back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Το κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών και τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ

Διαβάστε επίσης

Έτοιμη η Ελλάδα για μία ειδική συμφωνία με τη Γερμανία που θα αφορά στον περιορισμό των δευτερογενών μετακινήσεων γράφει η βρετανική εφημερίδα Financial Times επικαλούμενη δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ενόψει του πολύ κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα στις Βρυξέλλες με κεντρικό θέμα το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Στόχος του Βερολίνου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι οι διμερείς συμφωνίες με Ελλάδα και Ιταλία. Όπως αναφέρουν οι FT, αν και βασική προτεραιότητα του Βερολίνου είναι να υπάρξει μια συμφωνία με την Ιταλία για επιστροφή αιτούντων άσυλο, μια συμφωνία με την Ελλάδα θα αποτελέσει ώθηση για τη Μέρκελ, η οποία θέλει απεγνωσμένα να δείξει ότι οι διαπραγματεύσεις με άλλες κυβερνήσεις μπορούν να παράξουν αποτελέσματα. Η Γερμανίδα Καγκελάριος έδωσε ήδη από την μίνι σύνοδο των 16, την περασμένη Κυριακή, στίγμα των προθέσεων για τις θέσεις του Βερολίνου, το οποίο θα επιμείνει σε διμερείς και τριμερείς συμφωνίες ως λύση εκεί όπου δεν μπορούν να υπάρξουν συνολικές αποφάσεις της ΕΕ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο, οι διμερείς συμφωνίες μεταξύ των χωρών για την επιτάχυνση των επιστροφών των αιτούντων άσυλο προβλέπονται στο δίκαιο της ΕΕ και «μπορούν να επιτύχουν πολλά όσον αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών και την άρση των εμποδίων για την επιστροφή των προσφύγων».

Ευρωπαίοι διπλωμάτες, γράφουν οι FT, υποστηρίζουν ότι το Βερολίνο έχει προσεγγίσει Ιταλία, Ελλάδα και όλα τα γειτονικά της κράτη προκειμένου να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες, πιθανότατα με αντάλλαγμα οικονομικά κίνητρα για κράτη πρώτης γραμμής που κουβαλούν βαρύ φορτίο σχετικά με το μεταναστευτικό.

Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός, δηλώνει έτοιμος να συνάψει συμφωνία με την Άνγκελα Μέρκελ για την επιστροφή αιτούντων άσυλο, στη Γερμανία, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενισχύοντάς την Γερμανίδα καγκελάριο η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή κυβερνητικής κρίσης από το τους εταίρους της Χριστιανοκοινωνιστές του CSU.

Σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα ο πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιορίσει τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά έπειτα ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία». «Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό βοηθήσει, ώστε να δοθεί το σήμα στους παράνομους διακινητές (ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές)» δηλώνει χαρακτηριστικά ο έλληνας πρωθυπουργός στους FT.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, μια συμφωνία με τη Γερμανία δεν θα έχει μεγάλες επιπτώσεις για την Ελλάδα δεδομένου ότι, μόνο 50-100 άτομα περνούν κάθε μήνα τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. «Για εμάς δεν είναι πρόβλημα», λέει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, προσθέτει ότι μια συμφωνία θα πρέπει να συνδεθεί με την επιθυμία της Αθήνας να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις οικογένειες μεταναστών που έχουν χωριστεί, με ορισμένα μέλη τους να είναι κολλημένα στην Ελλάδα και άλλα να βρίσκονται βορειότερα. Όπως λέει, υπάρχουν περίπου 2.500 άτομα αυτής της κατηγορίας στην Ελλάδα.

«Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις, αλλά το μεταναστευτικό θα μπορούσε να αποτελέσει καθοριστική στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε στο Bundestag η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ όπως μεταδίδει από το Βερολίνο το BBC.

Μιλώντας στην γερμανική Βουλή, πριν από την Σύνοδο Κορυφής, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ζήτησε από τους ηγέτες της Ευρώπης να συνεργαστούν για την εξεύρεση λύσεων για την παράνομη μετανάστευση.

Σύμφωνα με το BBC το κύριο θέμα στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών θα είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα – κυρίως των Αφρικανών – που εξακολουθούν να διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο, ελπίζοντας να ξεκινήσουν νέα ζωή στην ΕΕ. Δεν είναι μια κρίση της κλίμακας του 2015, όταν χιλιάδες έρχονταν στην ξηρά καθημερινά στα ελληνικά νησιά.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – η στρατηγική ηγεσία της ΕΕ – λέει ότι οι αριθμοί που εισέρχονται παράνομα στην ΕΕ έχουν μειωθεί κατά 96% από την κορυφή τους τον Οκτώβριο του 2015. Ωστόσο, η κρίση αυτού του μήνα σχετικά με τα σωστικά πλοία και τον ασφαλή ελλιμενισμό τους , η απαγόρευση ελλιμενισμού από την Ιταλία , έθεσε το ζήτημα με ένταση στο προσκήνιο της ΕΕ . Το BBC διαπιστώνει ότι η αρχή του Δουβλίνου – ότι οι αιτούντες άσυλο πρέπει να παραμείνουν στη χώρα όπου εισέρχονται στην ΕΕ – δεν λειτουργεί. Η Ιταλία και η Ελλάδα, που λαμβάνουν τα περισσότερα, απαιτούν από τους γείτονές τους να μοιράζονται το βάρος. Το πρόβλημα γιγαντώνεται από τις νέες πιέσεις.

Η νέα λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας έχει καταστήσει προτεραιότητα μια συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο και η δεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ τον επόμενο διατηρώντας μια σκληρή στάση απέναντι στους μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα.

Ομοίως, οι γείτονες της ομάδας του Visegrad: η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Πολωνία. Η ομάδα αυτή έχει ήδη απορρίψει το σχέδιο της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από υπερπλήρεις καταυλισμούς στην Ελλάδα και την Ιταλία .

Στον περίπλοκο αυτό γρίφο προσφέρεται ως λύση η εγκατάσταση «περιφερειακών πλατφόρμων αποβίβασης» – μια αυστριακό-δανική πρόταση, που αποσκοπεί στο σπάσιμο του επιχειρηματικού μοντέλου που επικρατεί μεταξύ των συμμοριών διακινητών. Η πρόταση αυτή περιέχεται στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής και θεωρείται ως ένας τρόπος για να επιταχυνθεί η διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου και η διακοπή των ροών οικονομικών μεταναστών.

Από την άλλη η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουν οι χώρες της Βορείου Αφρικής για να φιλοξενήσουν τέτοια κέντρα – πλατφόρμες θα μπορούσε να είναι πολύ δύσκολη και απαιτείται στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση πολλών επικίνδυνων στρατοπέδων , σημειώνει το BBC

Η Ευρωαγορά Ένωση θα πρέπει να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο με τις ΗΠΑ υπό τον Τραμπ προειδοποιεί ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντοναλντ Τουσκ στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής έκδοσης του Independent. Διαβάζουμε στην βρετανική εφημερίδα ότι ο κ Τουσκ θα ενημερώσει του Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ άλλων, για την επικίνδυνη τροπή που έχει λάβει η αμερικανική μονομερής πολιτική και εξηγώντας τους το τι πραγματικά συνέβη στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του G7 στο Κεμπέκ , από την οποία αποχώρησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμ .

Το σημερινό ευρωπαϊκό συμβούλιο θα κυριαρχηθεί από από την όξυνση της πολιτικής κρίσης στο εσωτερικό της ένωσης με επίκεντρο των προσφυγικό- μεταναστευτικό γράφει η βρετανική εφημερίδα The Guardian και θέτει τρία ερωτήματα με πρώτο το…. γιατί τώρα ;

H εφημεριδα διαπιστώνει ότι πρόκειται για την καθυστερημένη πολιτική αντίδραση στη μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης το 2015. Δεδομένου ότι οι αφίξεις μέσω της Μεσογείου έφθασαν στο ανώτατο όριο εκείνο το έτος (περισσότερα από 1 εκατομμύριο) ο αριθμός των μεταναστών έπεσε φέτος στις 41.000, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μετανάστευση αποτελεί τον κύριο άξονα ενδιαφέροντος των ψηφοφόρων σε όλη την Ένωση ενώ το θέμα έχει επηρεάσει ήδη τις εκλογές, όπως στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία και την Ουγγαρία.

Η αιτία είναι διττή

Πρώτον, η άκρα δεξιά στις χώρες της Ένωσης, η οποία έδωσε αγώνα για τον τερματισμό των μεταναστευτικών ροών βρίσκεται στην κυβέρνηση της Ιταλίας. Η χώρα έχει υποδεχθεί 650.000 μετανάστες από το 2014 και παραμένει ο προορισμός τον οποίο οι περισσότεροι μετανάστες επιθυμούν

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Matteo Salvini, ηγέτης της Λέγκας θέλει να εξασφαλίσει ότι άλλα μέλη της ΕΕ μοιράζονται το βάρος της Ιταλίας και γιαυτό εννεργοποίησε την τρέχουσα κρίση , κλείνοντας τα λιμάνια της χώρας σε πλοία διάσωσης με ξένη σημαία.

Δεύτερον, το συντηρητικό αδελφικό κόμμα της Καγκελαρίου Μέρκελ στη Βαυαρία, το CSU, κινδυνεύει να απολέσει θέσεις επιρροής στις περιφερειακές εκλογές το φθινόπωρο, λόγω του προσφυγικού μεταναστευτικού, και γιαυτό σκληρύνει τη θέση του για το μεταναστευτικό. Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer, διεκδικεί την μονομερή επιβολή εξόδου από τα γερμανικά σύνορα εκείνων που έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου σε άλλη χώρα της ΕΕ, εάν η ΕΕ δεν κατανείμει ισότιμα την μεταναστευτική ροή.

Η καγκελάριος, της οποίας η πολιτική ανοιχτών συνόρων είχε ως αποτέλεσμα περισσότερα από 1 εκατομμύριο μετανάστες να φτάσουν στη Γερμανία, αντιτίθεται σε αυτό επειδή θα υπονόμευε την ζώνη της Σένγκεν. Η Μέρκελ θέλει μια λύση σε επίπεδο ΕΕ – την οποία ο Ζέεχοφερ της ζήτησε να φέρει πίσω από τη σύνοδο κορυφής

Το δεύτερο ερώτημα που θέτει ο Guardian είναι ποιος θέλει τι μεταξύ των 27.

Η Γερμανία επιδιώκει συμφωνίες, ιδίως με την Ιταλία, που να της επιτρέψουν να στείλει τους μετανάστες πίσω, σύμφωνα με την αρχή του Δουβλίνου της ΕΕ ότι οι αιτούντες άσυλο πρέπει να παραμείνουν στο πρώτο κράτος στο οποίο αφίχθεισαν. Ωστόσο, η Ιταλία είναι απίθανο να παίξει μπάλα: το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Σαλβίνι είναι να πάρει πίσω τους μετανάστες που έχουν ήδη φύγει.

Η Ιταλία επιδιώκει να αποσυνδεθεί η σχέση μεταξύ της έννοιας της «πρώτης χώρας άφιξης» και της ευθύνης επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου. Έχει καταθέσει το αίτημα όλες οι χώρες της ΕΕ να αποδεχθούν ένα μέρος των προσφύγων και οικονομικών μεταναστών ή να μειωθεί η χρηματοδότησή τους από την ΕΕ.

Αυτή η ιδέα προκαλεί την οργή των τεσσάρων του Βίζεγκραντ – Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία – οι οποίοι αρνούνται να δεχθούν αιτούντες άσυλο βάσει οποιουδήποτε σχεδίου της ΕΕ και δεν επιθυμούν να συζητήσουν άλλα τέτοια σχέδια.

Η Αυστρία, η οποία την Κυριακή αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία στην ΕΕ και η οποία επίσης διαθέτει ακροδεξιό κόμμα στην κυβέρνηση εκπονεί σχέδια για να αναγκάσει τους περισσότερους πρόσφυγες να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου εκτός της ΕΕ.

Η Γαλλία, η οποία έχει επικριθεί στην κριτική της για την ιταλική προσέγγιση, και η Ισπανία υποστηρίζουν το αίτημα της καγκελαρίου Μέρκελ για μια ευρωπαϊκή ή τουλάχιστον μια πολυμερή και ευρωπαϊκή προσέγγιση βασισμένη στην «αλληλεγγύη και υπευθυνότητα». Και οι δυο χώρες ευνοούν τη δημιουργία κέντρων υποδοχής κέντρων από την ΕΕ (αν και κατά προτίμηση όχι στο έδαφός τους) αλλά και κυρώσεις εναντίον κρατών μελών που αρνούνται την ισομερή κατανομή

Τι θα προκύψει από αυτό το δύσκολο γρίφο

Σε γενικές γραμμές, γράφει ο Guardian σχεδόν όλοι συμφωνούν σε μέτρα για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και της ακτοφυλακή της ΕΕ. Είναι δε πρόθυμοι να δώσουν περισσότερα χρήματα σε τρίτες χώρες, κυρίως στην Αφρική, για να αποτρέψουν τους μετανάστες από την προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη. Πολλοί θέλουν να δημιουργήσουν αμφιλεγόμενα κέντρα «αποβίβασης» εκτός της ΕΕ, πιθανώς στα παράκτια κράτη της Βόρειας Αφρικής, για να επεξεργαστούν τις αιτήσεις των αιτούντων άσυλο Ωστόσο, το σχέδιο αυτό είναι γεμάτο με πρακτικές και νομικές προκλήσεις.

Όσον δε αφορά στις προοπτικές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει κάποια διμερής ή τριμερής πρόοδος.

Της σημερινής συνόδου κορυφής προηγήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρέμβαση του επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντέφι στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung και άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, με τίτλο «Παρακαλώ, όχι κόκκινες γραμμές!».

Δεν ωφελεί σε τίποτα, λέει ο Πορτογάλος αξιωματούχος , καθένα από τα κράτη – μέλη να περιχαρακώνεται στις κόκκινες γραμμές του, καθώς η επιτυχία του ευρώ εξαρτάται από την πολιτική βούληση των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ απαιτείται η επίδειξη τόλμης και πραγματισμού.

Ωστόσο, επισημαίνει ο Σεντένο, η νομισματική ένωση παραμένει ανολοκλήρωτη, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ να έχει απευθύνει παράκληση προς το Eurogroup για την επεξεργασία προτάσεων προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και της ενδυνάμωσης του ESM.

Μία από τις σημαντικότερες προτάσεις αφορά στο να εξελιχθεί περαιτέρω ο ESM ένα δίχτυ ασφαλείας για την εξυγίανση των τραπεζών, ώστε να μπορεί να αναχαιτιστούν με αξιόπιστο τρόπο τυχόν επιζήμιες επιδράσεις προς στις εθνικές οικονομίες και τους φορολογουμένους από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διέρχονται κρίση.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Eurogroup δηλώνει ετοιμότητα για την έναρξη της συζήτησης περί της κοινής εγγύησης καταθέσεων στην Ευρωζώνη για την παρεμπόδιση φαινομένων τραπεζικού πανικού.

Σημειώνει δε στο τέλος του άρθρου του ότι, «οφείλουμε να οικοδομήσουμε την νομισματική ένωση κατά τρόπο που να επιτρέπει στο σύνολο των χωρών μας να ευδοκιμήσουν. Αν δεν το καταφέρουμε, η κατάσταση θα γίνει αφόρητη. Και αυτό δεν μπορεί να συμφέρει κανέναν».

«Ιστορική» Σύνοδος

“Ιστορική” χαρακτηρίζεται από το σύνολο των ξένων δημοσιογράφων η Σύνοδος Κορυφής που ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο στις Βρυξέλλες.

Γαλλικός τύπος

Πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας Libaration“Μετανάστες: Η Ευρώπη μπροστά σε μία πολιτική κρίση” είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Le Monde ενώ η Liberation με ολοσέλιδη φωτογραφία αφιερωμένη στο θέμα, αναφέρει στον τίτλο της “Ευρώπη: Κλείνουμε”.

Μέσα στο κεντρικό άρθρο της εφημερίδας σημειώνεται ότι πρόκειται για μία Σύνοδο μίας ηπείρου του αποκλεισμού που κλείνεται στον εαυτό της.

Η Le Monde μιλάει για “πολύ αμφίβολα αποτελέσματα” ενώ υπογραμμίζει ότι το ζήτημα που διχάζει τους Ευρωπαίους ηγέτες και που δημιούργησε μία πολιτική κρίση στην Γερμανία θα βρίσκεται στο κέντρο των συζητήσεων σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Συνέντευξη Πέδρο Σάντσες

Le Monde πρωτοσέλιδοΣτην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται και κοινή συνέντευξη που έδωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες σε Guardian, Frankfurter Allgemeine Zeitung και Le Monde όπου δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε να θεωρήσει τη μετανάστευση ως κοινό πρόβλημα παρά ως ένα πρόβλημα που πλήττε μόνο μεμονωμένα κράτη-μέλη.

Να σημειώσουμε ότι τα σχόλιά του έγιναν αφού η Ιταλία και η Μάλτα απέρριψαν τους 630 ανθρώπους στο πλοίο διάσωσης Αquarius και ο υπουργός εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, αναφέρθηκε στους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε άλλα σκάφη διάσωσης, ως φορτίο «ανθρώπινης σάρκας».

Μητέρα όλων των Συνόδων

Μεγάλη αναφορά από το σύνολο του ξένου τύπου γίνεται στην ιδιαίτερα φορτωμένη ατζέντα της Συνόδου και γιαυτό και σημειώνεται ότι ενδέχεται εκτός από τεταμένο κλίμα, να έχει και μεγάλη διάρκεια.

“Μητέρα όλων των Συνόδων”, χαρακτηρίζει την σημερινή συνάντηση το Politico και δημοσιεύει αναλυτικό ρεπορτάζ για το τι πρέπει να περιμένουμε από τη συζήτηση και για το θέμα του μεταναστευτικού και για το Brexit και για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής:

28 Ιουνίου:

14.30: Άφιξη

16.00: Στρογγυλό Τραπέζι

20.00: Συνέντευξη Τύπου

——————————————–

29 Ιουνίου:

09.00: Άφιξη

10.00: Στρογγυλό Τραπέζι – Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

12.15: Στρογγυλό Τραπέζι – Σύνοδος Κορυφής

14.30: Συνέντευξη Τύπου

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Παπαδημητροπούλου Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα