back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Διαγραφή οφειλών, εκπτώσεις σε πρόστιμα και «καμπάνες» στο ν/σ του υπ. Εργασίας

Διαβάστε επίσης

Ρυθμίσεις – ανάσα για χιλιάδες ασφαλισμένους και μείωση προστίμων για αδήλωτη εργασία υπό τον όρο της πρόσληψης του εργαζόμενου, περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στην Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης.

Αναλυτικότερα, το ν/σ, προβλέπει

Διαγραφή αμφισβητούμενων οφειλών, οι οποίες δημιουργήθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου 2016, για ασφαλισμένους με παράλληλη απασχόληση, εφόσον υπάρχει «εύλογη αμφιβολία» ως προς την υποχρέωση υπαγωγής του ασφαλισμένου σε δύο ή περισσότερους ασφαλιστικούς φορείς.

Η εύλογη αμφιβολία, υφίσταται εφόσον υπάρχει

Α) Δικαστική απόφαση υπέρ του ασφαλισμένου οφειλέτη.

Β) Αντίθετες δικαστικές αποφάσεις επί του ιδίου δυσχερώς ερμηνευόμενου νομικού θέματος.

Γ) Προηγούμενη μακρόχρονη πρακτική της διοίκησης συνεπεία της οποίας είχε δημιουργηθεί στα υπόχρεα πρόσωπα η πεποίθηση περί μη υπαγωγής στην ασφάλιση.

Δ) Διαφορετικές οδηγίες επί του ιδίου θέματος από τη διοίκηση και

Ε) πλήρης ασφάλιση από μισθωτή ή μη μισθωτή απασχόληση κατά την ίδια περίοδο, για την οποία έχουν καταλογιστεί εισφορές από φορέα ασφάλισης μισθωτών ή μη μισθωτών.

Ενιαία η έναρξη του δικαιώματος σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους, από τον επόμενο της υποβολής της αίτησης μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας, για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι πρόκειται να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων που έχουν επιβληθεί σε Δήμους και Νομικά τους Πρόσωπα προκειμένου να καταβληθούν οι εισφορές εργαζόμενων, οι οποίοι αντιμετωπίζονταν ως μαθητευόμενοι.

Εκπτώσεις και…«καμπάνες»

Στο 71% ανέρχονται οι μειώσεις των προστίμων για αδήλωτη εργασία.

Ωστόσο, ο περιορισμός του προστίμου των 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την διάρκεια της πρόσληψης του, ενώ σε περίπτωση υποτροπής του εργοδότη ακόμη και εντός τριών ετών από τον έλεγχο που διενεργήθηκε, το πρόστιμο αυξάνεται έως και κατά 200% . Δηλαδή, εκτινάσσεται στα 31.500 ευρώ.

Σύμφωνα με τη διάταξη, για κάθε παράβαση που διαπιστώνεται, ο εργοδότης θα χρεώνεται αναδρομικά, από την ημερομηνία ελέγχου, το κατώτατο πλαφόν των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών για χρονικό διάστημα τριών μηνών, καθώς θα τεκμαίρεται ότι η σχέση εργασίας διήρκεσε τουλάχιστον τόσο.

Η έκπτωση του προστίμου, εφόσον ο αδήλωτος εργαζόμενος προσληφθεί εντός 10 εργάσιμων ημερών με σύμβαση πλήρους απασχόλησης, διαμορφώνεται ως εξής:

α) 7.000 ευρώ για σύμβαση τουλάχιστον 3 μηνών.

β) 5.000 ευρώ, για σύμβαση τουλάχιστον 6 μηνών

γ) 3.000 ευρώ, για σύμβαση τουλάχιστον 1 έτους.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα