back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τη δημιουργία δικαστικής αστυνομίας προανήγγειλε ο Στ. Κοντονής

Διαβάστε επίσης

Τον «οδικό χάρτη» σύγχρονων νομοθετημάτων με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης παρουσίασε σήμερα, Τετάρτη, σε συνέντευξη Τύπου ο αρμόδιος υπουργός Σταύρος Κοντονής.

Για πρώτη φορά υλοποιείται το πάγιο αίτημα των δικαστών και εισαγγελέων για τη δημιουργία δικαστικής αστυνομίας, καθώς και Κώδικας που θα ρυθμίζει τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στις άμεσες νομοθετικές προτεραιότητες του υπουργείου μεταξύ των οποίων.

Νομοσχέδιο για την δικαστική αστυνομία

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε και σύντομα αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Σύμφωνα με τις διατάξεις του, αρχικά αστυνομικοί θα στελεχώσουν την υπηρεσία σε Αθήνα και Πειραιά, ενώ στη συνέχεια στη δικαστική αστυνομία θα υπηρετούν εξειδικευμένοι υπάλληλοι και πραγματογνώμονες υπό την εποπτεία της εισαγγελικής αρχής. Αρχικός στόχος είναι η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που παραμένουν ανεκτέλεστες προκειμένου να εκκαθαριστούν και να εισπραχθούν έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Νομοσχέδιο για τον κώδικα του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο θεσμοθετείται για πρώτη φορά

Επίσης άμεσα θα κατατεθούν οι διατάξεις για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, ενώ εξήγγειλε και την παράδοση δύο δικαστικών αιθουσών στο κτίριο Κεράνης προκειμένου να επισπευσθεί η εκδίκαση μεγάλων δικών, μεταξύ των οποίων και της Χρυσής Αυγής.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης με απόφαση του δεν εκδίδεται η Μολδαβή υπήκοος, θύμα trafficking για την οποία ο Άρειος Πάγος είχε αποφανθεί υπέρ της έκδοσής της.

Τέλος, ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικών χώρων, που παγκοσμίως λειτουργούν από χρόνια και ονομάζονται “σπίτι του παιδιού” σε Αθήνα και Πειραιά για τα σεξουαλικώς κακοποιημένα παιδιά ενώ σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού σύντομα θα λειτουργήσει ανάλογο σπίτι και στη Θεσσαλονίκη.

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα