back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μπαράζ προσφορών από τα εμπορικά – Τη Δευτέρα και επίσημα οι εκπτώσεις

Διαβάστε επίσης

Αν και η επίσημη έναρξη των θερινών εκπτώσεων τοποθετείται στις 9 Ιουλίου, εντούτοις οι έμποροι εκμεταλλεύτηκαν το περιθώριο που δίνει ο νόμος για τη διενέργεια 10ημέρου προσφορών, συνδέοντας έτσι το «κενό» διάστημα και ξεκινώντας επί της ουσίας την εκπτωτική περίοδο που αναμένεται να διαρκέσει έως τα τέλη Αυγούστου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από ένα δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, που σύμφωνα με πληροφορίες αποδείχθηκε εμπορικά ισχνό. Παράγοντες του εμπορίου από τους κλάδους ένδυσης και υπόδησης, του οικιακού εξοπλισμού και των καλλυντικών έκαναν λόγο για πτώση τζίρου κατά 10%-15% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, γεγονός που αποδίδουν αφενός στο διαρκώς πιεσμένο εισόδημα αλλά και στην «εκπαίδευση» που έχουν λάβει στα χρόνια της κρίσης οι Έλληνες καταναλωτές να περιμένουν τις εκπτώσεις.

Εκτιμήσεις για πάνω από 6 δις τζίρο

Την ίδια ώρα, στα 6,06 δισ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί ο τζίρος των θερινών εκπτώσεων, , όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις του προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλη Κορκίδη.
Κατά τις ίδιες προβλέψεις, ο τζίρος αναμένεται να είναι αυξημένος κατά 0,6 – 0,7 % σε σχέση με πέρυσι.
Η πρόβλεψη της ΕΣΕΕ εδράζεται στη μέχρι στιγμής πορεία του μέσου κύκλου εργασιών του πρώτου τετραμήνου του έτους που σε σύγκριση με το 2017 παρουσιάζει οριακή αύξηση 0,65%. «Το κλίμα στον εμπορικό κόσμο είναι ανάμικτο με ελπίδες για αύξηση του τζίρου αλλά και έντονο προβληματισμό καθώς, οι θερινές εκπτώσεις πραγματοποιούνται σε περιβάλλον αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων όλων των καταναλωτών, με αποτέλεσμα οι αγορές να μπαίνουν σε «δεύτερη μοίρα». Οι έμποροι σε μεγάλο βαθμό εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στην τουριστική κίνηση και την «εισαγόμενη κατανάλωση» που αυτή την περίοδο εντείνεται. Ωστόσο, αυτή η βοήθεια υφίσταται αλλά όχι για όλες τις πόλεις της χώρας και όχι για όλες τις περιοχές της Αθήνας», ανέφερε σε σημερινές δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Σημειώνει ακόμη ότι οι καλοκαιρινές εκπτώσεις προ κρίσης έκαναν έναν τζίρο άνω των 8 δις ευρώ, ενώ πλέον κυμαίνονται σε επίπεδα λιανικών πωλήσεων της τάξης των 6 δις ευρώ και μόνο εφόσον επιτευχθεί η σταδιακή επιστροφή στα επίπεδα των 7 δις ευρώ, τότε οι αριθμοί θα δώσουν σημαντική ανάσα στα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων.
Ενόψει των εκπτώσεων, η ΕΣΕΕ έθεσε στην διάθεση των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων 50.000 οικολογικές τσάντες, προκειμένου να διανεμηθούν σε επιχειρήσεις-μέλη και καταναλωτές.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα