back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ακυρώνεται η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα – Σύγχυση για το ποιος έκανε την πρόσκληση

Διαβάστε επίσης

Ακυρώνεται η προγραμματισμένη για το φθινόπωρο επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, το οποίο επικαλείται δήλωση του πρέσβη της Ρωσίας στην ελληνική πρωτεύουσα.

«Η χρονική στιγμή της προγραμματισμένης επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα το φθινόπωρο δεν είναι πλέον κατάλληλη», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης. Επιπλέον ανέφερε ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε απελάσεις Ελλήνων διπλωματών, σε αντίποινα για την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών προ ημερών από την ελληνική πλευρά, αλλά παραμένει ακόμη άγνωστο τόσο η ημερομηνία όσο και ο αριθμός των διπλωματών που θα απελαθούν.

«Έχουμε ήδη ενημερώσει ότι θα προχωρήσουμε σε μέτρα κατά της απόφασης. Δεν γνωρίζω πότε, ποιος και πόσοι, αλλά, θα υπάρξουν αντίποινα όπως γίνεται φυσικά συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντρέι Μασλόφ.

Διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τη δήλωση του Ρώσου πρέσβη στην Ελλάδα περί της ακύρωσης της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, διευκρίνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το αίτημα της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν επίσης ότι σε κάθε περίπτωση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας είναι τεταμένες μετά την πρόσφατη απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου σε άλλους δύο, που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση, με την αιτιολογία ότι ενεπλάκησαν σε παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας και ειδικότερα σε απόπειρα παρέμβασης στο ζήτημα της συμφωνίας Ελλάδας – πΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας.

«Η απέλαση των Ρώσων διπλωματών δεν γίνεται να μην έχει συνέπειες για την Ελλάδα» σημείωσε την Τετάρτη κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι η Αθήνα «σύρθηκε» από μια βρώμικη προβοκάτσια σε βάρος της Μόσχας.

Η ίδια πρόσθεσε ότι «τέτοιες ενέργειες δεν γίνεται να μην έχουν συνέπειες, δεν εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν κάποιο ίχνος».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Sputnik, η Μόσχα έχει προαναγγείλει πως θα ανταποδώσει την απέλαση των Ρώσων διπλωματών.

Οι Ρώσοι διπλωμάτες φέρονται να επιχείρησαν να παρέμβουν στο ζήτημα της συμφωνίας Ελλάδας – ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας.

Σημειώνεται πως η κ. Ζαχάροβα σε ερώτηση δημοσιογράφων για απειλές που φέρεται να υπήρξαν από την πλευρά του Σεργκέι Λαβρόφ προς το Νίκο Κοτζιά σε συνάντησή τους που έλαβε χώρα στη Μόσχα στα μέσα Ιουνίου αρκέστηκε στο να τις χαρακτηρίσει “ανοησίες”.

Αξίζει να αναφερθεί πως Έλληνας ανταποκριτής ζήτησε από την εκπρόσωπο του Ρωσικού ΥΠΕΞ να σχολιάσει video στο οποίο εμφανίζονται μέλη της Ρωσικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα να επιχειρούν να χρηματίσουν Έλληνες πολίτες. Στο συγκεκριμένο ερώτημα η κ. Ζαχάροβα τόνισε πως δεν έχει εικόνα για το συγκεκριμένο υλικό και θα υπάρξει τοποθέτηση εάν και εφόσον φθάσει στα χέρια της ρωσικής διπλωματίας.

Ρωσική πρεσβεία: Η Αθήνα ζήτησε την επίσκεψη

Διαψεύδει η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα το σχόλιο ελληνικών διπλωματικών πηγών νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι οποίες ανέφεραν πως το αίτημα της επίσκεψης Λαβρόφ στην Αθήνα είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά. Σε ανάρτηση της στο twitter η ρωσική πρεσβεία παραθέτει δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά μετά τη συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα στις 13 Ιουνίου οπότε ο κ. Κοτζιάς δήλωνε «επιβεβαιώσαμε την πρόσκληση στο ομόλογο μου να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα