back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Αλ.Τσίπρας σε Λονδίνο και Βρυξέλλες- Τα Δυτικά Βαλκάνια, η σύνοδος του ΝΑΤΟ και ο Ερντογάν

Διαβάστε επίσης

Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, η κρίσιμη σύνοδος του ΝΑΤΟ και τό θέμα της συμφωνίας με την π.ΓΔΜ θα βρεθούν στο διεθνές πολιτικό προσκήνιο την προσεχή εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ταξιδέψει στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες και στην ατζέντα του θα κυριαρχήσουν τα θέματα της οικονομίας, προφανώς η συμφωνία των Πρεσπών και το προσφυγικό αλλά και το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που εξακολουθούν να κρατούνται στις τουρκικές φυλακές χωρίς κατηγορίες.

Την προσεχή Δευτέρα 9 Ιουλίου ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος όπου αναμένεται να αναφερθεί στις προοπτικές μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, που θα ανοίξει τις πύλες της στις 8 Σεπτεμβρίου και φέτος έχει τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ.

Την επόμενη ημέρα, Τρίτη (10/7) θα βρεθεί στο Λονδίνο στο πλαίσιο των εργασιών που θα έχει η λεγόμενη “Διαδικασία του Βερολίνου” για τα Δυτικά Βαλκάνια. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία από την Άγγελα Μέρκελ και η Ελλάδα προσκαλείται για πρώτη φορά να συμμετάσχει.

Στο “μενού” περιλαμβάνονται συζητήσεις για την ένταξη στην Ε.Ε της Σερβίας και του Μαυροβουνίου με ορίζοντα το 2025. Όσο για την πΓΔΜ και την Αλβανία η έναρξη των διαδικασιών έχει οριστεί για το καλοκαίρι του 2019  με κρίσιμο παράγοντα τα προβλεπόμενα από την Συμφωνία των Πρεσπών.

Από το Λονδίνο , ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την Τετάρτη και την Πέμπτη (11-12/7), στην οποία ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο.

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και οι άλλοι ηγέτες των χωρών μελών της Συμμαχίας.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι αυτό της πρόσκλησης της π.ΓΔΜ γι αυτό αναμένεται να φτάσει στις Βρυξέλλες και ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ενημέρωσε  το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο  για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ενώ συναντήθηκε και με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε κατηγορηματικά ότι πρώτα θα ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες από την πλευρά της π.ΓΔΜ, που προβλέπει η Συμφωνίας των Πρεσπών, και μετά το ΝΑΤΟ θα απευθύνει την πρόσκληση στη γειτονική χώρα.

Στην ίδια συνάντηση ο κ. Τσίπρας είχε θέσει στον κ. Στόλτενμπεργκ το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές, λέγοντας ότι είναι “απαράδεκτο” για δυο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, με βάση το άρθρο 1 της Συμμαχίας και είχε ζητήσει από τον Γ.Γ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο προκειμένου να βρεθεί λύση.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να θέσει το θέμα και στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα