back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Νέο «όχι» Μητσοτάκη στη συμφωνία των Πρεσπών – Προσπάθεια «αλλαγής ατζέντας» μέσω συνταγματικής αναθεώρησης, βλέπει η ΝΔ

Διαβάστε επίσης

Στο πλαίσιο της σκληρής γραμμής που τηρεί η ΝΔ απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε χθες, μέσω της τηλεοπτικής συνέντευξης στον Σκάι, πως το κόμμα του δεν θα την ψηφίσει ως έχει είτε σε αυτή τη Βουλή, είτε στην επόμενη.

Είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποσαφηνίζει ότι σε περίπτωση που γίνουν εκλογές και η κύρωση έχει παραμείνει σε εκκρεμότητα, η ΝΔ εφόσον τις κερδίσει, δεν προτίθεται ούτε ως κυβέρνηση να την ψηφίσει.

“Το είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τρόπο που δεν χωρά καμία παρερμηνεία”, σημειώνουν στην Πειραιώς, επαναλαμβάνοντας ότι “αυτή τη συμφωνία η ΝΔ δεν την διαπραγματεύτηκε, δεν συμφωνεί με πολλές βασικές πτυχές της, και δεν προτίθεται να την ψηφίσει”.
Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι σε περίπτωση που η συμφωνία έρθει από την σημερινή κυβέρνηση στη Βουλή και κυρωθεί πριν από τις επόμενες εκλογές, τα περιθώρια ελιγμών θα είναι εξαιρετικά στενά.
“Αν η συμφωνία έρθει από τους κ. Τσίπρα και Καμμένο στη Βουλή και κυρωθεί, τα περιθώρια διπλωματικών ελιγμών, τα οποία θα υπάρχουν στη συνέχεια είναι εξαιρετικά στενά”, τονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ως κυβέρνηση η ΝΔ δεν θα έχει πολλά περιθώρια απέναντι στα τετελεσμένα που θα έχουν δημιουργηθεί μετά και την κύρωση από την ελληνική Βουλή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενέταξε πάντως και αυτό το ζήτημα στην επιχειρηματολογία με την οποία ζητά εκλογές το ταχύτερο δυνατόν προκειμένου να αποφασίσουν οι πολίτες.
Την ίδια ώρα ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαιώνει πως δεν έχει δεχτεί σε καμία πίεση από το εξωτερικό να αποδεχθεί τη συμφωνία και τονίζει ότι στις επαφές του στο εξωτερικό λέει ότι και στην Ελλάδα, πως η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία.

Συνάντηση με Σόλτς

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα μεταβεί αύριο στο Βερολίνο όπου θα έχει, στον απόηχο και την απόφασης του Eurogroup, την πρώτη συνάντηση με τον νέο υπουργό οικονομικών, Όλαφ Σολτς, ενώ την Πέμπτη θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ. Στην αξιωματική αντιπολίτευση αναγνωρίζουν ότι στους κόλπους της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς υπάρχουν σημαντικές δυνάμεις που εκφράζονται θετικά για τη συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνουν ωστόσο πως δεν έχει γίνει υπάρξει κάποια τέτοια συνολική τοποθέτηση από το ΕΛΚ.
Η ΝΔ δηλώνει πεπεισμένη ότι η κυβέρνηση έχει σε αυτό το ζήτημα απέναντί της την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών και θεωρεί ότι στο πλαίσιο αυτό αναζητά και την αλλαγή ατζέντας στο δημόσιο διάλογο μέσω της συζήτησης για την Συνταγματική αναθεώρηση.

Στην Πειραιώς επισημαίνουν πάντως ότι “το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό για να συζητάται γενικώς και αορίστως στις τηλεοράσεις χωρίς καν να είναι γνωστό μόνον ποια είναι η συγκεκριμένη πρόταση της κυβέρνησης, αλλά το αν και το πότε θα την καταθέσει”. Η ίδια η ΝΔ θα γνωστοποιήσει την πρότασή της στη Βουλή “όταν και αν αποφασίσει επισήμως ο κ. Τσίπρας να φέρει στο Κοινοβούλιο την δική του πρόταση”.

Διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας

Σε ότι αφορά τη περί πρόθεσης να ανοίξει ζήτημα διαχωρισμού κράτους Εκκλησίας, από την Πειραιώς εκλαμβάνεται ως ένδειξη επιθυμίας της κυβέρνησης ” να εργαλειοποιήσει ακόμη και το Σύνταγμα σε μια ακόμη απέλπιδα προσπάθειά της να διχάσει τη ΝΔ”, όπως λένε γαλάζιες πηγές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι το κόμμα του δεν θα συναινέσει σε μία τέτοια αλλαγή, ενώ για τη ΝΔ είναι άλλα τα σημαντικά ζητήματα που χρήζουν συνταγματικής αλλαγής, όπως η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων.

Απόστολος Χονδρόπουλος

  • Ετικέτες
  • ΝΔ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα