back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Politico: Ο “βασιλιάς” Μακρόν δεσμεύεται να είναι ταπεινός

Διαβάστε επίσης

“Ο βασιλιάς Μακρόν δεσμεύεται να είναι ταπεινός…μετά το σκάνδαλο της πισίνας” αναφέρει το Politico.

Τίποτα δεν είναι λιγότερο ταπεινό από το Παλάτι των Βερσαλιών. Ο Γάλλος πρόεδρος που επικρίνεται έντονα το τελευταίο διάστημα για υπέρογκες δαπάνες και σχέδια ακόμα και για πισίνα στον κήπο του παλατιού του 17ου αιώνα – επιχείρησε χθες να αποποιηθεί τον χαρακτηρισμό του “βασιλιά” και δεσμεύθηκε να προχωρήσει με ένα πιο “ταπεινό” στυλ διακυβέρνησης. “Γνωρίζω ότι δεν μπορώ να τα κάνω όλα σωστά” είπε ο 39χρονος χθες χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του “ταπεινό αλλά αποφασισμένο”. Ο Μακρόν εξήγησε γιατί ήθελε να μιλήσει στις Βερσαλίες. Εκεί μπορεί να απευθυνθεί και στα δύο κοινοβουλευτικά σώματα, τα οποία συνεδρίασαν κοστίζοντας 286 ευρώ προκειμένου να δώσουν την ευλογία τους για την αναθεώρηση του συντάγματος και τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει “στο 2ο χρόνο εξουσίας”.

Επί της ουσίας όμως η ομιλία αφορούσε κυρίως τον πρόεδρο και την αυξανόμενη μείωση της δημοτικότητας του ανάμεσα στους ψηφοφόρους, που μάλλον τον θεωρούν περισσότερο “βασιλικό” για τα γούστα τους.

Έχοντας υπό απόλυτο έλεγχο το κοινοβούλιο ο Μακρόν δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της Μέι και της Μέρκελ και είναι εγγυημένο ούτως ή άλλως ότι θα ασκεί εξουσία για τα επόμενα 3 χρόνια.

Χρειάζεται όμως αλλαγή της κοινής γνώμης ειδικά ενόψει των ευρω-εκλογών το 2019 τις οποίες έχει ήδη χαρακτηρίσει ως μια μάχη ανάμεσα στις δυνάμεις του φιλελευθερισμού και του λαϊκισμού στην Ευρώπη.

Όμως οι Γάλλοι τον “βλέπουν” ήδη ως “τον πρόεδρο των πλουσίων” έναν Ρεπουμπλικανό μονάρχη τόσο ικανοποιημένο με τον εαυτό του και τόσο μακριά από τον λαό που έχει μάλιστα αποτύχει να δει ότι αυτό τους προσβάλλει.

Έχει ήδη δαπανήσει 26.000 ευρώ για την ανακαίνιση της προεδρικής κατοικίας ενώ η Journal du Dimanche αποκάλυψε ότι η σύζυγός του έχει ήδη ζητήσει τη κατασκευή πισίνας στον κήπο της εξοχικής κατοικίας του προέδρου από τη δεκαετία του ’60 το κόστος της οποίας θα φθάσει τα 34.000 ευρώ, που σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ήταν έξοδα απαραίτητα, την ώρα που οι δαπάνες για την ασφάλεια της “ιδιωτικής” παραλίας μπροστά από το σπίτι είναι ήδη αρκετά περισσότερα.

Οι πολέμιοι του τον κατηγορούν ότι χάνει την ουσία. Το πρόβλημα δεν είναι που κολυμπά ο Μακρόν αλλά η τάση του να σπαταλά υπέρογκα ποσά για μια πολυτελή ζωή για εκείνον και την οικογένειά του, όπως οι 500.000 ευρώ για την αντικατάσταση των σερβίτσιων στο Ελιζέ, δαπάνη που αποκάλυψε πρόσφατα το σατιρικό περιοδικό Canard Enchainé, όπως επίσης η υπερχρήση του προεδρικού αεροσκάφους και τα υπερπολυτελή πάρτι.

Οι δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν ότι η μείωση της δημοτικότητας αφορά και σε θέματα πολιτικής. Από 40% στους πρώτους οκτώ μήνες της θητείας του, η δημοτικότητα του Μακρόν έπεσε τον Ιούλιο στο πιο χαμηλό της ποσοστό το 32% σε μια δημοσκόπηση και στο 34% σε μια άλλη. (…) Στόχος του Μακρόν και του κινήματός του ήταν να συγκεράσει πολιτικές από τα δεξιά και τα αριστερά. Επιχειρώντας άνοιγμα προς τα αριστερά υποσχέθηκε δωρεάν γυαλιά μυωπίας, ακουστικά καθώς και δωρεάν παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης ενώ το Σεπτέμβριο θα ανακοινώσει το περίφημο “σχέδιο κατά της φτώχειας” . Την ίδια ώρα όμως η κυβέρνηση του έχει μειώσει τους φόρους στους πλούσιους και έχει προχωρήσει σε περικοπές 20.000 θέσεων εργασίας στην υπηρεσία της Εφορίας. Ένα είναι πάντως ξεκάθαρο: η συμμαχία του Μακρόν βασίζεται όχι μόνο σε μια επιχείρηση να συγκεράσει αριστερές και δεξιές πολιτικές, χρειάζεται επίσης και αυξημένη δημοτικότητα. Η πισίνα κατά το Ελιζέ δεν θα είναι μόνιμη κατασκευή. Στη Γαλλία των 67 εκ πολιτών, υπάρχουν περίπου 2 εκατομμύρια ιδιωτικές πισίνες.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα