back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σήμερα η απόφαση της Κομισιόν για την εποπτεία – Αύριο το συμπληρωματικό μνημόνιο από τον ESM

Διαβάστε επίσης

Την πρόταση της Κομισιόν αναφορικά με τον μηχανισμό αυξημένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά από τις 28 Αυγούστου θα παρουσιάσουν σήμερα Τετάρτη, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Γάλλος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Η πρόταση αναμένεται να έχει ως βάση την απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου και το συμπληρωματικό μνημόνιο, με το οποίο και ολοκληρώθηκε η τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM.

Ευρωπαίος αξιωματούχος για ΦΠΑ και συντάξεις

Η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά δεν αναμένεται να επηρεάσει την ολοκλήρωση της τελευταιπας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου.
Ωστόσο, αυτό θα αφορά στην περίοδο έως το τέλος του χρόνου και με βάση αυτή το δεδομένο έχουν διαφοροποιηθεί οι αντίστοιχοι υπολογισμοί στην Έκθεση Συμμόρφωσης των θεσμών.

Αναφορικά με τη μείωση των συντάξεων ανέφερε ότι, ακόμα και να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, καλό θα ήταν να μη χρησιμοποιηθεί για την αναβολή του μέτρου και την ακύρωση των συμφωνηθέντων.

Μοσκοβισί: Συνετό να μην συζητά η Ελλάδα για αλλαγές

“Θα το συζητήσουμε όταν έρθει η στιγμή”, αναφέρει για το θέμα της περικοπής των συντάξεων ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στο “ΕΘΝΟΣ”.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, ειδικά το πρώτο διάστημα θα ήταν συνετό η χώρα μας να μη συζητά για αλλαγές και να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Τονίζει, πάντως, ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με ένα νέο πρόγραμμα.

Η πρόταση της Κομισιόν θα συζητηθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης

Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης βρίσκεται στις ΗΠΑ επιχειρώντας να διερευνήσει το ενδεχόμενο της επόμενης εξόδου στις αγορές (εντός του ερχόμενου διμήνου σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο), οι Βρυξέλλες ολοκληρώνουν το σχέδιο της ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο θα ενταχθεί η Ελλάδα από την 21 Αυγούστου, όταν και ολοκληρώνεται το πρόγραμμά της.

Το πρωί της Πέμπτης και λίγο πριν το Eurogroup, ο ESM θα εγκρίνει και τυπικά το συμπληρωματικό μνημόνιο με βάση το οποίο θα ολοκληρώνεται και τυπικά η τέταρτη αξιολόγηση.

Σε αυτό καταγράφεται το σύνολο των υποχρεώσεων της χώρας στη μεταμνημονιακή περίοδο. Στη βάση αυτή θα δώσει -για λογαριασμό του- εντολή στην Κομισιόν να προχωρήσει στην κατάθεση του πλαισίου ένταξης στην Ενισχυμένη Εποπτεία, το οποίο θα συζητηθεί στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

Κι αν στην Ελλάδα το ζήτημα της εφαρμογής των περικοπών των συντάξεων της επόμενης χρονιάς έχει μετατραπεί σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, οι εταίροι και πιστωτές μας επί του παρόντος κλείνουν την πόρτα σε οποιαδήποτε συζήτηση παρεκκλίνει της εφαρμογής των συμφωνηθέντων.

Αυτό που απομένει να ξεκαθαριστεί είναι… οι διατυπώσεις. Γιατί αυτές θα δείξουν αν και πόσα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης θα έχει η ελληνική πλευρά όταν καταθέσει τον προϋπολογισμό του 2019, τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ακολούθως, το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής, ο ESM αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 15 δις της τελευταίας δόσης του προγράμματός του.

Στο παραπάνω σκηνικό έρχεται να προστεθεί και η χθεσινή αναφορά του Μάριο Ντράγκι στην διατήρηση ή όχι του δανεισμού των τραπεζών μέσω waiver και το ενδεχόμενο να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι η απόφαση θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και αφού η Κεντρική Τράπεζα προχωρήσει σε αξιολόγηση της διατηρισιμότητας του ελληνικού χρέου και του ρίσκου της χώρας.

Το πιθανότερο σενάριο θέλει τη διατήρηση του waiver, όχι όμως και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα