back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Το καταραμένο Τζαμί στο Μοναστηράκι

Διαβάστε επίσης

Ξέρετε τι κοινό έχει ένα τζαμί, μια κατάρα, η επιδημία πανώλης, που ξέσπασε στην Αθήνα γύρω στο 1760, και η πλατεία Μοναστηρακίου; Την ιστορία της πόλης μας.

Το Μουσουλμανικό τέμενος, που βρίσκεται στην πλατεία Μοναστηρακίου, δίπλα στην βιβλιοθήκη του Αδριανού, ένα από τα πιο φωτογραφημένα μνημεία, στο πλέον τουριστικό σημείο της πρωτεύουσας, έχει την ιστορία του.

Το Τέμενος οικοδομήθηκε το 1759, από τον Οθωμανό βοεβόδα (διοικητή) των Αθηνών Τζισταράκη ή Τζισδαράκη. Είναι γνωστό ως «τζαμί του Τζισταράκη», «τζαμί του κάτω παζαριού» ή «τζαμί του κάτω σιντριβανιού».

tzami_monastiraki

Ο θρύλος

Η ανέγερσή του σημαδεύτηκε από έναν θρύλο και μια καταστροφή. Για να εξασφαλίσει ασβέστη για το χτίσιμό του, ο τότε κυβερνήτης της Αθήνας, βοεβόδας Μουσταφά Αγάς Τζισδαράκης, κατέστρεψε έναν από τους κίονες του ναού του Ολυμπίου Διός. Το πιθανότερο όμως είναι ότι επρόκειτο για κίονα της παρακείμενης ρωμαϊκής βιβλιοθήκης του Αδριανού. Αν και αυτή η οικοδομική πρακτική δεν ήταν ασυνήθιστη τότε, ήταν εντούτοις ιδιαίτερα διαδεδομένη η πρόληψη ότι η καταστροφή των αρχαίων επέφερε συμφορές στον κόσμο. Έτσι αυτή η πράξη του Τζισδαράκη οδήγησε στην καθαίρεσή του από τους Τούρκους, καθώς θεωρήθηκε ιεροσυλία.

Λίγο καιρό μετά την καταστροφή του κίονα, ξέσπασε στην Αθήνα επιδημία πανώλης, την οποία οι κάτοικοι εκείνης της εποχής απέδωσαν στο γκρέμισμα της κολόνας από τον Τζισδαράκη.

tzami_monastiraki

Το τζαμί

Κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1821, το τζαμί χρησιμοποιήθηκε ως τόπος συνεδριάσεων των τοπικών δημογερόντων.
Μετά την ανεξαρτησία της Ελλάδας χρησιμοποιήθηκε ποικιλοτρόπως .Εκεί διεξάχθηκε χορός προς τιμήν του βασιλιά Όθωνα το Μάρτιο του 1834 και μετά χρησιμοποιήθηκε ως στρατώνας, φυλακή και αποθήκη.

Το 1915 ανακατασκευάστηκε εν μέρει υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Ορλάνδου και χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει το Μουσείον Ελληνικών Χειροτεχνημάτων το σημερινό Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης απο το 1918 έως το 1973. Το 1966 έγιναν μετατροπές στο τζαμί ώστε να προσευχηθεί ο εξόριστος βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Ιμπν Σαούντ.

tzami_monastiraki

Το Τζαμί Τζισδαράκη, είναι κλειστό από τον Απρίλιο του 2015 καθώς γίνονται εργασίες αποκατάστασης για να αποτελέσει μέρος της νέας μόνιμης έκθεσης του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, φιλοξενώντας την εισαγωγική ενότητα.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα