back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα

Διαβάστε επίσης

Τον κίνδυνο να συλληφθούν…εγκλωβισμένα στην δίνη της εσωστρέφειας, την ώρα, που οι ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις μοιάζουν καταιγιστικές, αντιμετωπίζουν Κίνημα Αλλαγής και Ποτάμι. Εξ ου και οι κατευθυντήριες γραμμές, που έχουν δοθεί τόσο από την Φώφη Γεννηματά, όσο και από τον Σταύρο Θεοδωράκη προς το εσωτερικό των κομμάτων τους, είναι η ταχύτερη δυνατή ανασύνταξη δυνάμεων μπροστά σε μία ιδιαιτέρως απαιτητική πολιτική συγκυρία.

Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ερχόμενης εβδομάδας στο Κίνημα Αλλαγής στοχεύει να συμβολίσει το κλίμα ενότητας των παραμένοντων στο νέο φορέα, ενώ αναμένεται να ιεραρχήσει εκ νέου τις πολιτικές προτεραιότητες, υπό το φως των ραγδαία επιδεινούμενων σχέσεων ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Στη Σεβαστουπόλεως, ο καταρτισμός των ομάδων εργασίας, που έχουν προαναγγελθεί από τον επικεφαλής του Ποταμιού εντός του μήνα, έχουν σκοπό να διώξουν τα σύννεφα της εσωστρέφειας και να σαλπίσουν το σύνθημα της επανεκκίνησης του κόμματος. Τα απόνερα, πάντως, του διαζυγίου ανάμεσα στο ΚΙ.ΝΑΛ. και το Ποτάμι εξακολουθούν να προκαλούν αναταράξεις στον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο. Η τοποθέτηση του μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, Γιάννη Ραγκούση, που επέρριψε την ευθύνη στην Φώφη Γεννηματά για τις πρόσφατες εξελίξεις προκάλεσε το αφοπλιστικό σχόλιο του εκπροσώπου τύπου του κόμματος, Παύλου Χρηστίδη: «Εδώ και καιρό στο Κίνημα Αλλαγής δεν ασχολούμαστε με τον κ. Ραγκούση, όπως και εκείνος δεν ασχολείται με το Κίνημα Αλλαγής. Έχει κάνει την επιλογή του και συμπεριφέρεται ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ».

Κατά τα άλλα, οι πρωινές αναφορές του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Αμύνης, Πάνου Καμμένου, σχετικά με τη στάση του στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ σχολιάστηκαν με οργή από την Φώφη Γεννηματά: «Η νέα κυβερνητική φαρσοκωμωδία εκθέτει την χώρα. Όλα για την καρέκλα. Προχθές είπα ότι η κυβέρνηση είναι υπό προθεσμία. Σήμερα το ερώτημα είναι: Υπάρχει κυβέρνηση;». Μάλιστα, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επανήλθε λίγο αργότερα και μετά την χλιαρή αντίδραση non paper του Μεγάρου Μαξίμου για να καλέσει τον πρωθυπουργό να μην κρύβεται πίσω από non paper και να αποπέμψει τον συγκυβερνητή του. «Η χώρα δεν αντέχει άλλο. Εκλογές εδώ και τώρα», επέμεινε η κ. Γεννηματά, η οποία σε ομιλία της νωρίτερα το πρωί στο «1ο Φόρουμ του Investgr – Ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα» επέμεινε ότι «η νέα σελίδα στην χώρα μας δεν μπορεί να γραφτεί από μία κυβέρνηση σε αποδρομή, όπως αυτή των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Χρειάζεται πολιτική αλλαγή».

Η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε εκ νέου στο συμβολικό στόχο, όπως τον χαρακτήρισε, των 100 δισ. ευρώ σε επενδύσεις τα επόμενα χρόνια, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να τολμήσουμε αλλαγές για να φέρουμε επενδύσεις, να ξεφύγουμε από τους αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επανέλαβε πως το Σχέδιο Ελλάδα, που έχει εκπονήσει το κόμμα της προβλέπει κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, όπως την αποκομματικοποίηση του Κράτους, την κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων, τη μείωση των φόρων στην παραγωγή, την καθιέρωση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, την επιδότηση νέων θέσεων εργασίας και την υλοποίηση ριζικών αλλαγών στο σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Στον αντίποδα, η κα Γεννηματά ζήτησε από τους υποψήφιους επενδυτές το σεβασμό του περιβάλλοντος, τον απόλυτο σεβασμό της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, την αξιοποίηση δυνατοτήτων και κινήτρων για την ενίσχυση της απασχόλησης, την ανάπτυξη δράσεων εταιρικής ευθύνης και την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη στήριξη Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Σπύρος Μουρελάτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα