back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Προειδοποιητικές βολές” δασμών από την Ε.Ε σε αμερικανικά προϊόντα

Διαβάστε επίσης

Τζιν παντελόνια, μπέρμπον, φυστικοβούτυρο και μοτοσικλέτες είναι μερικά από αμερικανικά προϊόντα επι των οποίων άρχισε από την Παρασκευή η εφαρμογή των επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα της Ε.Ε πλήττουν κυρίως προϊόντα που παράγονται σε αμερικανικές Πολιτείες όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα ανταποδώσει» ξανά εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επιβάλλουν νέους πρόσθετους εισαγωγικούς δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα, προειδοποίησε χθές Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, ο Μπρουνό Λεμέρ.

Πρόκειται για τα λεγόμενα “αντίποινα” ως απάντηση στους πρόσθετους δασμούς ύψους 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, τους οποίους επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ σε πολλές χώρες του κόσμου και πολλών στενών συμμάχων των ΗΠΑ.

«Όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μας χτυπήσουν αυξάνοντας τους δασμούς, η Ευρώπη αντέδρασε ενωμένη, με μια φωνή», τόνισε ο Λεμέρ απευθυνόμενος σε ανταποκριτές του αγγλοαμερικανικού Τύπου στο Παρίσι.
«Κι αν οι ΗΠΑ μας πλήξουν ξανά, με μια αύξηση κατά 20% των τελωνειακών δασμών στα αυτοκίνητα, θα ανταποδώσουμε εκ νέου. Δεν θέλουμε κλιμάκωση, αλλά εμείς είμαστε αυτοί που δέχονται επίθεση», συνέχισε ο ίδιος.

Νέες απειλές Τραμπ και η Harley-Davidson

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε μέσω Twitter να επιβάλλει πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς στα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ, κάτι που προφανώς στοχοθετεί ιδίως γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Την ίδια στιγμή η παγκοσμίως γνωστή εταιρία Harley-Davidson ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει την παραγωγή των μοτοσικλετών  που προορίζονται για την Ευρώπη από τα εργοστάσιά της στις
ΗΠΑ, σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε άλλες χώρες. Προέβλεψε επίσης ότι ότι οι δασμοί που ανακοίνωσε η Ε.Ε θα της στοιχίσουν από 90 ως 100 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε κατά της Harley-Davidson. Μέσω Twitter ανέφερε ότι είναι «κατάπληκτος» διότι «η Χάρλεϊ-Ντέιβιντσον, από όλες τις εταιρείες, έγινε η πρώτη που κουνάει Λευκή Σημαία. Έδωσα σκληρή μάχη για αυτήν και αυτή δεν θέλει να πληρώνει δασμούς για να πουλάει στην ΕΕ».«Οι δασμοί είναι απλά πρόσχημα από μέρους της Χάρλεϊ–κάντε υπομονή!», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την είδηση, ο Λεμέρ είπε: «οτιδήποτε επιτρέπει τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν θέλουμε έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά θα αμυνθούμε».Παράλληλα μια πτυχή που απασχολεί τις χώρες της Ε.Ε και προκαλεί εντάσεις είναι οι κυρώσεις σε  ευρωπαϊκές εταιρείες  εάν συνεχίσουν να συναλλάσσονται με το Ιράν μετά την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις  ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που είχε υπογραφεί το 2015.

Ο Πίτερ Ναβάρο, σύμβουλος της προεδρίας των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου και βιομηχανίας, δήλωσε ότι οι όποιοι περιορισμοί στις επενδύσεις προταθούν από την κυβέρνηση  Τραμπ θα στοχοθετήσουν την Κίνα κι όχι άλλες χώρες.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο
CNBC, ο Ναβάρο σημείωσε πως το υπουργείο Εμπορίου θα παρουσιάσει εισήγηση στον πρόεδρο για την επιβολή περιορισμών στις επενδύσεις της Κίνας, προκειμένου «να υπερασπιστούμε την τεχνολογία μας και την πνευματική μας ιδιοκτησία ώστε να μπορούμε να ευημερούμε στο μέλλον».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα