back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τσαβούσογλου: Ο κ. Κοτζιάς μου είχε πει ότι θα παραδώσει τους 8 αξιωματικούς

Διαβάστε επίσης

Μία ημέρα μετά την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, με την οποία εγκρίθηκε η αίτηση και τρίτου (από τους οκτώ) Τούρκου αξιωματικού, η Άγκυρα ανεβάζει τους τόνους.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το επίσημο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος δήλωσε πως: “Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς είχαν υποσχεθεί να παραδώσουν τους οχτώ τούρκους αξιωματικούς, ο Νίκος Κοτζιάς το είχε πει προσωπικά σε εμένα, αλλά η ελληνική δικαιοσύνη, που λένε ότι είναι ανεξάρτητη, δέχεται πιέσεις από τη Δύση για τους πραξικοπηματίες” και συμπλήρωσε: “Η απόφαση για το άσυλο είναι πραγματικά περίεργη, διότι η ελληνική κυβέρνηση αρχικά ήθελε να μας τους δώσει… Αργότερα δέχθηκε πιέσεις από τη Δύση”.

Στο μεταξύ η Τουρκία προσπαθεί να συνδέσει την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών με την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Αυτό φαίνεται από την επιστολή που έστειλε προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Ειδικότερα, όπως γράφει η εφημερίδα «Τα Νέα», σε επιστολή του με ημερομηνία 31 Μαΐου, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Αχμέτ Μπεράτ Τζονκάρ, αναφέρει πως “οι αρχές της Τουρκίας και η τουρκική κοινωνία αναμένουν την έκδοση των οκτώ “δολοφόνων” άμεσα» διαβεβαιώνοντας ότι «οι δύο κρατούμενοι Έλληνες στρατιώτες θα έχουν μια δίκαιη δίκη στη Τουρκία”.

Ο ίδιος κατηγορεί ευθέως τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι συμπεριφέρονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά στις υποθέσεις των δύο Ελλήνων και των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. «Περιμένουμε από το Ευρωκοινοβούλιο να υιοθετήσει μία αμερόληπτη προσέγγιση στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων και χωρίς καμία στήριξη σε κράτος – μέλος της Ε.Ε.» σημειώνει.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί στην επόμενη εβδομάδα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, συνάντηση, την οποία πολιτικοί και διπλωματικοί παρατηρητές χαρακτηρίζουν ως βαρύνουσας σημασίας.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα