back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

“Βιβλία σε ρόδες για πολύ μικρούς αναγνώστες” στα Ανοικτά Σχολεία

Διαβάστε επίσης

Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και η αστική πολιτιστική εταιρεία ΠΥΡΝΑ συνδιοργανώνουν τη δράση «Βιβλία σε Ρόδες για πολύ μικρούς αναγνώστες» και προσκαλούν γονείς και παιδαγωγούς στην παρουσίαση της δράσης την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018 στις 17:30.

Η παρουσίαση, στην οποία έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή 150 παιδαγωγοί, νηπιαγωγοί και γονείς, φιλοξενείται στα «Ανοιχτά Σχολεία» του δήμου Αθηναίων και ειδικότερα στο 76o ∆ημοτικό Σχολείο Αθηνών, Κυκλώπων 6 & Θεσσαλονίκης, Άνω Πετράλωνα.

Από το Σεπτέμβριο 2018 τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους, με 13 βαλίτσες γεμάτες με 300 βιβλία, ειδικά επιλεγμένα για πολύ μικρούς αναγνώστες, στους 72 βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών.

Η δράση εντάσσεται στην ενότητα Εκπαιδευτικές Δράσεις της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου με μέγα Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Προάγοντας προγράμματα και δράσεις, όπως τα Βιβλία σε Ρόδες, η Κινητή βιβλιοθήκη, η Πλανόδια βιβλιοθήκη, λεωφορεία με αναγνώσεις, διαγενεακές αναγνώσεις και πολλές ακόμα που πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη χρονιά της διοργάνωσης, ο δήμος της Αθήνας στοχεύει στην πρόσβαση του πληθυσμού κάθε ηλικίας και κάθε προέλευσης, στο βιβλίο και την ανάγνωση.

Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να δώσει την ευκαιρία:

•Στα βρέφη, να απολαύσουν την επαφή με βιβλία, να τα συνδέσουν με θετικά συναισθήματα και με αγαπημένα πρόσωπα, ώστε να δημιουργήσουν μια ισχυρή σχέση με αυτά.

•Στους παιδαγωγούς, να χρησιμοποιήσουν τα βιβλία ως εργαλείο για την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των βρεφών, αλλά και για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ομαλή πρόσβαση στην ομιλία και τον γραπτό λόγο.

•Στους γονείς, να δανειστούν ένα παιδικό βιβλίο στο σπίτι και να καλλιεργήσουν την ευεργετική συνήθεια της καθημερινής ανάγνωσης στα μωρά τους.

Πρόγραμμα παρουσίασης:

17:30 Προσέλευση, εγγραφή, έκθεση των βιβλίων

18:00 Xαιρετισµoί:

Μαρία Ηλιοπούλου, Αντιδήμαρχος για το Παιδί,

Εριφύλη Μαρωνίτη, Συντονίστρια της “Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου”,

Καλλιόπη Γιαννοπούλου, Πρόεδρος ∆ηµοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών

18:20 Τι είναι τα Βιβλία σε Ρόδες, Σπύρος Κασιμάτης, Εκπαιδευτικός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Μέλος ∆.Σ. ΠΥΡΝΑΣ

18:30 Γιατί και Πώς Γιατί έχει νόηµα να αγαπήσουν το βιβλίο τα παιδιά και πώς θα τα βοηθήσουμε να το κατακτήσουν Αγνή Ζακοπούλου, Ψυχοπαιδαγωγός, τ. Καθηγήτρια Βρεφικής και Παιδικής Λογοτεχνίας στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας.

18:50 Πώς επιλέγουμε βιβλία για παιδιά, Μαρίζα Ντεκάστρο, Συγγραφέας, Κριτικός Bιβλίων για Παιδιά

Συζήτηση, διάλειμμα, καφές

19:30-20:30 Έξι παράλληλα Βιωματικά Εργαστήρια:

1. Η Επεξεργασία του συναισθήματος στα βρέφη

Σπύρος Κασιμάτης, Εκπαιδευτικός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας.

2. Το Θεατρικό Παιχνίδι εμψυχώνει τα βιβλία

Μέσα από παιχνίδια ρόλων και θεατρικά εργαλεία, θα εξερευνήσουμε τα εκφραστικά µας µμέσα ώστε να επικοινωνούμε στα παιδιά ιδέες, συναισθήματα και εμπειρίες.

Μαρία Λαγωνίκα, Εµψυχώτρια Θεατρικής Αγωγής

3. Μια εικόνα, πολλές ιστορίες. Μια ιστορία, πολλές εικόνες

Ένα εργαστήριο για τις ιστορίες μέσα στις εικόνες, για τις εικόνες που γεννιούνται από τις λέξεις, για τις εικόνες που τα λένε όλα, για όλα αυτά που φανταζόμαστε…

Χαρά Μαραντίδου, Εικαστικός, Εικονογράφος, Designer, Αρχιτέκτονας

4. Το βιβλίο κελαηδεί μόνο έξω απ’ το κλουβί

Πώς ανοίγουμε απαλά την πόρτα του κλουβιού των γραµµάτων για να πετάξει το βιβλίο µε την πνοή µας και να κελαηδήσει στην καρδιά των παιδιών;

Στελιος Πελασγός, Ιστορητής/Παραµυθάς, ∆ρ. Παιδαγωγικής, Συγγραφέας

5. Η πολύτιμη εμπειρία συνύπαρξης με ένα προσφυγόπουλο

Ιδέες για δραστηριότητες στην τάξη και στο σπίτι, µε αφορμή το βιβλίο “Το κουτί του Σιλάν”(εκδ. Ίκαρος).

Αλκηστη Χαλικιά, Συγγραφέας

6. Διαβάζεται η Τέχνη;

Η τέχνη είναι μια παγκόσμια μορφή έκφρασης, στοιχειώδης όσο η ομιλία ή το τραγούδι. Και όπως τα παιδιά πιάνουν αμέσως μια ιστορία ή ένα τραγούδι, με τον ίδιο τρόπο πιάνουν τα περιεχόμενα μηνύματά της.

Μαρίζα Ντεκάστρο, Συγγραφέας, Κριτικός Βιβλίων για Παιδιά.

Η αστική πολιτιστική εταιρεία ΠΥΡΝΑ (www.pyrna.gr ) λειτουργεί από το έτος 2000, με στόχο την δια βίου μάθηση. Το 2012 δημιούργησε το πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® (www.vivliaserodes.gr ), με αρχικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και αργότερα με πολλούς άλλους χορηγούς. Σήμερα διακινεί 180 μικρές, κινητές και δανειστικές βιβλιοθήκες (σε βαλιτσάκια με ρόδες) με συνολικά 4.500 βιβλία, σε περίπου 1.000 δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία ανά την Ελλάδα. Το πρόγραμμα, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, έχει ενθουσιάσει παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς. Το 2015 βραβεύτηκε από τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου ως το καλύτερο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας για παιδιά.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα