39.1 C
Athens
Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Γ. Καμίνης: Είμαι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών αν και θα μπορούσε να είναι καλύτερη

✚ ΑΘΗΝΑ

Πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον από τον Δήμο Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει να συμβάλλει, με κάθε μέσο και τρόπο, στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του κορoνοϊού και την επιστροφή στην κανονικότητα....

Η πράσινη ανάπλαση της «κάτω» πλατείας Συντάγματος

Η πλατεία Συντάγματος είναι ο αστικός γεωμετρικός τόπος στα όρια της αρχαίας πόλης και στο επίκεντρο της σύγχρονης Αθήνας. Διαμέσου της Ερμού μας οδηγεί...

Το αλλιώτικο καλοκαίρι των παιδιών στην Αθήνα – Όλα τα προγράμματα του Δήμου Αθηναίων

Καλοκαίρι, παιδί και πόλη. Ένας δύσκολος συνδυασμός; Στο Δήμο Αθηναίων, όχι και τόσο! Δημιουργικά, συμμετοχικά, επιμορφωτικά, καλλιτεχνικά και πολύ απολαυστικά είναι τα προγράμματα που...

Με ένα περίπτερο εμπνευσμένο από τη συνάντηση του Οιδίποδα με τη Σφίγγα, η Π.Ε Βοιωτίας προβάλλει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών στον πεζόδρομο της...

Η Π.Ε Βοιωτίας προβάλλει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών στο κέντρο της Αθήνας! Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας - Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, σε συνεργασία με την Εφορεία...

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του INNOVATHENS για τον Ιούλιο

Το INNOVATHENS, ο κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζει για τον μήνα Ιούλιο ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα εργαστηρίων, προσαρμοσμένο στις τάσεις...

Στο στούντιο του Αθήνα 9.84 βρέθηκε σήμερα Παρασκευή 29 Ιουνίου ο κ. Γιώργος Καμίνης συνεπής στο «Ραντεβού με τον Δήμαρχο», την εκπομπή που μεταδίδεται την τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα, όπου ο  Δήμαρχος της πόλης των Αθηνών απαντά σε ερωτήσεις, απορίες ή επισημάνσεις δημοτών.

Ο κ. Καμίνης χαρακτήρισε σημαντική «παρά τις αναταράξεις» την απόφαση της Συνόδου της Ε.Ε για το μεταναστευτικό, τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερη. «Το βλέπω από γεωπολιτική άποψη. Πιστεύω ότι όλα τα Βαλκάνια θα έπρεπε να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ» ανέφερε, ενώ ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της διπλωματίας των πόλεων την ερχόμενη Τρίτη ο δήμαρχος των Τιράνων, Εριόν Βελίαϊ, θα επισκεφθεί την Αθήνα.

Ειδικότερα ο Δήμαρχος Αθηναίων χαρακτήρισε «σημαντική» την απόφαση της Συνόδου της Ε.Ε για το μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα και η Αθήνα έχουν σηκώσει μεγάλο – πολύ μεγαλύτερο από αυτό του τους αναλογούσε – ποσοστό ευθύνης. Υπολογίζουμε ότι από το 2015 από την πόλη μας πέρασαν περίπου 1 εκατομμύριο μετανάστες. Με σχέδιο και συνέπεια, απορροφήσαμε τις συνέπειες. Η ύπαρξη συμφωνίας, παρά τις αναταράξεις, είναι σημαντική. Οι ηγέτες των 28 συμφώνησαν στη δημιουργία κοινών κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο και επεξεργασίας των αιτήσεών τους, ώστε να περιορίσουν την κινητικότητα από τη μία χώρα στην άλλη, με φόντο τις ισχυρές αντιδράσεις της Ιταλίας και της Γερμανίας. Αυτό που κατά τη γνώμη είναι σημαντικό -και άκουσα να το λέει και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ- είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχυθούν οικονομικά χώρες – κλειδιά στη διαμόρφωση των μεταναστευτικών ροών, όπως είναι η Τουρκία και τα κράτη της Βόρειας Αφρικής, ώστε να συγκρατήσουν πρόσφυγες και μετανάστες» κατέληξε για το θέμα.

Απαντώντας σε ακροατή για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Καμίνης τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, σημειώνοντας: Είμαι υπέρ της συμφωνίας. Πιστέυω ότι θα μπορούσαμε να είχαμε καλύτερη. Το βλέπω από γεωπολιτική άποψη. Πιστεύω ότι όλα τα Βαλκάνια θα έπρεπε να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ να αισθανθούν ασφαλείς» ενώ ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της διπλωματίας των πόλεων την ερχόμενη Τρίτη ο δήμαρχος των Τιράνων, Εριόν Βελίαϊ, θα επισκεφθεί την Αθήνα.

Δημοτικό Συμβούλιο στο πεδίον του Άρεως

Ο κ. Καμίνης ξεκίνησε την εκπομπή με την απόφαση που έλαβε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του να πραγματοποιηθεί στο Πεδίον του Άρεως, με μοναδικό θέμα συζήτησης η δημόσια χρήση και διακίνηση ναρκωτικών.

«Δεν έχει μόνο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα» υπογράμμισε ο κ. Καμίνης σημειώνοντας: «Υπάρχουν γειτονιές της πόλης μας, οι κάτοικοι των οποίων έχουν πολλούς λόγους να μας θέλουν δίπλα τους. Οι πολίτες θέλουν να ακούσουν, θέλουν να μιλήσουν. Η μετάθεση ευθυνών έχει κουράσει. Έχει ξεπεραστεί. Ο δήμος Αθηναίων πολλές φορές έχει υπερβεί τα στενά όρια των αρμοδιοτήτων του. Δεν έχουμε περιοριστεί στη στείρα καταγγελία. Εισηγήθηκα λοιπόν χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο, μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του -και πάντως μέσα στον Ιούλιο- να πραγματοποιηθεί στο Πεδίον του Άρεως. Πιθανότατα στο κλειστό γήπεδο του Πανελληνίου. Η πρόταση έγινε ευρέως αποδεκτή. Σκοπός να στείλουμε μήνυμα, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των πολιτών και θα διεκδικεί μαζί τους, όταν η κεντρική διοίκηση κάνει πως δεν ακούει, αδρανεί ή παραδέχεται την ανεπάρκειά της». Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη το Πεδίον του Άρεως δεν είναι η μοναδική γειτονιά της Αθήνας που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη δημόσια χρήση και διακίνηση ναρκωτικών. Για το λόγο αυτό «σκοπεύουμε να κάνουμε και όπου η ανάγκη παρέμβασης είναι μεγάλη: όπως το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων, με όσα συμβαίνουν καθημερινά στον πεζόδρομο της οδού Μασσαλίας,» ανέφερε ο Δήμαρχος, απευθύνοντας κάλεσμα στους πολίτες της Αθήνας να στηρίξουν τη πρωτοβουλία. «Σε αυτή την πρωτοβουλία θέλω να είμαστε όλοι μαζί. Το έχει ανάγκη η Αθήνα. Το έχουν ανάγκη οι πολίτες της» ανέφερε.

MY ATHENS PASS

Ο κ. Καμίνης παρουσίασε τη νέα εφαρμογή MY ATHENS PASS του Δήμου Αθηναίων, με την οποία αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται το parking στην πόλη και διευκολύνοντας την καθημερινότητα των Αθηναίων.

«Εδώ και πέντε ημέρες, για να σταθμεύσετε στην Αθήνα, δεν χρειάζεται να κάνετε τη γνωστή εδώ και πολλά χρόνια διαδικασία με την ξυστή κάρτα. Κατεβάζοντας στο κινητό σας τηλέφωνο την εφαρμογή MyAthensPass, μπορείτε να αγοράζετε χρόνο στάθμευσης ηλεκτρονικά, γρήγορα και απλά. Η ηλεκτρονική η ελεγχόμενη στάθμευση στην Αθήνα, είναι ένας μόνο από τους πυλώνες της ψηφιακής στρατηγικής του δήμου. Η Αθήνα είναι πρωτοπόρα στον δρόμο των έξυπνων πόλεων, με τις μεγαλύτερες εταιρίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών έχουμε συστήσει το Ψηφιακό Συμβούλιο της Αθήνας, ενώ στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων, Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη, λειτουργεί και το Athens Digital Lab.

Σύμφωνα με τον κ. Σταύρο Ασθενίδη, Διευθύνων σύμβουλο της Εταιρίας Μηχανοργάνωσης του δήμου Αθηναίων, που παρευρέθηκε στο στούντιο, η ανταπόκριση ήταν άμεση και χιλιάδες πολίτες από την πρώτη μέρα “κατέβασαν” την εφαρμογή.

Σύμφωνα με τον κ. Ασθενίδη η ξυστή κάρτα στάθμευσης θα εξυπηρετεί τους πολίτες της Αθήνας έως το τέλος των αποθεμάτων και στο εξής εάν δεν επιθυμούν να αξιοποιήσουν την εφαρμογή, θα μπορούν αν αγοράζουν από το περίπτερο αγορά χρόνου στάθμευσης, όπως γίνεται με τα καρτοκινητά τηλέφωνα. Σημείωσε μάλιστα ότι η Δημοτική αστυνομία θα ενημερώνεται αυτόματα χωρίς να υπάρχει ανάγκη επιστροφής του ιδιοκτήτη στο αυτοκίνητο για την τοποθέτηση της απόδειξης σε ορατό σημείο του οχήματος. Επιπλέον ανακοινώθηκε στα σχέδια του δήμου είναι το πάρκινγκ να γίνει ακόμα πιο έξυπνο. Ο χρήστης να μπορεί να βλέπει που υπάρχουν κενές θέσεις. Το νεό σύστημα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει πιλοτικά τη λειτουργία του, σε δύο ζώνες το επόμενο 7μηνο.

SITE ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ

Στο πλαίσιο αναβάθμισης και αξιοποίησης του Εθνικού Κήπου, ο Δήμος ετοιμάζει Site για τον Εθνικό Κήπο, μέσα από το οποίο ο πολίτης θα βρίσκει πληροφορίες για τον ίδιο τον Κήπο και τις δραστηριότητες. Όπως ανέφερε ο κ. Καμίνης «προσπαθούμε να αναδείξουμε το πάρκο. Αναδιαμορφώνουμε την ταυτότητα του Εθνικού Κήπου. Με τη συνεργασία του , υπεργράφει συνεργασία μεταξύ του Ελληνογερμανικού επιμελητηρίου και του υπουργείου της Βαυαρικής κυβέρνησης, και ο δήμος έχει εξασφαλίσει 4 εκατ .ευρώ για τις υποδομές τους Εθνικού κήπου

ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ

Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο έργο του Δήμου έβς το τέλος Μαίου, όπου ολοκληρώθηκαν τέσσερα μεγάλα έραγ για την πόλη. «Στο τέλος Μαϊου, δρομολογήσαμε τη χρηματοδότηση για νέα μεγάλα έργα για την πόλη, στον Εθνικό Κήπο, την πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, τη δημιουργία Ποδηλατοδρόμων και τις παρεμβάσεις στο Εμπορικό Τρίγωνο. Επιπλέον, παραδώσαμε 12 πιστοποιημένες παιδικές χαρές για ασφαλές παιχνίδι, ενώ ακολουθούν έως το Φθινόπωρο και άλλες 16. Επίσης, ολοκληρώνονται οριστικά οκτώ απαλλοτριώσεις – ανάσα για την Αθήνα. Με τα 14 εκ. ευρώ που ενέκρινε το υπουργείο Εσωτερικών θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις που αφορούν ακίνητα στα Πατήσια, την Κυψέλη, τον Κολωνό, τα Σεπόλια και τη Ριζούπολη, τα οποία παρέμεναν επί πολλά χρόνια σε εκκρεμότητα. Η αξιοποίησή τους θα αλλάξει την εικόνα των γειτονιών» υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Ο κ. Καμίνης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:

  • στη συνεργασία του Δήμου με τη Mastercard, με στόχο την καθιέρωση της Αθήνας ως τον πλέον ανερχόμενο city break προορισμό στην Ευρώπη, μέσα από το Athens Tourism Partnership,   όπου  ξεκίνησε ήδη ψηφιακή καμπάνια, για την προβολή της Αθήνας στο εξωτερικό που παρουσιάζει βιωματικές εμπειρίες σχεδιασμένες αποκλειστικά για τους κατόχους καρτών Mastercard.
  • στην επανεκίνηση της οικονομίας στο κέντρο της ΑΘήνας με 8 νέα μαγαζιά στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Καθεμία από τις επιχειρήσεις αυτές συνδυάζει κλασσικές επιχειρηματικές ενέργειες με μια πρόταση κοινωνικής καινοτομίας.
  • στο Ψηφιακό Συμβούλιο της Αθήνας. Σύμφωνα με τον κ. καμίνης «τα παραδείγματα δεν είναι λίγα: Το πρόγραμμα Start στην οικία Λέλας Καραγιάννη δημιουργήθηκε μετά από στενή συνεργασία με την Microsoft, ενώ το Athens Digital Lab είναι ένα μία κοινή προσπάθεια με την Nokia και τον ΟΤΕ, και την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Την ίδια στιγμή εταιρίες όπως η SAP, η WIND, η Microsoft και ο ΟΤΕ ενισχύουν τα προγράμματα ψηφιακής εκπαίδευσης στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων».

Πότε παίζουν τη Δευτέρα Τεντόγλου, Πετρούνιας, Στεφανίδη

Με μεγάλη αγωνία περιμένουμε τους αγώνες των Λευτέρη Πετρούνια και Μίλτου Τεντόγλου τη Δευτέρα (2/8), καθώς οι δύο αθλητές μας θα διεκδικήσουν μετάλλια στους...

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Μάγεψαν Ρόχας, Μπασίρ, Ταμπέρι, Τζέικομπς

Ο στίβος αποτελεί σήμα κατατεθέν κάθε φορά που διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα σήμερα και συγκεκριμένα σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες. Στον τελικό του...

Αρνητικά τα τεστ για Πλατανιώτη-Αγωνίζεται με Παπάζογλου

Ευχάριστα ήταν τα νέα για την Ευαγγελία Πλατανιώτη. Μετά την περιπέτεια που είχε με τον κορονοϊό ταξίδεψε τελικά στο Τόκιο προκριμένου να συμμετάσχει στους...

Τσίπρας για φωτιά στην Αχαΐα: Όσοι έχουν ευθύνη να μην προκαλούν με δηλώσεις και σέλφι

«Η σκέψη μου σήμερα είναι στην Αχαΐα που δοκιμάζεται. Είναι στους ανθρώπους που είδαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους να καίγονται, σε αυτούς...

Δελτίο Ειδήσεων στις 18:00

Σε εξέλιξη είναι  πυρκαγιά στο Παραδείσι Αιτωλοακαρνανίας που καίει  δασική έκταση. Εκκενώνεται τα χωριά  Παραδείσι και Περπάτη. Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Εκκενώνεται προληπτικά η Κοιλάδα των...

Καμίνι η Αθήνα – Θερμική κάμερα «έπιασε» 55 βαθμούς σε Ακρόπολη και Ομόνοια (video)

Πτήσεις με drone πάνω από την Ακρόπολη και την πλατεία της Ομόνοιας με χρήση θερμικής κάμερας πραγματοποίησε σήμερα η ομάδα Up Stories, σε συνεργασία...

Πύρινα μέτωπα σε Ρόδο και Αγρίνιο – Προληπτικές εκκενώσεις οικισμών – Ενισχύονται οι δυνάμεις

Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 15:00 σε αγροτοδασική περιοχή, μεταξύ των χωριών Σορωνής και Θεολόγου στη Ρόδο. Μέχρι αυτή την ώρα παρά τις προσπάθειες, η...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Καμίνι η Αθήνα – Θερμική κάμερα «έπιασε» 55 βαθμούς σε Ακρόπολη και Ομόνοια (video)

Πτήσεις με drone πάνω από την Ακρόπολη και την πλατεία της Ομόνοιας με χρήση θερμικής κάμερας πραγματοποίησε σήμερα η ομάδα Up Stories, σε συνεργασία...

Αρχίζουν αύριο 2 Αυγούστου οι εργασίες συντήρησης οδοστρώματος στην Αμαλίας στο κέντρο της Αθήνας

Εργασίες ασφαλτόστρωσης και συντήρησης του οδικού δικτύου σε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους του κέντρου της πρωτεύουσας, της λεωφόρου Αμαλίας, υλοποιεί η Περιφέρεια...

Έρευνα ΕΚΠΑ: Οι συνήθειες των Αθηναίων στο πρώτο lockdown

Έρευνα από το ΕΚΠΑ στα απόβλητα αποκαλύπτει αλλαγές στις συνήθειες των Αθηναίων στο πρώτο lockdown και παρουσιάζεται σε άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό. Στην εργασία...

Δήμος Αθηναίων: Κλιματιζόμενες αίθουσες για την προστασία των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει από την Τρίτη 27 Ιουλίου, και μέχρι την λήξη του φαινομένου τρεις (3) κλιματιζόμενες αίθουσες για...

ΙΣΑ: Οδηγίες προφύλαξης από τις υψηλές θερμοκρασίες

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους πολίτες να πάρουν μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα ειδικά εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Όταν η θερμοκρασία...