back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι προοπτικές συνεργασίας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια

Διαβάστε επίσης

Κλείνει ένας κύκλος προόδου και ανοίγει ένας άλλος, νέος κύκλος, ακόμα πιο ελπιδοφόρος», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την  4η Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα, και τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Θεωρώ ότι έχουμε μπροστά μας ένα νέο, δυναμικό μέλλον, αρκεί να έχουμε όραμα για την περιοχή μας και να τολμάμε να κάνουμε βήματα προόδου ακόμη κι αν αυτά πολλές φορές γίνονται κόντρα στο ρεύμα», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Με αυτά τα βήματα όμως μόνο, μπορούμε να θέσουμε τις βάσεις για Βαλκάνια ευρωπαϊκά, δημοκρατικά, που δεν βασίζονται στον εθνικισμό, στη φοβικότητα και στην εσωστρέφεια ή στην αδράνεια, αλλά στη συνανάπτυξη και τη συνεργασία».

Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, οι τέσσερις ηγέτες υπογράμμισαν τη στήριξή τους στο Διεθνές Δίκαιο, ως το πλαίσιο πάνω στο οποίο πρέπει να οικοδομηθεί η συνεργασία και ο διάλογός τους.

Οι τέσσερις ηγέτες αναφέρθηκαν στη σημασία που έχει η ενταξιακή πορεία όλων των Δυτικών Βαλκανίων και, ειδικότερα, της Σερβίας, αλλά και για την ένταξη της Βουλγαρίας και Ρουμανίας στον Χώρο Σένγκεν, καθώς και οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει τα σχετικά κριτήρια, όπως τονίζεται και στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2012.

Συζήτησαν  επίσης  για την Σύνοδο “16+1”, της Κίνας με ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες που θα διεξαχθεί το Σάββατο στην Σόφια καθώς και για την Σύνοδο της Διαδικασίας του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή – για πρώτη φορά – της Ελλάδας, στην οποία θα πάρει μέρος ο κ. Τσίπρας.

Οι τέσσερις ηγέτες συνομίλησαν για τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται στην ευρύτερη περιοχή στους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών και των υποδομών.

Με τη στήριξη των αρμόδιων υπουργών που συμμετείχαν στη Σύνοδο, συζήτησαν για τη δημιουργία ενός “δακτυλίου” συνδυασμένων οδικών, σιδηροδρομικών και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και μεταφορών και για συγκεκριμένα έργα που θα προχωρήσουν την επόμενη περίοδο, όπως:

Οι σιδηροδρομικές διασυνδέσεις Θεσσαλονίκης-Ρούσε και Θεσσαλονίκης-Σκοπίων-Βελιγραδίου.
Τα ενεργειακά έργα όπως ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB και ο Κάθετος Διάδρομος.
Τον ρόλο που θα αποκτήσουν όχι μόνο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, για την περιοχή, καθώς και τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
Τις σημαντικές δυνατότητες που ανοίγονται για εταιρείες των τεσσάρων χωρών που θα αναλάβουν την εκτέλεση έργων.

A. Βούτσιτς:

Ω ς “Καλή είδηση για την περιοχή”, χαρακτήρισε την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Χαρακτήρισε πολύ σημαντική για τη Σερβία την στήριξη που έχει για τον ευρωπαϊκό δρόμο της και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει οικονομικό όφελος όλων των χωρών η διασύνδεση μέσω των έργων υποδομών.

Ο κ. Βούτσιτς εξέφρασε, επίσης, τον προβληματισμό και τη στεναχώρια του γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση στο θέμα του Κοσόβου.

Β. Ντάντσιλα:

Η Τετραμερής αναδεικνύεται πολύ ωφέλιμη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα και δεσμεύτηκε πως η η χώρα της θα  δώσει όλη την υποστήριξή της στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς θα έχει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Απευθυνόμενη στον Έλληνα πρωθυπουργό είπε ότι η Ελλάδα είναι μια φιλική και πολύ σημαντική χώρα στην περιοχή και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη.

Εξέφρασε την υποστήριξη της στην ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε. και τόνισε την ανάγκη να είναι πιο συχνές οι συναντήσεις των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών των τεσσάρων χωρών.

Μπ. Μπορίσοφ:

Με αφορμή τα προβλήματα στην οδική σύνδεση της Σερβίας με τη Ρουμανία, που ανέφερε ο κ. Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας είπε πως και η χώρα του δεν έχει την καλύτερη σύνδεση με τη Ρουμανία. Σε ένα μήκος των συνόρων 600 χιλιομέτρων υπάρχει μόνο μια γέφυρα στο Δούναβη, ενώ στη Βουδαπέστη υπάρχουν 7 γέφυρες, είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε ότι θα γίνει και δεύτερη γέφυρα στο Ρούσε, στα σύνορα Βουλγαρίας-Ρουμανίας για να αποφευχθεί το μποτιλιάρισμα που παρατηρείται στο συγκεκριμένο πέρασμα. Μίλησε, επίσης, γενικότερα, για την ανάγκη αναβάθμισης των οδικών, σιδηροδρομικών και ακτοπλοϊκών δικτύων και διασυνδέσεων.

Σε ότι αφορά στο θέμα του Κοσόβου ο κ. Μπορίσοφ είπε ότι ξέρει πόσο τον πονάει τον πρόεδρο της Σερβίας, αλλά σημείωσε ότι πρέπει να λυθεί.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα