back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η “συγκρουσιακή” πρώτη μέρα της Συνόδου του ΝΑΤΟ με τον Ντ. Τραμπ να βάλλει κατά πάντων για αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 4% είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για ΝΑΤΟ: “Ο Τραμπ βάζει… φωτιά στο ΝΑΤΟ ζητώντας αύξηση των αμυντικών δαπανών και επικρίνοντας τη Γερμανία” σχολιάζει η WSJ.

“Ο Τραμπ πιέζει τους συμμάχους να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες – Ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου του ΝΑΤΟ κατηγόρησε τη Γερμανία ότι ενεργεί ως όμηρος της Ρωσίας” αναφέρουν οι FT.

“Ο Τραμπ προτείνει διπλάσια αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 4%” αναφέρει το Politico.

Η βελγική De Morgen επικεντρώνεται στην “ισχυρή σύγκρουση” μεταξύ του Τραμπ και των Ευρωπαίων εταίρων του.

Η επίσης βελγική De Tijd “φιλοξενεί” στο πρωτοσέλιδο της μια φωτογραφία των ηγετών του ΝΑΤΟ που όλοι κοιτούν τον ουρανό από διαφορετική πλευρά. “Δεν κοιτούν όλοι προς την ίδια κατεύθυνση” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς για σύμμαχο χώρα του ΝΑΤΟ προέβη χθες ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντ. Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Γερμανία ότι “ελέγχεται πλήρως από τη Ρωσία” λόγω των υψηλών ποσοτήτων φυσικού αερίου που εισάγει, για να εισπράξει απάντηση από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ότι “έχει εμπειρία από τότε που τμήμα της Γερμανίας ελεγχόταν από τη Σοβιετική Ένωση”.Ο πόλεμος λέξεων λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και εν όψει της συνάντησης του Αμερικανού προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, την ερχόμενη Δευτέρα στο Ελσίνκι, ενισχύει τις ανησυχίες για τις προθέσεις του Τραμπ απέναντι στον θεωρούμενο μέχρι πρότινος ακλόνητο πυλώνα των ευρωατλαντικών σχέσεων. “Προστατεύουμε τη Γερμανία, προστατεύουμε τη Γαλλία, προστατεύουμε όλες αυτές τις χώρες. Και μετά αρκετές από αυτές τις χώρες πάνε και συνάπτουν συμφωνία για αγωγό με τη Ρωσία πληρώνοντας δισεκατομμύρια δολάρια στα ταμεία της Ρωσίας… To θεωρώ πολύ άδικο”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. H Μέρκελ δεν άφησε αναπάντητη τη δήλωση Τραμπ. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε με νόημα στους δημοσιογράφους: “θέλω να πω πως έχω εμπειρία από τότε που τμήμα της Γερμανίας ελεγχόταν από τη Σοβιετική Ένωση” – η Μέρκελ ως γνωστόν μεγάλωσε στην πρώην Ανατολική Γερμανία, την οποία ήλεγχε πλήρως η τότε ΕΣΣΔ. “Είμαι πολύ ευτυχής που σήμερα είμαστε ενωμένοι στην ελευθερία ως Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Χάρη σε αυτό μπορούμε να πούμε πως μπορούμε να χαράσσουμε ανεξάρτητες πολιτικές και να παίρνουμε ανεξάρτητες αποφάσεις. Αυτό είναι πολύ καλό, ιδιαίτερα για τον λαό στην ανατολική Γερμανία”, πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Σε γεύμα με τον επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τραμπ μίλησε για γερμανικές εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία της τάξης του 60% με 70%, φουσκώνοντας τους αριθμούς, αφού η Γερμανία, παρότι είναι ο μεγαλύτερος εισα- γωγέας ρωσικού αερίου στην Ε.Ε., εξαρτάται μόνο κατά 20% από το ρωσικό αέριο για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών. Αυτό που έχει ενοχλήσει τον Τραμπ δεν είναι αυτές καθαυτές οι εισαγωγές ρωσικού αερίου, αλλά το γεγονός ότι η Γερμανία στηρίζει πολιτικά τον νέο αγωγό της Βαλτικής Θάλασσας, τον Nord Stream 2, ο οποίος θα αυξήσει τη ροή ρωσικού αερίου σε χώρες της Ε.Ε. Το έργο αυτό έχουν επικρίνει η Πολωνία και άλλες χώρες, που φοβούνται την αυξανόμενη ρωσική ισχυροποίηση και επιρροή χάρη στο φυσικό αέριο. Το μεγάλο επίδικο της χθεσινής συνόδου του ΝΑΤΟ και αφορμή να ξεσπάσει ο πρωτοφανής πόλεμος λέξεων ανάμεσα στον Τραμπ και τη Μέρκελ, είναι η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. Η Ουάσιγκτον θέλει να αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ στο 2% του ΑΕΠ ετησίως, όπως άλλωστε τα κράτη-μέλη έχουν δεσμευτεί. Από τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑ- ΤΟ, μόνο πέντε εκπλήρωσαν τον στόχο του 2% φέτος, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, με την ισχυρή οικονομικά Γερμανία να δαπανά το 1,24% του ΑΕΠ. Οι ΗΠΑ δαπανούν το 3,5%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΝΑΤΟ. Η φραστική επίθεση πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι το τελευταίο σύμπτωμα της αυξανόμενης απόστασης μεταξύ της Ουάσιγκτον και των δυτικών της εταίρων.Στην τελευταία σύνοδο κορυφής των επτά πλουσιότερων κρατών του κόσμου (G7) στον Καναδά, τον Ιούνιο, δεν κατέστη δυνατή η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, με τον Τραμπ να εγκαταλείπει τους συνδαιτυμόνες του στα… κρύα του λουτρού.

Κλίμα συνεργασίας και φιλίας, ωστόσο, έδειξαν αργότερα μιλώντας προς τους δημοσιογράφους Τραμπ και Μέρκελ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι έχει “καταπληκτική” σχέση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. “Συζητάμε θέματα που αφορούν τις αμυντικές δαπάνες και το εμπόριο. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις”, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος. “Έχουμε μια θαυμάσια συνάντηση. Συζητάμε τις στρατιωτικές δαπάνες… συζητάμε το εμπόριο” είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στους οποίους επιτράπηκε η είσοδος. Πρόσθεσε ότι εξέθεσε στη Μέρκελ τις ανησυχίες του για τον νέο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Ο αγωγός αυτός, ο Nord Stream 2, θα παρακάμπτει την Ουκρανία και θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει έως και 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως. Η Μέρκελ από την πλευρά της εμφανίστηκε ικανοποιημένη από αυτήν την ανταλλαγή απόψεων. Είπε ότι συζήτησαν θέματα που αφορούν τη μετανάστευση και το εμπόριο, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ παραμένουν “εταίρος” της Γερμανίας. “Είμαστε εταίροι, είμαστε καλοί εταίροι και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στο μέλλον”, υπογράμμισε.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ θα συναντηθεί τελικά με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντ Τραμπ στις 25 Ιουλίου στην Ουάσιγκτον, ώστε να συζητήσουν για το εμπόριο, αποκαλύπτει το Politico επικαλούμενο τρεις πηγές. Η Γερμανία θέλει ο Γιούνκερ να συζητήσει διαφορετικές επιλογές για μια συμφωνία για το εμπόριο με τον Τραμπ, αλλά η Γαλλία έχει επανειλημμένως τονίζει ότι οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να κάνουν καμία προσφορά έως ότου ο Τραμπ υποχωρήσει στο θέμα των δασμών.

Στη Βρετανία: Βασικό θέμα είναι η ήττα της Εθνικής Αγγλίας στον χθεσινό ημιτελικό του Μουντιάλ με την πλειοψηφία των εφημερίδων πάντως να σχολιάζει πως η Βρετανία νιώθει περήφανη για την ομάδα της.

Την ίδια στιγμή, ο βρετανικός Τύπος επικεντρώνεται στη σημερινή επίσκεψη του Ντ. Τραμπ στη Βρετανία αλλά και στις “συγκρούσεις” του με Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ σχετικά με τα επίπεδα δαπανών στον τομέα της άμυνας και κυρίως στην κατηγορία του εναντίον της Γερμανίας ότι αποτελεί “όμηρο” της Μόσχας λόγω της εξάρτησής της στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Telegraph αναφέρει πάντως ότι η Ευρώπη ‘χρειάζεται σε κάθε περίπτωση να αυξήσει τις δαπάνες προς τον τομέα της άμυνας”.

Ο Guardian θεωρεί ότι με τα σχόλιά του ο Τραμπ μάλλον ευχαριστεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ο βασικός στόχος του οποίου είναι η διάσπαση των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

“Η Μέι ελπίζει η επίσκεψη Τραμπ να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις” αναφέρει το BBC. Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι μια ευκαιρία να ενισχυθούν οι εμπορικοί δεσμοί καθώς και η συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, τόνισε η Μέι. Η πρωθυπουργός προειδοποίησε τον Τραμπ να μην αγνοεί την κακόβουλη συμπεριφορά της Ρωσίας ειδικά τώρα που θα συναντηθεί με τον Βλ. Πούτιν, την ερχόμενη Δευτέρα. Ο Τραμπ αναμένεται να φθάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο το απόγευμα για διήμερη επίσκεψη εργασίας και θα δει τόσο τη Βασίλισσα οσο και την Μέι. Χιλιάδες κόσμου αναμένεται να διαδηλώσουν εναντίον της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου σε όλη τη χώρα.

Στη δημοσίευση σήμερα της “Λευκής Βίβλου” για το Brexit επικεντρώνεται στο σχόλιό του το Politico αποκαλύπτοντας ότι ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ όπως δήλωσε ο ίδιος έχει ήδη ένα αντίγραφό της στο γραφείο του. “Σήμερα είναι η μέρα που η Ευρώπη θα ανακαλύψει τι είδους μέλλον θα έχει η σχέση της με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit. Η παρουσίαση θα γίνει σήμερα το πρωί στο Λονδίνο. Αν και τόσο ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λέο Βαράντκαρ όσο και η Άγκελα Μέρκελ έχουν εμφανιστεί υποστηρικτικοί έναντι της Μέι… θα πρέπει το σχέδιο να πάρει την έγκριση πολλών ακόμα άλλων. Ο νέος υπουργός για το Brexit ο Ντόμινικ Ράαμπ θα πει ότι το Brexit είναι μια “πρόκληση” αλλά και μια “ευκαιρία” για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε αποκλειστικό τους ρεπορτάζ οι FT αναφέρουν ότι η Τερέζα Μέι εγκαταλείπει τα σχέδια να διατηρήσουν οι χρηματο-οικονομικές υπηρεσίες του Σίτι στενούς δεσμούς με την Ε.Ε ύστερα από το Brexit.

Για προσφυγικό: “Η Ιταλία επιχειρεί να υποβαθμίσει τις γερμανικές υποσχέσεις για μια συμφωνία στο μεταναστευτικό” αναφέρει η DW. O Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε χθες ότι είναι αισιόδοξος για μια συμφωνία με τη Ρώμη σχετικά με την επιστροφή μεταναστών στην Ιταλία έως τα τέλη Ιουλίου. Ο Ιταλός ομόλογός του Ματέο Σαλβίνι ωστόσο απέφυγε να δεσμευθεί λέγοντας ότι χρειάζεται πρώτα μια ευρύτερη στρατηγική για να προστατευθούν τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στην Αυστρία ενόψει μιας άτυπης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε και ο Σαλβίνι δήλωσε ότι αυτός και ο Ζεεχόφερ έχουν “έναν κοινό στόχο: λιγότερες αφίξεις, λιγότερους θανάτους, λιγότερους μετανάστες στην Ιταλία όπως και στη Γερμανία”. Πρόσθεσε ωστόσο ότι “προτού δεχθούμε έστω και έναν μετανάστη στην Ιταλία, θέλουμε την Ευρώπη να προστατεύει τα εξωτερικά της σύνορα. Οταν αυτό συμβεί πραγματικά, τότε μπορούμε να συζητήσουμε και τα υπόλοιπα”.

“Παραίτηση του Ζεεχόφερ για το κακόγουστο αστείο του καθώς ένας Αφγανός πρόσφυγας αυτοκτόνησε” αναφέρει το BBC. Μια μέρα μετά το κακόγουστο αστείο του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ ότι 69 Αφγανοί μετανάστες απελάθηκαν στα 69α γενέθλιά του, αποκαλύφθηκε ότι ένας αυτοκτόνησε. Ο 23χρονος είχε ζήσει για 8 χρόνια στη Γερμανία, προτού απελαθεί και επιστρέψει με ειδική πτήση στη χώρα του, την περασμένη Τρίτη. Ο Αφγανός φέρεται να αυτοκτόνησε με πολιτικούς αντιπάλους του Ζεεχόφερ να τον καλούν να παραιτηθεί. “Εύχομαι το γέλιο να του καθίσει στον λαιμό.. ήρθε η ώρα να φύγει” δήλωσε η βουλευτής του Die Linke, Γιαν Κόρτε.

Στη Γερμανία: Μεγάλο θέμα στον γερμανικό Τύπο η χθεσινή καταδικαστική απόφαση στη “δίκη του αιώνα” εναντίον της Μπεάτε Τσέπε, του ακροδεξιού δικτύου NSU, για μία σειρά δολοφονιών.

Η FAZ αναφέρει ότι τα εγκλήματα της Τσέπε “ήταν ιδιαιτέρως σοβαρά” ενώ η Süddeutsche Zeitung δείχνει μια εικόνα διαδηλωτών με φωτογραφίες των θυμάτων.

Η Tagesspiegel χαρακτηρίζει την καταδικαστική απόφαση της Τσέπε “ιστορική”.

Η Die Welt and Taz “φιλοξενούν” φωτογραφίες των θυμάτων.

Την αποκάλεσαν “δίκη του αιώνα” αναφέρει η DW. Είναι ίσως η μεγαλύτερη δίκη στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας και αφορά τη δράση του νεοναζιστικού δικτύου NSU. Την Τετάρτη το Εφετείο του Μονάχου ανακοίνωσε την απόφασή του: ακολουθώντας τη σχετική πρόταση της εισαγγελίας, το δικαστήριο καταδικάζει σε ισόβια την Μπεάτε Τσέπε για μία σειρά δολοφονιών και βομβιστικών επιθέσεων σε όλη τη Γερμανία την περίοδο 2000-2007. Παράλληλα, επιβάλλει μικρότερες ποινές φυλάκισης σε τέσσερις συγκατηγορούμενούς της. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο Θεόδωρος Βουλγαρίδης, μετανάστης δεύτερης γενιάς από τις Σέρρες, τον οποίο η NSU, τον Ιούνιο του 2005, εκτέλεσε εν ψυχρώ μέσα στο κλειδαράδικο που διατηρούσε με γερμανό συνεταίρο του στο Μόναχο. Πέντε χρόνια διήρκεσε η δίκη στο Εφετετείο του Μονάχου. Και αυτό γιατί το δικαστήριο έπρεπε να δώσει απάντηση στο δύσκολο ερώτημα, εάν η Μπεάτε Τσέπε είναι συναυτουργός των εγκληματικών ενεργειών, αν και η ίδια ποτέ δεν βρισκόταν στον τόπο του εγκλήματος. Με απλά λόγια: μπορεί να είναι δράστης των δολοφονιών κάποιος, ο οποίος ποτέ δεν πάτησε τη σκανδάλη; Θεωρητικά αυτό είναι δυνατό και προβλέπεται στον ποινικό κώδικα, προϋποθέτει, όμως προσεκτική τεκμηρίωση. Τελικά το Εφετείο του Μονάχου αποδέχθηκε ότι αυτό ακριβώς συνέβη με τη Μπεάτε Τσέπε. Η ίδια παρέμεινε σιωπηλή σε όλη τη διάρκεια της δίκης, με εξαίρεση την περασμένη εβδομάδα όταν, κάνοντας χρήση του δικαιώματός της για μία τελευταία τοποθέτηση στην αυλαία της δίκης, κάλεσε τους δικαστές να αποφασίσουν χωρίς να επηρεάζονται από πολιτικές πιέσεις και να μην την καταδικάσουν “για κάτι που δεν έκανε”. Η Μπεάτε Τσέπε έχει δηλώσει επανειλημμένα δια των δικηγόρων της ότι δεν γνώριζε το παραμικρό για τις δολοφονίες. Δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες της στο δίκτυο NSU, ο Ούβε Μπόντλος και ο Ούβε Μπένχαρντ, με τους οποίους η αινιγματική Τσέπε διατηρούσε και προσωπική σχέση, αυτοκτόνησαν το 2011, πιθανώς για να μην συλληφθούν από την αστυνομία. Στη συνέχεια η Τσέπε έβαλε φωτιά στο διαμέρισμά τους, κάτι που αξιολογείται ως προσπάθεια να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία. Μέχρι στιγμής δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα τι επιθυμούσε να αποκρύψει

Στην Τουρκία: “ Ο Ερντογάν σπρώχνει τη λίρα στον πάτο” αναφέρει η DW. Η ήδη αισθητά εξασθενημένη τουρκική λίρα δέχθηκε δύο απανωτά χτυπήματα εντός λίγων μόλις ωρών: αρχικά απώλεσε 3,5% τη Δευτέρα, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε απροσδόκητα να αναθέσει το υπουργείο Οικονομικών στον γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Αντιθέτως ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ, που έχει τη φήμη του θετικά διακείμενου έναντι των αγορών, έμεινε εκτός κυβέρνησης.Την ώρα που ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου αναβαθμίζεται, ο ίδιος ο Ερντογάν φαίνεται αποφασισμένος να θέσει υπό τον έλεγχό του τη μέχρι πρότινος ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας. Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του στο προεδρικό αξίωμα –κι αυτό ήταν το δεύτερο χτύπημα που δέχθηκε η τουρκική λίρα- εξέδωσε προεδρικό διάταγμα που προβλέπει ότι στο εξής ο διορισμός του διοικητή και υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας θα είναι αποκλειστικά δική του αρμοδιότητα. Ο πληθυσμός της χώρας πλήττεται βεβαίως από τις εξελίξεις. Ο πληθωρισμός κινείται σε επίπεδα-ρεκόρ –τον Ιούνιο που πέρασε ανήλθε σε 15%. Η καθημερινότητα γίνεται πιο ακριβή για τους Τούρκους. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας επιχειρεί να αντιστρέψει τις εξελίξεις ανεβάζοντας τα βασικά επιτόκια. Ένα απαραίτητο μέτρο, τονίζουν οι οικονομολόγοι, το οποίο όμως είναι σαν αγκάθι στο μάτι του προέδρου Ερντογάν. Αυτός θέλει οπωσδήποτε να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια προκειμένου να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην τουρκική οικονομία. Αυτό εξηγεί γιατί επιχειρεί να θέσει υπό τον έλεγχό του την Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο, παρατηρητές επισημαίνουν ότι με τις ενέργειές του ο Τούρκος πρόεδρος απλά καθυστερεί το αναπόφευκτο.

“Οι αγορές αντιδρούν όταν ο Ερντογάν μιλάει για επιτόκια” αναφέρει το Bloomberg. Λίρα, χρηματιστήριο και τραπεζικές μετοχές καταρρέουν την επομένη της ορκωμοσίας Ερντογάν και του διορισμού του γαμπρού του Μπεράτ Αλμπαϊράκ στη θέση του υπουργού Οικονομικών, με το πρακτορείο Bloomberg να κάνει λόγο για ωρολογιακή βόμβα δανείων ύψους 51 δισ. δολαρίων του ενεργειακού τομέα, που απειλεί την Τουρκία. Το τουρκικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση 5,18%, με τον επιμέρους δείκτη των τραπεζικών μετοχών να υποχωρεί κατά 9,19%, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει η συνεχιζόμενη ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας στους ισολογισμούς των τραπεζών και την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών δανείων. Η τουρκική λίρα υποχωρούσε συνεχώς μέχρι χθες αργά το απόγευμα φθάνοντας στις 4,84 λίρες ανά δολάριο, από 4,7062 λίρες ανά δολάριο, που είχε την Τρίτη. Υποχώρησε δηλαδή σε μία ημέρα σχεδόν 3%. Το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει 69% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2010. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, οι εταιρείες ενέργειας της Τουρκίας είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις τουρκικές τράπεζες, μετά την επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έργα τα τελευταία 15 χρόνια.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα