back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η Σύνοδος Τραμπ – Πούτιν στο Ελσίνκι και οι άνευ προηγουμένου δηλώσεις του πρώτου με τις οποίες επί της ουσίας απέρριψε τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές και οι αντιδράσεις που αυτές προκάλεσαν στις ΗΠΑ και όχι μόνο είναι το βασικό θέμα στον διεθνή Τύπο.

Για Σύνοδο Πούτιν – Τραμπ

Η χειραψία μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια της Συνόδου ΗΠΑ – Ρωσίας στο Ελσίκι είναι η βασική φωτογραφία στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι η υπεράσπιση του κ. Τραμπ προς τον Ρώσο πρόεδρο προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις τόσο στους Δημοκρατικούς όσο και στους Ρεπουμπλικάνους στην Ουάσιγκτον.

Κατά τον Guardian ο Ντ. Τραμπ προσέφερε μια μοναδική νίκη στον Βλ. Πούτιν στη διάρκεια της Συνόδου στο Ελσίνκι λέγοντας στον κόσμο ότι δεν πιστεύει στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του ή στις δικαστικές έρευνες γύρω από το θέμα της ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές.
Το σχόλιο του πρώην επικεφαλής της CIA, Τζον Μπρέναν ότι οι δηλώσεις του Ντ. Τραμπ δεν ήταν κάτι άλλο παρά “προδοτικές” δίνει και το πρωτοσέλιδο τίτλο στη βρετανική εφημερίδα.

Η Daily Mirror αποκαλεί τον κ Τραμπ “το σκυλάκι του κ. Πούτιν” σχολιάζοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως ικανοποιημένος από τη χθεσινή Σύνοδο.

Αλλά η Daily Express εκτιμά ότι πιστεύει ότι υπάρχουν ελπιδοφόρες ενδείξεις μεταξύ των δύο πιο ισχυρών ανδρών του κόσμου “για τώρα μπορούμε να αναπνέουμε λιγάκι πιο εύκολα” ισχυρίζεται.

Από την πλευρά του το Αμερικανικό περιοδικό “the Atlantic” αποκαλεί τη Σύνοδο του Ελσίνι “τη στιγμή της αλήθειας για τους Ρεπουμπλικάνους” λέγοντας ότι το κόμμα τώρα είτε θα υπερασπιστεί τις ΗΠΑ ή θα υπηρετήσει έναν “βλαβερό και ελλιπή” άνδρα που τώρα τυγχάνει να είναι πρόεδρος της χώρας. Κατά την άποψή του υπάρχουν δύο εξηγήσεις για αυτή την “ντροπιαστική εικόνα” του κ. Τραμπ: είτε είναι “πράκτορας των ρωσικών συμφερόντων” είτε ένας “χρήσιμος ηλίθιος”.

Σε αντίθεση η ακροδεξιά ιστοσελίδα στις ΗΠΑ Breitbart κάνει λόγο για “διπλωματική επιτυχία” του κ. Τραμπ. Αρνείται ότι ο Τραμπ εξυπηρετεί ρωσικά συμφέροντα και θεωρεί ότι πολύ σωστά ο Αμερικανός πρόεδρος λέει ότι εμπιστεύεται τον κ. Πούτιν καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.

Η ισπανική ABC έχει τίτλο: “Μα τι φίλοι είναι αυτοί… Τραμπ και Πούτιν” κάνοντας λόγο για τους πιο ισχυρούς ηγέτες του πλανήτη που “έθαψαν τον Ψυχρό Πόλεμο” και το θέμα της ανάμειξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές, τουλάχιστον προς ώρας.

Η Mundo έκανε λόγο για “ταπείνωση της Ευρώπης”.

Και η γερμανική FAZ σημειώνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος “επαίνεσε” μια “πολύ παραγωγική” συνάντηση με τον Πούτιν, ενώ η Tagesspiegel επικεντρώνεται στη δήλωση Τραμπ ότι “ο κόσμος μας θέλει ενωμένους”. Η εφημερίδα αναφέρεται και στις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις Τραμπ στις ΗΠΑ.

“Νέα τάξη πραγμάτων μετά το… υγρό φιλί του Τραμπ προς τον Πούτιν” το σχόλιο του Politico. Ο Τραμπ στη διάρκεια μιας σουρεαλιστικής συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση έδειξε σεβασμό στον Πούτιν αρνούμενος να επικρίνει τον Ρώσο πρόεδρο ενώ τονίζοντας ότι είναι απλά “ανταγωνιστής” μάλλον του προσέφερε ένα ακόμα κομπλιμέντο. Σε ένα άλλο σημείο, ο Τραμπ παρενέβη σε μια στοχευμένη προς τον Πούτιν ερώτηση, λίγες μόνο μέρες μετά το πόρισμα της ειδικής επιτροπής υπό τον Ρόμπερτ Μιούλερ ότι δεκάδες Ρώσοι πράκτορες είχαν “χακάρει” την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών και της αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές, Χίλαρι Κλίντον ώστε να βοηθήσουν τον Τραμπ να κερδίσει. Ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ενώ είχε “μεγάλη εμπιστοσύνη” προς τους Αμερικανούς πράκτορες “ο κ. Πούτιν προσέφερε ακλόνητα επιχειρήματα αρνούμενος κάθε ανάμειξη”. Ο εκπρόσωπος του κ. Μιούλερ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχετικό σχόλιο” (…) “Είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακό. Νομίζω ότι δείχνει ότι νιώθει περισσότερο άνετος με έναν ισχυρό αντίπαλο παρά με τους δημοκρατικούς του εταίρους” σχολιάζει ο Τόμας Ράϊτ, διευθυντής του Brookings για τις σχέσεις ΗΠΑ – Ευρώπης. Για τον Τραμπ., που συχνά εκφράζει τις απόψεις του για το εμπόριο και την οικονομία ως ένα “παιχνίδι κέρδους” η φιλία του έναντι μιας χώρας μπορεί μόνο να μετρηθεί στο κατά πόσον αυτή αποτελεί μόνο οικονομική απειλή για τις ΗΠΑ, αναφέρουν οι σχολιαστές. Με βάση αυτό, Ευρώπη και Καναδάς είναι περισσότερο “τρομακτικές” σε σχέση με τη Ρωσία παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων τόσο από Ρεπουμπλικανούς όσο και Δημοκρατικούς σε ζητήματα ασφάλειας.
Στο μεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει το εμπορικό γραφείο της στη Μόσχα, γνωστό ως Business France, το οποίο είναι αναπόσπαστο τμήμα της γαλλικής διπλωματικής αποστολής και είναι αρμόδιο για τις εμπορικές ανταλλαγές και γαλλικές επενδύσεις στη Ρωσία, αναφέρει ο γαλλικός Τύπος.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη του στο Fox ο Αμερικανός πρόεδρος χθες το βράδυ ισχυρίστηκε ότι η Άγκελα Μέρκελ “πληρώνει δισεκατομμύρια προς τη Ρωσία. Φυσικά, αυτή είναι η επιλογή της, αλλά υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα με αυτό”. Επίσης ισχυρίστηκε ότι εφ’ όσον ο Πούτιν είπε ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες δεν έχουν καμία πληροφορία για τον Τραμπ… είναι σίγουρο καθώς αν είχαν, θα είχαν δημοσιευθεί ήδη.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να στηρίζεται πλέον στον Ντόναλντ Τραμπ και υπάρχει ανάγκη για συσπείρωση μετά τη δήλωση με την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε την Ευρώπη “εχθρό” στον τομέα του εμπορίου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας. “Δεν μπορούμε πλέον να στηριζόμαστε πλήρως στον Λευκό Οίκο”, δήλωσε ο Χάικο Μάας στις εφημερίδες του ομίλου Funke. “Για να διατηρήσουμε τη σύμπραξη με τις ΗΠΑ πρέπει να την αναπροσαρμόσουμε. Η πρώτη ξεκάθαρη συνέπεια δεν μπορεί παρά να είναι να συνδεθούμε μεταξύ μας στην Ευρώπη ακόμη πιο στενά”. “Η Ευρώπη δεν μπορεί να αφεθεί στις διαιρέσεις όσο οξείες και αν είναι οι επιθέσεις και όσο παράλογα κι αν είναι τα tweets” προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Από την άλλη πλευρά, η ιταλική κυβέρνηση “δεν θα φοβηθεί” να βάλει βέτο στην Ε.Ε “ως ύστατη κίνηση” για να προωθήσει την ιδέα της άρσης των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, σύμφωνα με δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, χθες στη Μόσχαμ αναφέρει το Politico. Σε συνέντευξη Τύπου ισχυρίστηκε ότι η Ρώμη θα εργαστεί, ώστε να αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. “Δεν φοβόμαστε να κάνουμε χρήση του βέτο” είπε χαρακτηριστικά.

Στη Βρετανία

Το σχέδιο της Μέι για το Brexit βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης… ισχυρίζονται οι Times του Λονδίνου καθώς η πρωθυπουργός “υποτάχθηκε” σε υποστηρικτές του Leave που θέλουν να το “σκοτώσουν”.

Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Μetro κάνει λόγο για “συντρίμμια του Τσέκερς”.

“Η συμφωνία του Τσέκερς είναι νεκρή, λένε οι αντάρτες” ο σχετικός τίτλος της Daily Telegraph. Αναφέρει ότι “ενθουσιώδεις υποστηρικτές του Brexit πιστεύουν ότι τώρα οι Βρυξέλλες θα απορρίψουν το σχέδιο και θα αναγκάσουν τη Μέι να σκεφθεί ξανά”. “Εμφύλιος εντός των Τόρις” συμπληρώνει η εφημερίδα “δεν επιχειρεί κανείς να το κρύψε άλλωστε”…

Η Sun αναφέρει ότι η πρωθυπουργός έχει χάσει πια τον έλεγχο προκαλώντας έναν εμφύλιο εντός των Τόρις. Η Daily Mail περιγράφει ότι στους Τόρις έχει επέλθει “οριστικός διχασμός” και αναφέρι ότι αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επόμενες κινήσεις του Μπόρις Τζόνσον, αλλά παροτρύνει το κόμμα να μην κάνει κάτι βιαστικό εν μέσω της “θερινής τρέλας” που επικρατεί στο Γουέστιμινστερ.

Η Daily Express στηρίζει ακόμα την Μέι λέγοντας ότι είναι πεισματάρα και αποφασιστική να φθάσει σε πλήρη συμφωνία γύρω από το Brexit.
Στο μεταξύ, δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, ζητά η βουλευτής των Συντηρητικών και υποστηρίκτρια της παραμονής στην Ε.Ε. Τζαστίν Γκρένινγκ, με άρθρο της στους Times. Η Γκρένινγκ, πρώην υπουργός Παιδείας, υποστηρίζει ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα είναι “ο μόνος τρόπος” για να λυθεί το συνεχιζόμενο πολιτικό αδιέξοδο για το πώς η Βρετανία θα εξέλθει από την Ε.Ε. Η παρέμβαση της βουλευτή των Συντηρητικών είναι μία ακόμη εκδήλωση της βαθιάς εσωτερικής αντιπαράθεσης που έχουν προκαλέσει στο Συντηρητικό Κόμμα και την κυβέρνηση οι νέες προτάσεις της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για ένα “ήπιο Brexit”. Η Γκρένινγκ υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες προτάσεις της Μέι δεν ικανοποιούν ούτε αυτούς που επιθυμούν μια ολοκληρωτική έξοδο από την Ε.Ε., το λεγόμενο “σκληρό Brexit”, ούτε αυτούς που επιδιώκουν τη συνέχιση των στενών δεσμών μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών. “Η μόνη λύση είναι να πάρουμε την τελική απόφαση για το Brexit από τα χέρια πολιτικών που έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο, μακριά από παρασκηνιακές συμφωνίες και να την ξαναδώσουμε πίσω στο λαό” επισημαίνει η βουλευτής των Συντηρητικών. Η ιδέα για ένα νέο δημοψήφισμα φαίνεται να κερδίζει έδφος τους τελευταίους μήνες. Ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ υποστήριξε προχθές με άρθρο του μέσω της ιστοσελίδας του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Αλλαγή (Institute for Global Change) ότι πρέπει να γίνει νέα ψηφοφορία. Ο Μπλερ προτείνει μάλιστα να υπάρξουν τρεις επιλογές για τους ψηφοφόρους: “ξεκάθαρη έξοδος, ήπια ή παραμονή”

“Η Μέι απέφυγε την τελευταία στιγμή μια ήττα στο Κοινοβούλιο” σχολιάζει το Politico. Είναι μια αποδοκιμασία που εξακολουθεί να αποτυπώνεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπου μετά τις παραιτήσεις του υπουργού του Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον οι αποχωρήσαντες έχουν φτάσει πλέον τους εννέα. Κι αυτή δεν ήταν η τελευταία δοκιμασία για την Τερέζα Μέι: χθες ήρθε αντιμέτωπη στο Κοινοβούλιο με τους σκληρούς του Brexit και με αφορμή τη νέα συμφωνία για τα τελωνεία και τις τροπολογίες που κατέθεσαν οι Brexiters στην κατεύθυνση του πιο σκληρού Brexit. Ο φόβος των αναλυτών δεν ήταν ότι θα έχανε η Μέι – κάποιες από αυτές τις τροπολογίες θα μπορούσε εξάλλου να τις στηρίξει και η ίδια. Οπως σημείωναν όμως, η επίδειξη δύναμης των ευρωσκεπτικιστών του κόμματός της θα είχε ως αποτέλεσμα να εξασθενήσει ακόμη περισσότερο η ούτως ή άλλως αδύναμη θέση στην οποία βρίσκεται. Το βασικό επιχείρημα της Μέι βασίζεται σε ένα “εάν”: εάν πέσει η κυβέρνηση, προειδοποιούσε προχθές, οι ευρωσκεπτικιστές κινδυνεύουν να εκμηδενίσουν τη νίκη της εξόδου της Βρετανίας που ονειρεύονταν εδώ και δεκαετίες με τους Τόρις διασπασμένους, το βέβαιο είναι ότι η Τερέζα Μέι θα χρειαστεί την ψήφο των Εργατικών για να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων το δικό της Brexit. Αλλά κι αυτοί δεν είναι καθόλου πρόθυμοι να της την προσφέρουν.

Στη Γαλλία

Ο γαλλικός Τύπος επικεντρώνεται στους πανηγυρισμούς της κατάκτησης του Παγκόσμιου Κυπέλλου την Κυριακή στον τελικό του Μουντιάλ με το Politico επίσης να ισχυρίζεται ότι “οι Μπλε της Γαλλίας φέρνουν καλά νέα για τον Μακρόν”. Αν η ιστορία είναι “οδηγός” εξελίξεων ο Μακρόν θα ενισχυθεί αρκετά από την εθνική ευφορία που προκάλεσε η νίκη. Το 1998 όταν η Γαλλία πήρε για πρώτη φορά τον παγκόσμιο τίτλο, ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Ζακ Σιράκ είδε να αυξάνεται η δημοτικότητά του κατά 14 μονάδες σε μόλις δύο μήνες. Ο Μακρόν ακολούθησε το παράδειγμα του Σιράκ. Όπως και άλλοι πρόεδροι βέβαια, ο Μακρόν είχε επισκεφθεί την ομάδα κατά την προετοιμασία της ενώ τους στήριξε τόσο στον ημιτελικό όσο και στον τελικό στη Ρωσία, παρά τις περί αντιθέτου παροτρύνσεις άλλων Ευρωπαίων ηγετών να μην παραβρεθούν στη Μόσχα. Ο Μακρόν έκανε και εύστοχες παρατηρήσεις και σχόλια στα αποδυτήρια και τις δύο φορές. Στον τελικό επιδόθηκε και σε χορευτικές κινήσεις… “dab” με τον Πολ Πογκμπά. Αν το Παγκόσμιο Κύπελο ήταν χολιγουντιανή ιστορία τότε σίγουρα ένας από τους πρωταγωνιστές θα ήταν και ο Μακρόν. Η εθνική Γαλλίας πάντα ένωνε το έθνος. Κάποιοι βέβαια έχουν προκαλέσει δημόσια συζήτηση για το εάν θα πρέπει να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο. Το 2010 προκλήθηκε και κρίση εντός της ομάδας μετά τη σύγκρουση των παικτών με τον προπονητή τους. Σε αντίθεση το 2018 η χαρισματική και πετυχημένη ομάδα μοιάζει να ταιριάζει απίστευτα στην επιθυμία του Μακρόν να εμφανίσει τη Γαλλία, περήφανη, ανανεωμένη και εξωστρεφή. “Θα πρέπει να είμαστε περήφανοι ως Γάλλοι, αν και δεν το λέμε συχνά. Ζούμε καλά στη Γαλλία και έχουμε μια πανέμορφη χώρα, μια όμορφη ομάδα με όμορφους Γάλλους” είπε ο Γκριζμάν, σε μια συνέντευξη Τύπου ενώ ο Κιλιάν Μμπαμπέ τον περασμένο Μάϊο σε ένα ντοκιμαντέρ είχε ισχυριστεί ότι “θέλω να ενσαρκώσω τη Γαλλία, να εκπροσωπήσω τη χώρα, να τα δώσω όλα για τη Γαλλία” . Και οι δύο παίκτες έχουν μετανάστες γονείς.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα