back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αλ. Τσίπρας: Βγήκα από τη συνάντηση με τον Ερντογάν με περισσότερες ελπίδες για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Διαβάστε επίσης

«Δύσκολη», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την δίωρη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφή του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο το σύνολο της διμερούς ατζέντας, ενώ ανέφερε πως έθεσε και κατ’ ιδίαν το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται εδώ και τέσσερις μήνες σε φυλακές της Αδριανούπολης.

«Ο Τ. Ερντογάν έθεσε το ζήτημα των 8 Τούρκων αξιωματικών και του κατέστησε σαφές για άλλη μια φορά ότι στην Ελλάδα η δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη», πρόσθεσε.

«Βγαίνοντας από τη συνάντηση έχω περισσότερες ελπίδες σε σχέση με αυτές που είχα πριν από τη συνάντηση», τόνισε και σημείωσε ότι κατέστησε σαφές ότι το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι μείζον ηθικής και συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας που αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση του θέματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και πως για τον Τούρκο Πρόεδρο είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα των 8 Τούρκων αξιωματικών. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι του έδωσε να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συσχετίζεται το ένα θέμα με το άλλο και πως αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά δεν είναι κάποια χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και εφόσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, που δεν έχουν διαπράξει, να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους.

Κληθείς να σχολιάσει κατηγορίες της ΝΔ ότι σήμερα η κυβέρνηση «παρέδωσε το Βουκουρέστι», σε σχέση με το ονοματολογικό της πΓΔΜ, ο Αλ. Τσίπρας είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι πρόκειται για «βαθιά υποκριτική στάση που υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών».

Είπε ειδικότερα ότι σήμερα είναι μια ιστορική μέρα γιατί παίρνει σάρκα και οστά η απόφαση της περιβόητης Συνόδου του Βουκουρεστίου «που επί 10 χρόνια ήταν κενό γράμμα». Υπογράμμισε ότι καθίσταται απολύτως σαφές ότι η πΓΔΜ ξεκινά ενταξιακές συνομιλίες που θα καταλήξουν εάν και μόνο εάν ολοκληρωθεί η αλλαγή της γείτονος μετά και την προβλεπόμενη συνταγματική αλλαγή.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός στηλίτευσε τη στάση της ΝΔ απέναντι σε δηλώσεις Ευρωπαίων και διεθνών αξιωματούχων.

«Κυρίως η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, αλλά τον ακολουθεί κατά πόδας και η κ. Γεννηματά, έχουν αποφασίσει να αναδείξουν με στρεβλό τρόπο κρίσιμα εθνικά θέματα γιατί αυτά αποτελούν το σωσίβιο τους μετά το ναυάγιο των προβλέψεων τους για την οικονομία», είπε και τόνισε ότι αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα