back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ομοβροντία ρωσικών καταγγελιών

Διαβάστε επίσης

Δεύτερη ανακοίνωση εναντίον της Ελλάδας μέσα στην ίδια ημέρα εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλοντας αυτή τη φορά την απόφαση έκδοσης στη Γαλλία του Ρώσου πολίτη Αντρέι Βίνικ, ο οποίος θεωρείται πρωτεργάτης του κρυπτονομίσματος bitcoin και είχε συλληφθεί στη Χαλκιδική.

«Οι ελληνικές Αρχές υπό έξωθεν πίεση συνεχίζουν να επιδεινώνουν την κατάσταση στις διμερείς μας σχέσεις: Είναι προφανές ότι παρόμοιες ενέργειες δεν μπορούν να αγνοηθούν από τη ρωσική πλευρά», αναφέρει η ανακοίνωση της Μόσχας για την υπόθεση του Βίνικ, τον οποίο και οι ΗΠΑ ζητούν να φέρουν στο έδαφός τους.

Νωρίτερα, μετά το αυστηρό διάβημα προς τον Έλληνα πρεσβευτή στη Μόσχα Ανδρέα Φρυγανά για την υπόθεση των πρόσφατων απελάσεων Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε πρωτοφανή ανακοίνωση στην οποία γίνεται λόγος για «ενέργεια αβάσιμη, κινούμενη σε σύγκρουση με τον χαρακτήρα των διμερών σχέσεών και ικανή να τους προκαλέσει σοβαρή βλάβη».

«Είναι προφανές» προστίθεται στην ανακοίνωση «ότι πίσω από την αντιρωσική απόφαση της κυβέρνησης της Ελλάδας, που ήταν αφιερωμένη στην έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ, βρίσκεται η Ουάσιγκτον, η οποία ανοιχτά υποστήριξε τις ενέργειες αυτές με δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Απάντηση διπλωματικών πηγών

«Ισχυρισμοί περί δήθεν αμερικανικών πιέσεων προς την Ελλάδα είναι απολύτως αβάσιμοι» τόνισαν διπλωματικές πηγές.

Και πρόσθεσαν: «Οι Ρώσοι φαίνεται ότι έχουν μια δυσκολία να αντιληφθούν ότι ένα μικρό κράτος μπορεί και είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα εθνικά του συμφέροντα. Δυσκολεύτηκαν να αντιληφθούν τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει ο εμπορικός μας στόλος στη διεθνή οικονομία και τα συμφέροντα που έχει η χώρα για να υπερασπιστεί αυτόν τον ρόλο. Δυσκολεύονται να αντιληφθούν το δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα στην περιοχή και όλο βλέπουν τρίτες δυνάμεις από πίσω. Και δυσκολεύονται επίσης στην προκειμένη να αντιληφθούν ότι δεν αφήνουμε να παρεμβαίνουν τρίτες δυνάμεις στα εσωτερικά μας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα