back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δίκη NSU: Μυστικές υπηρεσίες που έμειναν στο απυρόβλητο

Διαβάστε επίσης

‘Εντονες αντιδράσεις προκαλεί η δίκη της ναζιστικής οργάνωσης ΝSU, παρά την καταδίκη της ηγέτιδας της οργάνωσης Μπεάτε Τσέπε με ισόβια, καθώς εκτιμάται ότι δεν έπεσε άπλετο φως στην υπόθεση και συγκεκριμένα στην περαιτέρω διαλεύκανσή της.

Η οργάνωση NSU ιδρύθηκε το 1999 και η ένταση της δράσης της καλύπτει το διάστημα 2000-2007, στο οποίο η οργάνωση δολοφόνησε 10 ανθρώπους, μετανάστες, 8 Τούρκους και έναν Έλληνα.

Στο ίδιο διάστημα η οργάνωση πραγματοποίησε δεκάδες ληστείες και εκρήξεις. Τα μέλη της είχαν διασυνδέσεις και σε άλλους χώρους, οργανώσεις, ενώ η διείσδυση της είχε φτάσει και στις κρατικές μυστικές υπηρεσίες.

Η κ. Ιωάννα Μεϊτάνη, μέλος του ελληνικού παραρτήματος του ιδρύματος “Ρόζα Λούξεμπουργκ”, μιλώντας στην εκπομπή “Ντάμες Σπαθί” και την Ελευθερία Κουμάντου, τόνισε: «Οι δύο άλλοι ηγέτες της οργάνωσης βρέθηκαν νεκροί σε τροχόσπιτο, η Μπεάτε Τσέπε πριν συλληφθεί έκαψε το σπίτι που διέμεναν και μαζί ότι στοιχείο υπήρχε μέσα».

Αναφερόμενη η κ. Μεϊτάνη στις σχέσεις της οργάνωσης με τις μυστικές υπηρεσίες είπε: «Οι μυστικές υπηρεσίες είχαν βάλει ως κατασκόπους στην οργάνωση ανθρώπους της οι οποίοι προέρχονταν από την ακροδεξιά. Αυτοί λοιπόν ήταν παρόντες σε ληστείες και δολοφονίες αλλά δεν παρενέβησαν. Πολλοί απ’αυτούς τώρα απλώς μετατέθηκαν σε άλλα κρατίδια, ενώ ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας παραιτήθηκε όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση».

Η κ. Μεϊτάνη τόνισε ότι «το δικαστήριο “έδειξε” ότι ήθελε να κλείσει το θέμα χωρίς να προχωρήσει η σε βάθος διαλεύκανση της δράσης όλου του δικτύου και όσων συμμετείχαν, ενώ έριξε στα μαλακά ακροδεξιά μέλη που ήταν μπροστά σε επιθέσεις και συμμετείχαν στους φόνους. Η πρόθεση του Γερμανικού κράτους φάνηκε. Οι αρχές διερευνώντας τις δολοφονίες, αναζητούσαν  στο περιβάλλον των θυμάτων τυχόν σχέσεις τους με τη μαφία, προσωπικές διαφορές ή ξεκαθάρισμα λογαριασμών και όχι τη δράση του NSU. Στιγμάτισαν δηλαδή τα θύματα, τους μετανάστες, ότι δολοφονήθηκαν όχι από τα ρατσιστικά κίνητρα των δραστών αλλά επειδή ήταν μπλεγμένοι με τη μαφία ή τον υπόκοσμο».

Όσο για τις ελαφρές ποινές που επιβλήθηκαν στους υπόλοιπους κατηγορούμενους, η κ. Μεϊτάνη παρατηρεί: «Είναι σαν να δίνουν σινιάλο στους ακροδεξιούς, στους ναζί, ότι κοιτάξτε αν δεν είστε εσείς που θα σκοτώσετε άλλα θα συμμετέχετε, συνεργάζεστε, βοηθήσετε κλπ, θα πέσετε στα μαλακά».

Η υπόθεση στη Γερμανία πήρε μεγάλη δημοσιότητα με τα μίντια της χώρας να καλύπτουν σε ειδικές στήλες τη δίκη σε καθημερινή βάση, με  ρεπορτάζ, έρευνες και αφιερώματα: «Η δίκη καταγράφηκε από το “NSU watch” , το παρατηρητήριο που συστάθηκε για να παρακολουθεί τη διαδικασία. Άνθρωποι που έγραφαν σε καθημερινή βάση πλήρη αναφορά η οποία  μεταφραζόταν μάλιστα και στα Τουρκικά, καθώς και οι 8 από τους 10 δολοφονηθέντες ήταν Τούρκοι. Μια πλήρης ενημέρωση από ένα ανεξάρτητο μεν αλλά με σαφή θέση παρατηρητήριο, το οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα πως το δικαστήριο δεν έριξε άπλετο φως».

Το NSUwatch, συνεργάζεται και με το ελληνικό παρατηρητήριο, το “GoldenDawnWatch”  το οποίο λειτουργεί με το ίδιο μοντέλο.
«Κι εδώ το παρατηρητήριο καταγράφει τη δίκη της Χρυσής Αυγής σε σταθερή βάση και το υλικό θα μείνει παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα», κατέληξε η κ.Μεϊτάνη.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα