back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σύνοδος ΕΕ: Η Ευρώπη αποφασίζει για το μέλλον της, ίσως και γι αυτό της Μέρκελ

Διαβάστε επίσης

H Άνγκελα Μέρκελ έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 60 Συνόδους Κορυφής της ΕΕ κατά τη δωδεκαετή και πλέον θητεία της ως η εμπειρότερη ευρωπαία ηγέτης σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Η σημερινή, ωστόσο, ίσως να είναι η δυσκολότερη της πολιτικής της σταδιοδρομίας, κατά πολλούς καθοριστική ακόμη και για το πολιτικό της μέλλον.

Την κρισιμότητα της κατάστασης φυσικά δεν επιδιώκει να αποκρύψει η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία κατά τη διάρκεια ομιλίας της σήμερα το πρωί στο Μπούντεσταγκ -πριν από την αναχώρησή της για τις Βρυξέλλε- δήλωσε ευθέως στους βουλευτές ότι, η μετανάστευση θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραία για το μέλλον της ΕΕ.

Η Μέρκελ χρειάζεται ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στη Σύνοδο

Η καγκελάριος χρειάζεται ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα από αυτή τη Σύνοδο προκειμένου να μπορέσει να σταθεροποιηθεί το πολιτικό σκηνικό στη χώρα της, καθώς η πίεση η οποία υφίσταται είναι τεράστια.

Δύο ημέρες μετά τη Σύνοδο ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ θα αποφανθεί, όπως έχει προειδοποιήσει, εάν το αποτέλεσμα της Συνόδου είναι ή όχι της αρεσκείας του και εάν θα αποφασίσει να θέσει σε εφαρμογή την επιστροφή στα γερμανικά σύνορα αιτούντων άσυλο που έχουν καταγραφεί σε άλλα κράτη-μέλη, κόντρα στη βούληση της καγκελαρίου.

Οι κίνδυνοι για τον Ζέεχοφερ

Ο Ζέεχοφερ, βεβαίως, από πλευράς του δήλωσε χθες το βράδυ σε συνέντευξή του στο ARD ότι, δεν έχει την πρόθεση να διαλύσει την κυβέρνηση συνασπισμού, επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται εποικοδομητικά με την καγκελάριο παρά τις διαφωνίες τους. Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βρεθούν λύσεις που θα ικανοποιούν το κόμμα του.

Είναι όμως τα πράγματα τόσο απλά για τους Βαυαρούς; Μία διάσπαση της Χριστιανικής Ένωσης θα αποτελούσε πλήγμα πρωτίστως για τον ίδιο τον Ζέεχοφερ και το κόμμα του, καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, εάν κατέρχονταν οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές σε ενδεχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές ως ξεχωριστή παράταξη θα καταλάμβαναν τη δεύτερη θέση μετά τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, ακολουθούμενοι οριακά από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Διόλου ευοίωνο ενόψει των κρατιδιακών εκλογών στη Βαυαρία, προπύργιό τους, στις 14 Οκτωβρίου, όπου απειλούνται άμεσα από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Απίθανη η εξεύρεση ευρωπαϊκής λύσης

Οι πιθανότητες εξεύρεσης μίας κοινής ευρωπαϊκής λύσης στην μεταναστευτική πολιτική είναι εξαιρετικά ισχνές. Αυτό το διεπίστωσε η Άνγκελα Μέρκελ ήδη από τη μίνι σύνοδο των 16 την Κυριακή. Στο πλευρό της θα μπορούσε να πει κανείς ότι στέκονται ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ωστόσο οι “αντίπαλοι” εντός ΕΕ είναι πολλοί.

Αντίπαλοι εντός ΕΕ

Η αντίσταση της Ιταλίας, που έχει πληγεί όσο λίγες χώρες από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, υπό τη νέα κυβέρνηση παραμένει σθεναρή, ενώ οι ηγέτες της ομάδας του Βίζεγκραντ, προεξάρχοντος του ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπάν, αρνούνται πεισματικά να αναλάβουν το μερίδιο προσφύγων που τους αναλογεί.

Προβληματική είναι και η κατάσταση στην Αυστρία, καθώς κυβερνητικός εταίρος του Ζεμπάστιαν Κουρτς είναι το ακροδεξιό κόμμα. Θα καταφέρει η Ευρώπη να επιτύχει διμερείς ή τριμερείς συμφωνίες απουσία κοινής ευρωπαϊκής πλεύσης;

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα