back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Ζέεχοφερ απορρίπτει το αποτέλεσμα της Συνόδου – Παράλληλες συνεδριάσεις CDU/CSU

Διαβάστε επίσης

Ως μη ικανοποιητικό φαίνεται να έκρινε ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο της ΕΕ, κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών στο Μόναχο, εκτιμώντας ότι δεν είναι “ισοδύναμο”, όπως είπε χαρακτηριστικά, με τους αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους και την επιστροφή αιτούντων άσυλο στα σύνορα που προτείνει ο ίδιος. Παράλληλα, φαίνεται ότι ο επικεφαλής του CSU απέρριψε και την πρόταση της Άνγκελα Μέρκελ να μεταφέρονται σε κέντρα φιλοξενίας εντός γερμανικής επικράτειας όσοι μετανάστες έχουν καταγραφεί σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ φαίνεται ότι αποκάλεσε την χθεσινοβραδινή του κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ ατελέσφορη.

Η συνέντευξη Μέρκελ

Η εκτίμηση Ζέεχοφερ έρχεται σε ευθεία αντίθεση με όσα είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα κατά την καθιερωμένη θερινή συνέντευξη που παραχώρησε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο ZDF, λέγοντας: Θεωρώ ότι οι αποφάσεις της Συνόδου εν συνόλω είναι ισοδύναμες με την πρόταση Ζέεχοφερ. Βέβαια, το CSU πρέπει να αποφασίσει μόνο του”. Κάτι παραπάνω από ισοδύναμο είχε χαρακτηρίσει η Άνγκελα Μέρκελ το αποτέλεσμα της Συνόδου και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Στην ίδια συνέντευξη η Άνγκελα Μέρκελ σε σχετική ερώτηση αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο αναφορικά με την πολιτική χορήγησης ασύλου. Αν και επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν το εξετάζει. Παρακινδυνευμένο σενάριο καθώς στην περίπτωση που ακολουθηθεί αυτή η οδός και η καγκελάριος χάσει θα πρέπει να παραιτηθεί και θα μπει τέλος στον μεγάλο συνασπισμό.

Σε εξέλιξη στο Βερολίνο βρίσκεται ξεχωριστή συνεδρίαση του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών υπό την ‘Άνγκελα Μέρκελ. Δεν είναι καθόλου βεβαιο εάν τελικά θα έχουμε σήμερα την απάντηση που περιμένουμε αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίας, μολονότι αργότερα περιμένουμε δηλώσεις.

Η επιστολή Μέρκελ

Από χθες, πέραν της συνάντησης Μέρκελ-Ζέεχοφερ γίνονται προσπάθειες στο Βερολίνο για εξεύρεση λύσης και αποκλιμάκωση της έντασης. Σε επιστολή της καγκελαρίου προς τους κυβερνητικούς της εταίρους φαίνεται ότι προτείνεται μία σειρά μέτρων αυστηροποίησης της διαδικασίας χορήγησης ασύλου σε όσους αιτούντες έχουν καταγραφεί σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ. Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια επιστολή η καγκελάριος έχει λάβει από 14 κράτη-μέλη δέσμευση σε πολιτικό επίπεδο για επίσπευση της διαδικασίας επανυποδοχής τους στις χώρες εισόδου. Aνάμεσα σε αυτά τα κράτη βρίσκονταν και μέλη της ομάδας Βίζεγκραντ -Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία. Διέψευσαν ωστόσο Ουγγαρία και Τσεχία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ουγγαρίας δήλωσε ότι δεν υφίσταται τέτοια συμφωνία, ενώ και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Αντρέι Μπάμπις, δήλωσε: “H Γερμανία δεν μας έχει προσεγγίσει και, ούτως ή άλλως, στην παρούσα συγκυρία δεν θα υπέγραφα μία τέτοια συμφωνία. Αυτή η ανησυχητική δήλωση είναι μία τεράστια ανοησία”, είπε χαρακτηριστικά.

Χριστιανοδημοκράτες ενωμένοι, Χριστιανοκοινωνιστες διχασμένοι

Πάντως, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες φαίνεται να παρατάσσονται πίσω από την Άνγκελα Μέρκελ, οι Χριστιανοκοινωνιστές δείχνουν διχασμένοι, καθώς δεν είναι λίγα τα στελέχη που πιστεύουν ότι η καγκελάριος γύρισε από τις Βρυξέλλες έχοντας επιτύχει περισσότερα από όσα περίμεναν, ειδικά σε ό,τι αφορά τις διμερείς συμφωνίες. Η αξιοπιστία του Ζέεχοφερ έχει πληγεί -αυτό είναι εμφανές από τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου δεκαημέρου- γι΄αυτό και δε λείπουν τα σενάρια απαλλαγής από τα καθήκοντά του.

Κινητοποίηση στο SPD

Πάντως, και οι Σοσιαλδημοκράτες δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια και φαίνεται να τάσσονται στο πλευρό της καγκελαρίου. Τα ηγετικά στελέχη του SPD ολοκλήρωσαν την επεξεργασία του δικού τους σχεδίου πέντε σημείων για τη μετανάστευση το οποίο αύριο αναμένεται να τεθεί προς έγκριση από το προεδρείο του κόμματος. Στο σχέδιο, κατά πληροφορίες, γίνεται λόγος για “εξεύρεση ευρωπαϊκής λύσης” και “δίκαιη κατανομή βαρών στην φιλοξενία προσφύγων”.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα