back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πενταμελές Εφετείο: Ομόφωνα αθώοι η Ηριάννα και ο Περικλής

Διαβάστε επίσης

Ομόφωνα αθώοι, ένα χρόνο μετά την πρωτόδικη καταδίκη τους, η Ηριάννα και ο Περικλής, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών.

Σε κλάματα, χειροκροτήματα και συνθήματα ξέσπασαν οι αλληλέγγυοι της Ηριάννας και του Περικλή ακούγοντας τον πρόεδρο του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας να ανακοινώνει ότι, οι κατηγορούμενοι κρίνονται ομόφωνα αθώοι.

Το σκεπτικό της απόφασης

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου -ανακοινώνοντας και μέρος του σκεπτικού της απόφασης- αμφισβήτησε την αξιοπιστία του βασικού μάρτυρα κατηγορίας και επεσήμανε ότι, η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου δεν έδειξε στοιχείο επιβαρυντικό για τους κατηγορούμενους.

Επίσης, ο πρόεδρος είπε ότι «δεν ποινικοποιούνται οι φιλικές σχέσεις» χαρακτηρίζοντας «εντόνως αμφισβητούμενο το δείγμα DNA το οποίο ήταν χαμηλής ποιότητας και ποσότητας».

Η εισήγηση της εισαγγελέως

Νωρίτερα, την ενοχή της Ηριάννας και του Περικλή όπως και πρωτοδίκως, είχε εισηγηθεί η εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αναστασία Μασούρα, προκαλώντας την αντίδραση του ακροατηρίου.

Η εισαγγελέας στην εισήγησή της είπε ότι, η πραγματογνωμοσύνη του DNA είναι αξιόπιστη και συνάδει με τα διεθνή πρότυπα και πρωτόκολλα.

Οι δυο κατηγορούμενοι, κατά την εισαγγελική λειτουργό, ανεξάρτητα εάν το αρνούνται για υπερασπιστικούς λόγους, είναι μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς με σκοπό την τέλεση αδικημάτων.

Χαρακτήρισε μάλιστα αφήγημα όσα λέγονται ότι, η Ηριάννα είναι στη φυλακή από κατασκευή της αστυνομίας.

Οι αλληλέγγυοι

Από νωρίς το πρωί, είχαν συγκεντρωθεί αλληλέγγυοι έξω από το δικαστικό κτήριο, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Εφετείο Αθηνών, αλληλέγγυοι στη δίκη της Ηριάννας

Οι αλληλέγγυοι, περίπου 200 στον αριθμό μπήκαν κάποια στιγμή στην αίθουσα και παρακολούθησαν τη διαδικασία. Το δικαστήριο διέκοψε λίγο μετά το μεσημέρι για να ανακοινώσει την απόφασή του λίγο αργότερα.

Αντιδράσεις για την απόφαση

«Σήμερα αποκαταστάθηκε μια μεγάλη αδικία απέναντι σε δύο νέους ανθρώπους. Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου ανέπνευσαν», έγραψε στο Twitter o πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Πρόκειται για μια απόφαση λογικής, ανθρωπιάς και στοιχειώδους ανταπόκρισης στο κοινό περί δικαίου αίσθημα» σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

«Η αθωωτική απόφαση του Εφετείου για την Ηριάννα και τον Περικλή αποκαθιστά μία τεράστια αδικία που είχε συντελεστεί εις βάρος τους, αφού όμως πρώτα παρέμειναν έγκλειστοι, για έναν χρόνο, μετά την πρωτόδικη καταδίκη τους» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος.

«Η αθωωτική απόφαση για την Ηριάννα Β.Λ και τον Περικλή Μ. δεν μπορεί να ξεπλύνει τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο, με βάση το οποίο στήθηκε και το συγκεκριμένο κατηγορητήριο»,  αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

 

Μίνα Μουστάκα – Κώστας Κορέλλης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα