back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η αιφνιδιαστική παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από τη κυβέρνηση της Τερέζα Μέι λόγω του σχεδίου της βρετανίδας πρωθυπουργού για το Brexit είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Στη Βρετανία: Οι περισσότερες βρετανικές εφημερίδες έχουν “βασικό πρόσωπο” τον Μπόρις Τζόνσον και την προειδοποίησή του μέσω της επιστολής παραιτήσεως του ότι “το όνειρο του Brexit πεθαίνει”.

Η Telegraph αναφέρει πως προχώρησε σε καταδικαστική απόφαση αφήνοντας εκτεθειμένη την πρωθυπουργό. Η εφημερίδα εκτιμά ότι ο κ Τζόνσον επί της ουσίας προκάλεσε μια κρίση στην ηγεσία της χώρας θέτοντας υπό αμφισβήτηση την εξουσία της Μέι.

Ο Guardian εκτιμά ότι η προοπτική να προκληθεί ψήφος εμπιστοσύνης προς την Μέι από βουλευτές των Τόρις είναι πολύ πιθανή, αλλά προς το παρόν η πρωθυπουργός έχει ήδη αντιμετωπίσει το “αντάρτικο” εντός της κυβέρνησης της.

Από την πλευρά της η Daily Mail εκτιμά ότι έχει ήδη ξεκινήσει η κούρσα διαδοχής της Μέι.

Η Mirror κατηγορεί τον Μπόρις Τζόνσον ότι ξεκίνησε πόλεμο εναντίον της Μει και πιστεύει ότι θα είναι ο πρώτος που θα διεκδικήσει τη θέση της ηγεσίας.

Η Huffpost από την πλευρά της θεωρεί ότι είναι σχεδόν αδύνατον να διεκδικήσει την ηγεσία καθώς η δημοτικότητα του έχει μειωθεί δραματικά τόσο στους ψηφοφόρους όσο και εντός του κόμματος, επομένως δεν έχει τη “στήριξη” που χρειάζεται για να θέσει υποψηφιότητα.

Η Mail περιγράφει τον νέο υπουργό Εξωτερικών και πρώην υπουργό Υγείας, Τζέρεμι Χαντ ως το “πιο έμπιστο” πρόσωπο για την Μέι ενώ θεωρεί ότι αυτή η αναβάθμιση του ανοίγει τον δρόμο να διεκδικήσει κάποια στιγμή ακόμα και την πρωθυπουργία.

Το ίδιο πιστεύουν και οι Times με προϋπόθεση τη σωστή διαχείριση του νέου του ρόλου.

Σύμφωνα με το BBC η Τερέζα Μέι θα προεδρεύσει του νέου της υπουργικού συμβουλίου σήμερα το πρωί μετά τις χθεσινές παραιτήσεις λόγω της στρατηγικής της για το Brexit που προκάλεσαν κυβερνητική κρίση. Η κ Μέι οδηγήθηκε σε ανασχηματισμό μετά τις παραιτήσεις των Μπόρις Τζόνσον και Ντέιβιντ Ντέιβις. Η πρωθυπουργός προειδοποίησε το κόμμα της να παραμείνει ενωμένο διαφορετικά όπως είπε υπάρχει η προοπτική ανάδειξης του Τζέρεμι Κόρμπιν στην πρωθυπουργία. Ο Τζέρεμι Χαντ ο νέος υπουργός Εξωτερικών θα είναι πάντα ένα βήμα πίσω από εκείνη.

“Ακόμα περιμένουμε τον οικοδεσπότη μας” σχολίασε χθες στο Twitter ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μίκαελ Ροτ που βρίσκεται ήδη στο Λονδίνο όπως και δεκάδες άλλοι συνάδελφοί του από έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για μια μίνι – Σύνοδο της “Διαδικασίας του Βερολίνου”. Ωστόσο, ακόμα περιμένουν… σχολιάζει το Politico. Η ειρωνεία είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επέμενε να “φιλοξενήσει” την εν λόγω Σύνοδο ώστε να αποδείξει ότι θα έχει ρόλο και λόγο για το μέλλον της περιοχής μετά το Brexit. Ο Μπόρις Τζόνσον δεν εμφανίστηκε ποτέ, αντιθέτως επέλεξε να παραιτηθεί από την κυβέρνηση όπου στην επιστολή του έλεγε χαρακτηρσιτκά ότι “το όνειρο του Brexit πεθαίνει από αχρείαστες αμφιβολίες” που έχει προκαλέσει το σχέδιο της Μέι και που καθιστά πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο “ως αποικία”. Σύμφωνα με αναλυτές ο Τζόνσον αν επιθυμεί να γίνει “χαλίφης στη θέση του χαλίφη” θα έπρεπε να προχωρήσει σε παραίτηση.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών ο Τζέρεμι Χαντ, πρώην υπουργός Υγείας και ο Ντόμινικ Ράαμπ (υποστηρικτής του Brexit), νέος υπουργός για το Brexit είναι οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε χθες η Μέι περιλαμβανομένου του Ματ Χάνοκ που έγινε υπουργός Υγείας.

“Τι θα συμβεί τώρα” αναρωτιέται το Politico. Η διπλή παραίτηση των Ντέιβις και Τζόνσον συνέβη την ώρα που η Μέι επιχειρούσε να παρουσιάσει κάτι συγκεκριμένο από την ασάφεια που έχει χαρακτηρίσει έως τώρα τη βρετανική κυβέρνηση στο θέμα της μελλοντικής σχέσης με την Ε.Ε. Τι θα συμβεί όμως αν το σχέδιό της δεν ικανοποιήσει τις Βρυξέλλες; Οι παραιτήσεις πάντως προκάλεσαν μια άμεση πρόκληση για την ηγεσία της Μέι. Για να την “αμφισβητήσουν” θα πρέπει να προκαλέσουν ψηφοφορία και αφού έχουν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 48 υπογραφές βουλευτών του κόμματός της. Αν χάσει στην ψηφοφορία τότε η Μέι θα πρέπει να παραιτηθεί και από το κόμμα και από την πρωθυπουργία. Προς το παρόν ωστόσο φαίνεται ότι η Μέι δεν επέτρεψε να την “παρασύρει” η κυβερνητική κρίση που προκάλεσαν οι παραιτήσεις και ενώ είναι “ένα ζόμπι πρωθυπουργός” θα επιμείνει στην πρόταση της για το Brexit – το οποίο μάλλον αφορά μια ειδική σχέση με την Ε.Ε στα θέματα εμπορίου και γεωργίας – και το οποίο θα βγει στη δημοσιότητα την Πέμπτη. Για τις Βρυξέλλες είναι σχεδόν αδιάφορο το ποιος θα διαπραγματευθεί εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι Γιούνκερ και Τουσκ πάντως δεν παρέλειψαν να ειρωνευτούν τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον στο άκουσμα της είδησης της παραίτησής του. Ο μεν πρόεδρος της Κομισιόν είπε “πως ξεκάθαρα υπήρξε την Παρασκευή μια ενωμένη θέση του υπουργικού συμβουλίου” ο δε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε: “Οι πολιτικοί έρχονται και παρέρχονται αλλά τα προβλήματα που προκαλούν για τους λαούς παραμένουν. Μήπως η ιδέα του Brexit έφυγε μαζί με τον Ντέιβις και Τζόνσον… Ποιος ξέρει;

Για Τραμπ: “Το πρόβλημα της Ευρώπης: Ο Ντ. Τραμπ” σχολιάζει ο Florian Eder του Politico. Σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου συνεχίζουν ν α ισχυρίζονται ότι η συγκρουσιακή σχέση του “αφεντικού” τους με την Ευρώπη έχει να κάνει με μια μακρά παράδοση ισχυρών διαφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, οι οποίες στο τέλος ξεπερνιούνται καθώς είναι ισχυροί οι δεσμοί, τα συμφέροντα και οι κοινές αξίες.

Η ευρωπαϊκή άποψη είναι μάλλον διαφορετική: “Τώρα ύστερα από 18 μήνες συνεχιζόμενων προσπαθειών και αποτυχιών στο να πειστεί ο Τραμπ ότι Ευρώπη και ΗΠΑ ανήκουν στην ίδια πλευρά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες τελικά παραιτήθηκαν από την όποια προσπάθεια”.

Τι να αναμένουμε; “Οι ΗΠΑ δαπανούν πολύ περισσότερα για το ΝΑΤΟ από οποιοδήποτε κράτος μέλος. Αυτό δεν είναι δίκαιο ή αποδεκτό. Ενώ υπάρχουν χώρες που έχουν αυξήσει τις συνεισφορές τους όσο είμαι πρόεδρος, θα πρέπει να κάνουν περισσότερα. Η Γερμανία δίνει 1% ενώ οι ΗΠΑ 4% και το ΝΑΤΟ προσφέρει περισσότερα στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ” ισχυρίστηκε χθες μέσω Twitter για ακόμα μια φορά ο Τραμπ, δίνοντας ένα σαφές πλαίσιο του τι θα πει στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Την Πέμπτη πάντως αναμένεται να επισκεφθεί τη Βρετανία, ενώ την Παρασκευή θα συναντηθεί με την Τερέζα Μέι στο Τσέκερς. Θα έχει συνάντηση και με τη βασίλισσα στο Γούινσδορ. Το Σαββατοκύριακο θα το περάσει στη Σκωτία προτού ταξιδέψει στη Φινλανδία για να συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Ρώσο ομόλογό του.

Ο Στόλτενμπεργκ είναι έτοιμος για τον Τραμπ: “Το μήνυμα αυτής της Συνόδου είναι ότι το ΝΑΤΟ λειτουργεί και είναι ενωμένο. Ανταποκρινόμαστε στο ολοένα και πιο προκλητικό και απρόβλεπτο περιβάλλον ασφάλειας και αυτό συμβαίνει γιατί παραμένουμε ενωμένοι εμείς, η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη” δήλωσε στο ZDF χθες/

Αυτό που θέλει να πετύχει ο γ.γ του ΝΑΤΟ είναι να μην καταλήξει σε “καταστροφή” η Σύνοδος όπως συνέβη στη συνάντηση των G7. “Έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα” δήλωσε, που σημαίνει: δεν θα επιτρέψουμε στον Τραμπ να προσβάλλει δημόσια συμμάχους.

Όμως μάλλον είναι υπεραισιόδοξος ο Στόλτενμπεργκ και η στρατηγική είναι να πειστεί ο Τραμπ ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι μια λέσχη “χρήματος” και πως η συμμαχία δεν έχει πρόβλημα που θα συναντηθεί με τον Πούτιν, αντιθέτως.

Ο γ.γ του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν με κοινούς στόχους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και άλλων “προκλήσεων” στα θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Για Μακρόν: “Ο βασιλιάς Μακρόν δεσμεύεται να είναι ταπεινός…μετά το σκάνδαλο της πισίνας” αναφέρει το Politico. Τίποτα δεν είναι λιγότερο ταπεινό από το Παλάτι των Βερσαλιών. Ο Γάλλος πρόεδρος που επικρίνεται έντονα το τελευταίο διάστημα για υπέρογκες δαπάνες και σχέδια ακόμα και για πισίνα στον κήπο του παλατιού του 17ου αιώνα – επιχείρησε χθες να αποποιηθεί τον χαρακτηρισμό του “βασιλιά” και δεσμεύθηκε να προχωρήσει με ένα πιο “ταπεινό” στυλ διακυβέρνησης. “Γνωρίζω ότι δεν μπορώ να τα κάνω όλα σωστά” είπε ο 39χρονος χθες χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του “ταπεινό αλλά αποφασισμένο”. Ο Μακρόν εξήγησε γιατί ήθελε να μιλήσει στις Βερσαλίες. Εκεί μπορεί να απευθυνθεί και στα δύο κοινοβουλευτικά σώματα, τα οποία συνεδρίασαν κοστίζοντας 286 ευρώ προκειμένου να δώσουν την ευλογία τους για την αναθεώρηση του συντάγματος και τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει “στο 2ο χρόνο εξουσίας”.

Επί της ουσίας όμως η ομιλία αφορούσε κυρίως τον πρόεδρο και την αυξανόμενη μείωση της δημοτικότητας του ανάμεσα στους ψηφοφόρους, που μάλλον τον θεωρούν περισσότερο “βασιλικό” για τα γούστα τους.

Έχοντας υπό απόλυτο έλεγχο το κοινοβούλιο ο Μακρόν δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της Μέι και της Μέρκελ και είναι εγγυημένο ούτως ή άλλως ότι θα ασκεί εξουσία για τα επόμενα 3 χρόνια.

Χρειάζεται όμως αλλαγή της κοινής γνώμης ειδικά ενόψει των ευρω-εκλογών το 2019 τις οποίες έχει ήδη χαρακτηρίσει ως μια μάχη ανάμεσα στις δυνάμεις του φιλελευθερισμού και του λαϊκισμού στην Ευρώπη.

Όμως οι Γάλλοι τον “βλέπουν” ήδη ως “τον πρόεδρο των πλουσίων” έναν Ρεπουμπλικανό μονάρχη τόσο ικανοποιημένο με τον εαυτό του και τόσο μακριά από τον λαό που έχει μάλιστα αποτύχει να δει ότι αυτό τους προσβάλλει.

Έχει ήδη δαπανήσει 26.000 ευρώ για την ανακαίνιση της προεδρικής κατοικίας ενώ η Journal du Dimanche αποκάλυψε ότι η σύζυγός του έχει ήδη ζητήσει τη κατασκευή πισίνας στον κήπο της εξοχικής κατοικίας του προέδρου από τη δεκαετία του ’60 το κόστος της οποίας θα φθάσει τα 34000 ευρώ, που σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ήταν έξοδα απαραίτητα, την ώρα που οι δαπάνες για την ασφάλεια της “ιδιωτικής” παραλίας μπροστά από το σπίτι είναι ήδη αρκετά περισσότερα.

Οι πολέμιοι του τον κατηγορούν ότι χάνει την ουσία. Το πρόβλημα δεν είναι που κολυμπά ο Μακρόν αλλά η τάση του να σπαταλά υπέρογκα ποσά για μια πολυτελή ζωή για εκείνον και την οικογένειά του, όπως οι 500,000 ευρώ για την αντικατάσταση των σερβίτσιων στο Ελιζέ, δαπάνη που αποκάλυψε πρόσφατα το σατιρικό περιοδικό Canard Enchainé, όπως επίσης η υπερχρήση του προεδρικού αεροσκάφους και τα υπερπολυτελή πάρτι.

Οι δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν ότι η μείωση της δημοτικότητας αφορά και σε θέματα πολιτικής. Από 40% στους πρώτους οκτώ μήνες της θητείας του, η δημοτικότητα του Μακρόν έπεσε τον Ιούλιο στο πιο χαμηλό της ποσοστό το 32% σε μια δημοσκόπηση και στο 34% σε μια άλλη. (…) Στόχος του Μακρόν και του κινήματός του ήταν να συγκεράσει πολιτικές από τα δεξιά και τα αριστερά. Επιχειρώντας άνοιγμα προς τα αριστερά υποσχέθηκε δωρεάν γυαλιά μυωπίας, ακουστικά καθώς και δωρεάν παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης ενώ το Σεπτέμβριο θα ανακοινώσει το περίφημο “σχέδιο κατά της φτώχειας” . Την ίδια ώρα όμως η κυβέρνηση του έχει μειώσει τους φόρους στους πλούσιους και έχει προχωρήσει σε περικοπές 20.000 θέσεων εργασίας στην υπηρεσία της Εφορίας. Ένα είναι πάντως ξεκάθαρο: η συμμαχία του Μακρόν βασίζεται όχι μόνο σε μια επιχείρηση να συγκεράσει αριστερές και δεξιές πολιτικές, χρειάζεται επίσης και αυξημένη δημοτικότητα. Η πισίνα κατά το Ελιζέ δεν θα είναι μόνιμη κατασκευή. Στη Γαλλία των 67 εκ πολιτών, υπάρχουν περίπου 2 εκατομμύρια ιδιωτικές πισίνες.

Στην ομιλία του Μακρόν χθες στις Βερσαλίες επικεντρώνονται τα δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου. Ο Γάλλος πρόεδρος επικεντρώθηκε στην αρχή της ομιλίας του στην υπεράσπιση των μεταρρυθμίσεων, που έχουν επιτευχθεί “ό,τι έχουμε κάνει είναι ό,τι έχουμε υποσχεθεί”. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι “έχω πλήρη επίγνωση της διαφοράς ανάμεσα στην έκταση των μεταρρυθμίσεων και το διαισθανόμενο αποτέλεσμα. Χρειάζεται χρόνος και συχνά πολύς χρόνος προκειμένου να τυπωθεί ο μετασχηματισμός στην πραγματικότητα”. Λιγότερο καθησυχαστικός εμφανίστηκε για την κατάσταση του κόσμου σήμερα. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, το Brexit και η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ευρώπη, υποχρεώνει τη Γαλλία “να γίνει δυνατή, να ανορθώσει την οικονομία της, να καλυτερεύσει την παιδεία της, τα πανεπιστήμιά της, την έρευνα. Γι’ αυτό μας χρειάζεται καλύτερος στρατός, καλύτερο σύστημα άμυνας σε έναν κόσμο γεμάτο κινδύνους όπου η ασφάλεια και οι πολιτιστικές αξίες θα πρέπει να προστατευθούν γιατί απειλούνται”. Η έννοια της “δύναμης” χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές από τον πρόεδρο. Για τον Εμανουέλ Μακρόν “το κλειδί μιας δυνατής οικονομίας, είναι οι επενδύσεις. Γι ‘αυτό και αλλάξαμε τη φορολογία των προϊόντων της αποταμίευσης” τόνισε, “και τη μειώσαμε για τις μεγάλες περιουσίες. Για να υποστηρίξω τις επιχειρήσεις και όχι τους πλουσίους, όπως συχνά ακούω” πρόσθεσε ξεπερνώντας την ετικέτα του “προέδρου των πλουσίων” που του έχει πλέον κολλήσει. Εξήγησε ότι το επενδυτικό σχέδιο φθάνει τα 50 δις, αλλά και ότι οι αποταμιεύσεις των Γάλλων θα πρέπει να τεθούν επίσης στην υπηρεσία της οικονομίας. Ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε και στο “κοινωνικό μοντέλο” της Γαλλίας, τις δυσκολίες ένταξης στη γαλλική κοινωνία και τις ανισότητες. Αναγνώρισε ότι “η πιο σημαντική ανισότητα που έχει καθιερωθεί σήμερα στη Γαλλία, είναι πάνω απ΄ όλα η ανισότητα του πεπρωμένου”, ανάλογα του τόπου γέννησης, της οικογένειας όπου μεγάλωσε κάποιος, του σχολείου που πήγε, η μοίρα του έχει συχνά σφραγισθεί. Και αυτές οι ανισότητες έχουν αυξηθεί στη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια είπε, υπογραμμίζοντας ότι “το γαλλικό μοντέλο της κοινωνικής πολιτικής που θα υπερασπισθώ απαιτεί να μην είναι ο τόπος γέννησης ή η τύχη, που καθορίζει, αλλά το ταλέντο, η προσπάθεια, η αξία”. Για τον Ε. Μακρόν η εξ “απαλών ονύχων” παιδεία είναι το κλειδί της ένταξης, και δήλωσε ότι από την ηλικία των 3 ετών θα είναι υποχρεωτική η εγγραφή. Για την αντιμετώπιση της φτώχειας, θέμα στο οποίο έχει επανειλημμένα αναφερθεί, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα παρουσιασθεί το φθινόπωρο. Το θέμα του μεταναστευτικού, ο Ε. Μακρόν δεν δίστασε να το συνδέσει με την Ευρώπη και το θέμα της ασφάλειας. Είπε ότι η χώρα βιώνει ένα υπόκωφο αίσθημα αργής παρακμής, ένα αίσθημα απώλειας των πολιτιστικών και ιστορικών της αναφορών, (…) με την τρομοκρατία ή τα μεταναστευτικά ρεύματα. Μίλησε για την κοσμικότητα του γαλλικού κράτους που επί της ουσίας δεν έχει πρόβλημα με το Ισλάμ, εφ’ όσον εξασφαλίζει τον αμοιβαίο σεβασμό. Χαιρέτησε το κουράγιο των Γάλλων στρατιωτών στη Συρία ή στην Αφρική προκαλώντας τα χειροκροτήματα του ημικυκλίου.

Για Τουρκία: “Νέες εξουσίες περνούν στον πρόεδρο Ερντογάν μετά τη χθεσινή ορκωμοσία” αναφέρει η WSJ.

“Ορκίστηκε υπερ-πρόεδρος ο Ερντογάν” αναφέρει η DW.

“Υπουργός Οικονομικών ο γαμπρός του Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαϊράκ” σχολιάζουν οι FT.

Ο Τούρκος πρόεδρος διόρισε τον γαμπρό του για το υπουργείο Οικονομικών μετά τη χθεσινή ορκωμοσία για μια νέα πενταετή θητεία. Ο διορισμός του Μπεράτ Αλμπαϊράκ πρώην υπουργού Ενέργειας προκάλεσε αναταραχή στις αγορές. Από την πλευρά του ο Ερντογάν που επανεξελέγη στις 24 Ιουνίου δεσμεύθηκε να προχωρήσει τη χώρα μπροστά με τις νέες υπερεξουσίες του. Αλλά οι αντίπαλοί του φοβούνται ότι ο νέος ρόλος του εκτελεστικού προέδρου θα “καταστρέψει” την τουρκική δημοκρατία. Στο υπουργείο Εξωτερικών παραμένει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ το τιμόνι του υπουργείου Αμυνας αναλαμβάνει ο έως τώρα προσωπάρχης του προέδρου Χουλουρί Ακάρ. Μοναδικός αντιπρόεδρος ορίστηκε ο Φουάτ Οκτάι.

“Ερντογάν – ο άνθρωπος που ηγείται της πόλωσης” το σχόλιο του Μάρκ Λόουεν στο BBC. Για 95 χρόνια η Τουρκία ήταν μια κοινοβουλευτική δημοκρατία με την Εθνοσυνέλευση στην καρδιά της εξουσίας. Όχι πια. Από χθες είναι μια προεδρική δημοκρατία υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετά την επανεκλογή του έγινε επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας ελέγχοντας επί της ουσίας τον στρατό, τις μυστικές υπηρεσίες και τη δικαιοσύνη. Για τους υποστηρικτές του δημιουργείται ένα πιο ισχυρό πολιτικό σύστημα. Για τους αντιπάλους του είναι πλέον η δημοκρατία του ενός ανδρός και ο “θάνατος” της τουρκικής δημοκρατίας. Ο Ερντογάν αναδεικνύεται στον πιο ισχυρό άνδρα από την εποχή του Ατατούρκ: του πατέρα δηλαδή του τουρκικού έθνους, που είχε οραματιστεί την Τουρκία ως μέλος της Δύσης. Αλλά ο Πρόεδρος Ερντογάν βάζει τη θρησκεία στο επίκεντρο και παίρνει πλέον αποστάσεις από τη Δύση. Ελάχιστοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που βρέθηκαν χθες στην τελετή ορκωμοσίας του – μόνο εκείνοι της Ουγγαρίας και της Βουλγαρίας – οι περισσότεροι ήταν αντιθέτως από την Αφρική και τη Μ. Ανατολή: αυτό αποτελεί την πιο ισχυρή ένδειξη για τη νέα θέση της Τουρκίας στη “γεωπολιτική σκακιέρα”. Ο Ερντογάν ευθύνεται για την πόλωση της τουρκικής κοινωνίας. Για κάποιους ξεκίνησε ήδη το “ξήλωμα” της δημοκρατίας του Ατατούρκ.

Για την επιχείρηση διάσωσης στην Ταϊλάνδη: “8 παιδιά έχουν διασωθεί και είναι πολύ καλά στην υγεία τους” αναφέρει το BBC. Τα πρώτα 8 από τα συνολικά 12 παιδιά που διασώθηκαν από μια σπηλιά στη βόρεια Ταϊλάνδη είναι σε πολύ καλή κατάσταση, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας. Τα αγόρια που απεγκλωβίστηκαν από τη σπηλιά τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν υποβληθεί σε σειρά ιατρικών εξετάσεων ενώ δύο από αυτά έχουν πάρει φαρμακευτική αγωγή για μια μόλυνση των πνευμόνων τους. Θα παραμείνουν υπό ιατρική παρακολούθηση τουλάχιστον 7 ακόμα ημέρες. Οι αρχές ελπίζουν να ολοκληρωθεί η επιχείρηση διάσωσης σήμερα. 4 από τα αγόρια και ο προπονητής τους παραμένουν στη σπηλιά Tham Luang. Η ομάδα εγκλωβίστηκε στις 23 Ιουνίου λόγω πλημμυρών. Ανακαλύφθηκαν την περασμένη εβδομάδα από δύτες.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα