back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μόνο από τα δημόσια φαρμακεία τα φάρμακα αξίας άνω των 1.000 ευρώ

Διαβάστε επίσης

Νέα ταλαιπωρία για τους ασθενείς με σοβαρά νοσήματα καθώς τα φάρμακα αξίας άνω των 1000 ευρώ δε θα διατίθενται πλέον από τα ιδιωτικά φαρμακεία, παρά μόνο από τα 30 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που βρίσκονται σε όλη τη χώρα.

Αναμενόμενη ήταν η αντίδραση των φαρμακοποιών οι οποίoι προειδοποιούν ότι αν δεν καταργηθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση, θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται στον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, και προβλέπει τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων μόνο από τα περίπου 30 φαρμακεία του οργανισμού και τα φαρμακεία των δημοσίων νοσοκομείων και όχι από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Τα φάρμακα αυτά είναι κυρίως αντικαρκινικά και για χρόνιες σοβαρές παθήσεις, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ πολλά από τα καινοτόμα φάρμακα που έχουν μπει τώρα στη θετική λίστα κοστίζουν πάνω από 1.000 ευρώ.

Αυτονόητο είναι ότι η διάταξη αυτή θα προκαλέσει ταλαιπωρία στους ασθενείς καθώς θα είναι αναγκασμένοι να περιμένουν σε ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ μεγαλύτερο θα είναι το πρόβλημα για τους ασθενείς των απομακρυσμένων περιοχών.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ζητά την άμεση απόσυρση της διάταξης τονίζοντας ότι εισήχθη στον κανονισμό χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με το υπουργείο Υγείας ή τον ΕΟΠΥΥ.

«Η ενέργεια του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ συνιστά έλλειψη σεβασμού προς τους ασφαλισμένους γιατί περιορίζει το δικαίωμα πλήρους και απρόσκοπτης πρόσβασης στην παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης», αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σημειώνοντας ότι αν δεν καταργηθεί η συγκεκριμένη διάταξη είναι αποφασισμένος να προσφύγει κατά του επιμάχου άρθρου με όσα θεσμικά και νομικά μέσα διαθέτει.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα