back to top
24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: ας μας επιστρέψει ο Τραμπ τα δισ. για τους πρόσφυγες

Διαβάστε επίσης

Έκκληση για “σκληρή και πάνω από όλα κοινή ευρωπαϊκή απάντηση” απηύθυνε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μετά τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, περί κατακόρυφης αύξησης των αμυντικών δαπανών των μελών της Συμμαχίας.

“Ο Τραμπ πρέπει να επιστρέψει σε εμάς δισεκατομμύρια”

“Κάθε προσπάθεια συμβιβασμού με τον Ντόναλντ Τραμπ έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα ο αμερικανός πρόεδρος να πηγαίνει ακόμα ένα βήμα παραπέρα στις απαιτήσεις του”, επεσήμανε ο Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel. Και για να γίνει πιο συγκεκριμένος έφερε το εξής παράδειγμα: “Αφού εκείνος μας ζητά να του επιστρέψουμε δισεκατομμύρια για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ, πρέπει κι εμείς να του ζητήσουμε να μας επιστρέψει τα δισεκατομμύρια που εμείς οφείλουμε να δαπανούμε για τους πρόσφυγες που έχουν προκύψει εξαιτίας των αποτυχημένων αμερικανικών στρατιωτικών επεμβάσεων όπως αυτή στο Ιράκ”.

Ο Τραμπ επιθυμεί αλλαγή καθεστώτος στη Γερμανία

Ο Τραμπ επέμεινε κατά τη Σύνοδο στο σύνηθες αίτημά του ότι οι νατοϊκοί εταίροι πρέπει να δίνουν το 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες, δίνοντας όμως αυτή τη φορά τελεσίγραφο: αυτό δεν πρέπει να έχει επιτευχθεί έως το 2024, αλλά έως το 2019, ενώ έκανε λόγο και για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 4% του ΑΕΠ του εκάστοτε κράτους.

Ο Γκάμπριελ δεν του χαρίστηκε: “Ο αμερικανός πρόεδρος παρέχει εγγυήσεις στον βορειοκορεάτη δικτάτορα και παράλληλα επιθυμεί αλλαγή καθεστώτος στη Γερμανία. Αυτό δεν μπορούμε να το ανεχθούμε”, επεσήμανε.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα