back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μακρόν: Το αληθινό σύνορο στην Ευρώπη είναι αυτό που χωρίζει προοδευτικούς από εθνικιστές

Διαβάστε επίσης

Ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως και πέρσι έτσι και φέτος, διοργάνωσε μία κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων της Γαλλικής Βουλής, δηλαδή της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας, στις Βερσαλίες. Στην ομιλία του, μπροστά σε 900 περίπου βουλευτές και γερουσιαστές ο πρόεδρος υπερασπίστηκε το σύνολο των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έχει προχωρήσει η κυβέρνηση μέχρι τώρα ενώ αναφέρθηκε και στην συνταγματική αναθεώρηση.

Οικονομία

Αναφέρθηκε εκτενώς στην οικονομική του πολιτική και αντέκρουσε την κατηγορία που του προσάπτουν συχνά ότι είναι ο πρόεδρος των πλουσίων, σημειώνοντας ότι το να υπερασπίζεται κάποιος την επιχειρηματικότητα, δεν σημαίνει ότι υπερασπίζεται τους πλούσιους, αλλά το σύνολο του έθνους. Πρόσθεσε δε ότι οι ενέργειές του στοχεύουν στο να επιστρέψουν στην Γαλλία οι επενδυτές που είχαν αποχωρήσει και αυτό προϋποθέτει πάνω από όλα να εμπιστεύονται το κράτος.

Σχετικά με τις μειώσεις των συντάξεων που αποτελούν ένα δύσκολο θέμα για την κυβέρνηση, διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στους ήδη συνταξιούχους, ενώ εξήγησε και την λογική της σχετικής μεταρρύθμισης που θα εφαρμοστεί το 2019 λέγοντας χαρακτηριστικά: «η σύνταξη δεν είναι ένα δικαίωμα χάρη στις εισφορές που πληρώνουμε σε όλη μας τη ζωή, αλλά είναι αυτό που οι ενεργοί εργαζόμενοι πληρώνουν για τους συνταξιούχους».

 

Κοινωνική Πολιτική

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι τον Σεπτέμβριο θα εφαρμοστεί ένα σχέδιο καταπολέμησης της φτώχειας. «Στα μάτια μου, στην καρδιά της κοινωνικής πολιτικής, δεν είναι να βοηθάμε τους ανθρώπους να ζουν καλύτερα στις συνθήκες στις οποίες γεννήθηκαν, αλλά να τους βοηθάμε να βγουν από αυτές», επισήμανε παρουσιάζοντας την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησής του. Υπογράμμισε δε την ανάγκη η Γαλλία να καταπολεμήσει της βαθιές ρίζες των ανισοτήτων που – «είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε, είτε όχι», όπως σημείωσε – έχουν γίνει καθεστώς τα τελευταία 30 χρόνια. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο επίδομα ανεργίας και υπογράμμισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας για όσο το δυνατόν περισσότερους.  «Πρέπει να χτίσουμε το Κράτος – Πρόνοιας του 21ου αιώνα», υποστήριξε στο σημείο αυτό ο Μακρόν.

 

Εκπαίδευση και Ασφάλεια

Ο Μακρόν αναφέρθηκε και στις αλλαγές που προωθεί στην εκπαίδευση και οι οποίες έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων – κυρίως σε ότι αφορά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στάθηκε στην μεταρρύθμιση σύμφωνα με την οποία το νηπιαγωγείο γίνεται υποχρεωτικό από τα τρία έτη και σημείωσε ότι αυτό «είναι ένα από τα μέτρα για τα οποία θα έπρεπε να είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι».

Στην ομιλία του Μακρόν στις Βερσαλίες δεν έλειψαν και οι αναφορές στην ασφάλεια και τον ρόλο της αστυνομίας, ένα πρόβλημα το οποίο παραμένει πάντα ψηλά στην ατζέντα της κοινής γνώμης και το οποίο εκμεταλλεύεται η δεξιά αντιπολίτευση με κάθε ευκαιρία. «Η ασφάλεια είναι ο πρώτος πυλώνας και η ασφάλεια περιλαμβάνει επίσης και την μάχη ενάντια στην τρομοκρατία», είπε ενώ αναφέρθηκε και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας στην καθημερινότητα των πολιτών.

 

Ευρωπαϊκή συνεργασία

Ο Μακρόν όμως δεν περιορίστηκε μόνο στα εθνικά θέματα, αλλά αναφέρθηκε – όπως ήταν αναμενόμενο – και στο όραμά του για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άσκησε κριτική στην Ευρώπη λέγοντας ότι είναι ακόμα πολύ αργή, πολύ διχασμένη και πολύ καταδικασμένη από την γραφειοκρατία «για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις». Αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στην ανάγκη ευρωπαϊκής συνεργασίας ενώ εξήγησε ότι το αληθινό σύνορο που διασχίζει σήμερα την Ευρώπη «είναι αυτό που χωρίζει τους προοδευτικούς από τους εθνικιστές».

Μοναδική μας ιδεολογία το μεγαλείο της Γαλλίας

Εξαπέλυσε όμως επίθεση και στον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να τον κατονομάσει λέγοντας ότι «σε κάποιους δεν αρέσει» που «η μοναδική μας ιδεολογία είναι το μεγαλείο της Γαλλίας». «Πιστεύω ότι η Γαλλία διαθέτει τα μέσα για να γίνει μία δύναμη τον 210 αιώνα», είπε κλείνοντας ο Γάλλος πρόεδρος, πριν αποχαιρετήσει με την φράση «Ζήτω η Δημοκρατία και Ζήτω η Γαλλία».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα