back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Νέα εξέταση αίματος εντοπίζει 10 μορφές καρκίνου μήνες ή και χρόνια πριν την εκδήλωσή τους

Διαβάστε επίσης

Ως το «ιερό δισκοπότηρο» της σύγχρονης αντιμετώπισης του καρκίνου χαρακτηρίστηκε μία νέα εξέταση αίματος που μπορεί να εντοπίζει δέκα διαφορετικές μορφές κακοήθειας μήνες ή και χρόνια πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Η αξία της συγκεκριμένης εξέτασης συνίσταται στο γεγονός ότι εντοπίζει μορφές καρκίνου για τις οποίες μέχρι σήμερα οι προληπτικές εξετάσεις είχαν σχετικά περιορισμένα αποτελέσματα και η νόσος εντοπιζόταν όταν είχε προχωρήσει αρκετά.

Υγρή βιοψία

Η δοκιμασία, που ονομάζεται υγρή βιοψία, ανιχνεύει μικροσκοπικά κομμάτια DNA που απελευθερώνονται από τα καρκινικά κύτταρα στο αίμα.

Οι δοκιμές είχαν ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα για καρκίνους των ωοθηκών και του παγκρέατος, αν και ο αριθμός των καρκίνων που εντοπίστηκαν ήταν μικρός.

Η εξέταση είναι σε ερευνητικό στάδιο και η ευρεία χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου αναμένεται μετά από αρκετά χρόνια, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα αποτελέσει μέρος ενός εργαλείου «καθολικής ανίχνευσης» του καρκίνου στους ασθενείς.

«Αυτή η εξέταση είναι δυνητικά το ιερό δισκοπότηρο της έρευνας για τον καρκίνο. Ελπίζουμε να ανακαλύψουμε τους «δύσκολους» καρκίνους όταν είναι πιο εύκολο να θεραπευτούν πλήρως», δήλωσε ο Δρ Έρικ Κλάιν, επικεφαλής της έρευνας του Ινστιτούτου Καρκίνου του Κλίβελαντ, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των ερευνών του στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικών Ογκολόγων στο Σικάγο (31/5-4/6/18).

Στη μελέτη εξετάστηκαν 1627 άτομα, εκ των οποίων οι 749 δεν είχαν κάποια μορφή καρκίνου και 878 είχαν πρόσφατα διαγνωσθεί με την ασθένεια.

Η δοκιμή ήταν πιο ακριβής για τη διάγνωση των καρκίνων του παγκρέατος, των ωοθηκών, του ήπατος και της χοληδόχου κύστης, εντοπίζοντας σωστά τις ασθένειες σε τουλάχιστον τέσσερις στους πέντε ασθενείς.

Η εξέταση αίματος είχε ελαφρώς μικρότερη ακρίβεια στο λέμφωμα (77%) και το μυέλωμα (73%) , ενώ ο καρκίνος του εντέρου εντοπίστηκε σε δύο στους τρεις ασθενείς. Ο καρκίνος του πνεύμονα ανιχνεύθηκε στο 59% των ασθενών.

Ο καρκίνος της κεφαλής και του τραχήλου ανιχνεύθηκε στο 56% των ασθενών.

Στο ίδιο συνέδριο ο Σίμον Στίβενς, ο διευθύνων σύμβουλος του συστήματος υγείας της Μεγ. Βρετανίας (NHS), δήλωσε ότι «νέες τεχνικές, όπως τέτοιου είδους εξετάσεις αίματος για τον καρκίνο, θα μπορούσαν να καταστήσουν τον καρκίνο μία ήπια νόσο, αποδεσμεύοντας ταυτόχρονα τεράστιες δαπάνες για τη θεραπεία των ασθενών».

«Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει»

Όπως άλλωστε αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παθολόγων Ογκολόγων κ. Ι. Μπουκοβίνας «δύο αδιαμφισβήτητες αλήθειες παραμένουν σήμερα στην αντιμετώπιση του καρκίνου:

α) η εποχή της ιατρικής ακρίβειας κουβαλά και προκλήσεις και ευκαιρίες, και

β) υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει προς την κατεύθυνση της καλύτερης οργάνωσης για να απολαμβάνουν οι ασθενείς τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα της προόδου της επιστήμης μας.

Εξατομικευμένη ιατρική

Βρισκόμαστε στην εποχή της εξατομικευμένης ιατρικής που έχει μεταβάλλει εντελώς τη φροντίδα των ασθενών με καρκίνο.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου πριν ακόμα καλά καλά εμφανισθεί με συμπτώματα, συνεπάγεται ριζική θεραπεία χωρίς μεγάλα κόστη.

Αποτέλεσμα θα είναι η εξοικονόμηση πόρων προκειμένου οι δαπάνες να προσανατολίζονται στις ακριβότερες εξατομικευμένες θεραπείες, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο όλους τους ασθενείς.

Η νέα εξέταση δεν μπορεί να εφαρμοσθεί ακόμα καθώς απαιτείται περισσότερη έρευνα, αλλά στο μέλλον θα μπορούσε να ενταχθεί στο γενικό τσεκ απ ατόμων ηλικίας άνω των 40-45 ετών, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και άμεση παρέμβαση.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα