back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σκληρό «ροκ» στη Βουλή, τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Διαβάστε επίσης

Σε ρυθμούς σκληρού ροκ αναμένεται να διεξαχθεί η σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για την οικονομία, η οποία συμπίπτει με την συμπλήρωση τριών χρόνων από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015.

Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους όχι μόνο στο μέτωπο της οικονομίας, σε συνέχεια και της αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων τους και τις αντιδράσεις που πυροδότησε η επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πεδίο της σύγκρουσης θα επεκταθεί σε ζητήματα διαφθοράς, καθώς επίσης και στο σκηνικό που διαμορφώνεται στα εθνικά θέματα με αφορμή και την στάση του Πάνου Καμμένου στο Μακεδονικό.

Ο τόνος δόθηκε από χθες

Ήδη, από χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος έδωσε τον τόνο, αναφέροντας ότι ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί ενώπιον των πολιτικών του ευθυνών για να πάρει θέση για τις ανάρμοστες σχέσεις του με τον Κ. Φρουζή από την υπόθεση Νοβάρτις.

Από την εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αναμένεται να δεχθεί κριτική και για τις μηχανορραφίες που απεργάζεται η κυβέρνηση, για να αποπροσανατολίσει την κοινωνία, προβάλλοντας ανυπόστατους ισχυρισμούς περί αποστασιών και προσπάθεια αποσταθεροποίησής της.

Να αναδείξει την «πραγματικότητα» σε σχέση με την οικονομία, θα επιδιώξει στη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται ωστόσο να επεκτείνει τη συζήτηση και σε άλλα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας, όπως οι πολιτικές παρενέργειες της συμφωνίας των Πρεσπών και ο “τραγελαφος” που καταγγέλει η ΝΔ με αφορμή τις δηλώσεις Καμμένου και την εικόνα που εμφανίζει η κυβερνητική πλειοψηφία στο ζήτημα αυτό.

Σε ό,τι αφορά στην ,ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιμείνει στην άποψη ότι δεν υφίσταται «καθαρή έξοδος» και ότι η χώρα θα εισέλθει σε ένα ιδιότυπο 4ο μνημόνιο, που περιλαμβάνει “μόνο νέα μέτρα που θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν οι πολίτες, αλλά δεν περιλαμβάνει χρηματοδότηση”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καλέσει τον πρωθυπουργό “να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες για τις νέες περικοπές που έρχονται σε λίγους μήνες σε συντάξεις”, αλλά και να “απολογηθεί’- όπως λένε στη ΝΔ- για “τα δεινά που οι πολιτικές του επιλογές έφεραν στους πολίτες”, καθώς και για “τα δεσμά και τους περιορισμούς που δημιουργεί στις επόμενες κυβερνήσεις”.

Αναμένεται επίσης να υποστηρίξει πως η ρύθμιση που έφερε για το χρέος απέχει πολύ όχι μόνο από τις προσδοκίες που ο ίδιος είχε καλλιεργήσει, αλλά και από τις δεσμεύσεις που είχε εξασφαλίσει η Ελλάδα από τους εταίρους της από το 2012.

Στη ΝΔ υπογραμμίζουν ότι ο λόγος που ζητήθηκε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή είναι για να αναδείξει η αξιωματική αντιπολίτευση, στον απόηχο του Eurogroup, την πραγματικότητα “πέρα από τις γραβάτες και την προσπάθεια ωραιοποίησης”.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει επίσης ότι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέκοψε τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας που διαφαινόταν στο τέλος του 2014, καθώς και ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 κόστισε στη χώρα πάνω από 100 δισ. Επίσης ότι η Ελλάδα “έχει δυστυχώς να αντιμετωπίσει ένα 4ο κεκαλυμμένο Μνημόνιο” με μέτρα 5,1 δισ. και ότι ο συνολικός λογαριασμός των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης Τσίπρα φθάνει στα 14,5 δισ., ενώ η χώρα είναι δεσμευμένη με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και 2,2% κατά μέσο όρο μέχρι το 2060.

Αναμένεται επίσης να αναφερθεί στο θέμα των επικείμενων περικοπών στις συντάξεις, καθώς ήδη από χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό “εάν εννοεί αυτά τα οποία λέει, ότι δεν υπάρχουν δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα, να ξεψηφίσει ο ίδιος τα μέτρα 5,1 δις τα οποία ψήφισε και η ΝΔ θα τον στηρίξει σε αυτήν την περίπτωση”.

Είναι σαφής η προσπάθεια της ΝΔ να καταστήσει σαφές, στον απόηχο και της αντιπαράθεσής της με τον κ. Μοσκοβισί, πως η ίδια ούτε ψήφισε, ούτε επιθυμεί να γίνουν αυτές οι περικοπές, αλλά ζητά να υπάρξει ξεκάθαρη τοποθέτηση για το ζήτημα αυτό και να μην εμπλακούν χιλιάδες συνταξιούχοι σε “επικοινωνιακά παιχνίδια” της κυβέρνησης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να αναφερθεί και στο σχέδιο της ΝΔ για την οικονομία και για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, επιμένοντας στο αίτημα για πρόωρες εκλογές το οποίο διατυπώνει με ιδιαίτερη ένταση τις τελευταίες ημέρες.

Από την Πάτρα υποστήριξε χθες ότι “η μόνη απάντηση σε αυτό το περιβάλλον τοξικότητας και αβεβαιότητας, το οποίο κάνει και πολύ κακό στην πραγματική οικονομία, είναι οι εκλογές το ταχύτερο δυνατόν” και τόνισε πως η χώρα χρειάζεται καθαρές λύσεις και η επόμενη Κυβέρνηση χρειάζεται μία καθαρή εντολή”

Γιώργος ΚατσίγιαννηςΑπόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα