μετά τις ικεσίες του ερωτευμένου Αίμονα, του γιου του, και δεν υποχωρεί παρά την τελευταία στιγμή, όταν ο μάντης Τειρεσίας να τον κάνει να δει ότι αυτή η απόφαση θα επισύρει την καταστροφή του. Ο Κρέων αλλάζει γνώμη, αλλά είναι πια αργά: η Αντιγόνη αυτοκτονεί μέσα τον πέτρινο τάφο της και ο Αίμονας αρνούμενος να δεχτεί τον χαμό της αυτοκτονεί κι αυτός. Σειρά τώρα έχει η μητέρα του και γυναίκα του Κρέοντα, η Ευριδίκη, που κρεμιέται από απόγνωση όταν μαθαίνει τον θάνατο του γιου της. Ο Κρέων απομένει θλιβερή φιγούρα στο τέλος του έργου, από τις κορυφαίες μορφές του τραγικού σε ολόκληρο το αρχαίο δράμα.

Η παράσταση έχει αγγλικούς υπέρτιτλους.

Εισιτήρια από 10 ευρώ.

Βίκυ Παπαστεφάνου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα