back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Όσα θα θυμόμαστε από το Μουντιάλ της Ρωσίας

Διαβάστε επίσης

Το Μουντιάλ του 2018 που διεξήχθη στα γήπεδα της Ρωσίας έχει περάσει πια στην ιστορία. Αυτά που θα θυμόμαστε από αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι σίγουρα η χρήση του VAR, ότι τα φαβορί και οι αστέρες τους μας αποχαιρέτησαν νωρίς και ότι στα ημιτελικά και τον τελικό έφτασαν ομάδες που ήταν αουτσάιντερ πριν την έναρξη της διοργάνωσης. 

Η χρήση του VAR

Σίγουρα η χρήση του VAR βοήθησε αρκετά ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη σε κρίσιμες στιγμές. Όμως η σωστή χρήση του έχει ακόμη πολύ δρόμο. Οι διαιτητές πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπειρία και να αφομοιώσουν στο παιχνίδι τους, τους λόγους… επίκλησης της τεχνολογίας στην λήψη ορθών αποφάσεων. Αρκετοί μάλιστα πιστεύουν πως με τη χρήση του η μαγεία του ποδοσφαίρου χάνεται, ενώ υποστηρίζουν πως πρόκειται για «παρέμβαση» στην ταχύτητα εξέλιξης ενός αγώνα, με μετρήσιμους και αστάθμητους παράγοντες.

Με εξαίρεση την μη εξέταση από το VAR του πέναλτι που έκανε ο Μπόατενγκ στον Μπεργκ κατά την διάρκεια του αγώνα Γερμανία-Σουηδία, και αντίστοιχα τον μη καταλογισμό του επιθετικού φάουλ που έκανε ο Ζούμπερ στον Μιράντα, στο γκολ της ισοφάρισης της Ελβετίας απέναντι στη Βραζιλία, δεν υπάρχει κάποιο μεμπτό σημείο ή φάση, που έσφαλε ο διαιτητής και καθόρισε ένα αποτέλεσμα ή αδίκησε κάποια ομάδα. Παρά το γεγονός ότι στο Μουντιάλ «σφύριξαν» διαιτητές από το Ιράν, από την Γκάνα και από άλλες υπό ανάπτυξη ποδοσφαιρικά χώρες, το επίπεδο σε αυτόν τον τομέα κυμάνθηκε σε επίπεδα που άγγιξαν το άριστα.

Τα φαβορί που έφυγαν νωρίς

Πριν την έναρξη του Μουντιάλ ποιος θα πίστευε ότι Γερμανία, Βραζιλία, Αργεντινή και Ισπανία θα “τελείωναν” νωρίς με τις υποχρεώσεις τους. Ποιος το περίμενε ότι Νεϊμάρ, Μέσι, Ρονάλντο θα γύριζαν σπίτια τους τόσο νωρίς!

Ο Λιονέλ Μέσι δεν κατάφερε να «σηκώσει» την απογοητευτική Αργεντινή, καθώς δεν υπήρξε κανένας ικανός συμπαραστάτης του, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έμεινε στα τέσσερα γκολ από την φάση των ομίλων και ο Νεϊμάρ… κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του, επειδή παρέμεινε στο χορτάρι για σχεδόν 14 λεπτά, μετά από μαρκαρίσματα που δέχθηκε!

Είδαμε την Βραζιλία να προσπαθεί να γίνει μία ομάδα με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά και την Αργεντινή να μην μπορεί να παράξει ποδόσφαιρο. Είδαμε την Ισπανία κουρασμένη από τις… 1.000 πάσες σε ένα 90λεπτο, είδαμε την Γερμανία να μην έχει αγωνιστικό προσανατολισμό και σχεδιασμό μέσα στο γήπεδο. Με εξαίρεση την Βραζιλία που «έπεσε» σ΄ ένα κατακπλητικό Βέλγιο και για περίπου 20 λεπτά στον προημιτελικό θα μπορούσε να διεκδικήσει την πρόκριση στην παράταση, οι άλλες τρεις κορυφαίες ομάδες, παραδόθηκαν σχεδόν «αμαχητί».

Τα αουτσάιντερ που έφτασαν μέχρι το τέλος

Από τους τελευταίους τέσσερις διεκδικητές, οι τρεις δεν ήταν στα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Η Κροατία και το Βέλγιο ήταν τα πιο δυνατά αουτσάιντερ και από τους πρώτους αγώνες στο τουρνουά έδειξαν τις δυνατότητες τους, ενώ η νεανική Αγγλία, έκανε την πιο «μεγάλη» έκπληξη με την παρουσία της στα ημιτελικά. Μόνον η Γαλλία ήταν μεταξύ των επικρατέστερων ομάδων για την κατάκτηση του τροπαίου, πίσω από την Βραζιλία και την Γερμανία, μαζί με την Ισπανία και μπροστά από την Αργεντινή. Και από αυτά τα πέντε ποδοσφαιρικά «μεγαθήρια», μόνο οι «πετεινοί» κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις.

Στα θετικά του 21ου Μουντιάλ  συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός ότι δεν έγιναν επεισόδια σε καμία από τις πόλεις που φιλοξένησαν αγώνες ή προπονήσεις των 32 ομάδων που συμμετείχαν στη διοργάνωση. Επιτυχία που πιστώνεται στις ρωσικές αρχές ασφαλείας.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο πια δίνει ραντεβού σε τέσσερα χρόνια στο Κατάρ, το πρώτο χειμωνιάτικο Μουντιάλ της σύγχρονης ιστορίας.

 

Newsroom: Αθήνα 9.84 /ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα