back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πρωτοβουλίες Τσίπρα – Μητσοτάκη για ενημέρωση της Βουλής για το πρόσφατο Eurogroup

Διαβάστε επίσης

Σε μάχη εντυπώσεων για το ποιός θα έχει την πρωτοβουλία κινήσεων σε ό,τι αφορά την ενημέρωση της Βουλής για την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, επιδίδονται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.

Λίγη ώρα πριν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, καταθέσει το αίτημα για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Οικονομία, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, γνωστοποίησε στην Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου την πρόθεση της κυβέρνησης για ενημέρωση της Ολομέλειας από τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα του Eurogroup.

Όπως σχολίαζαν κοινοβουλευτικοί κύκλοι, με την κίνησή της αυτή η κυβέρνηση θέλει ουσιαστικά να «καπελώσει» την προαναγγελθείσα πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προ ημερησίας συζήτηση.

Πρακτικά, το πιο πιθανό σενάριο πάντως, είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός να δηλώσει ότι ο ίδιος δεν θα κάνει χρήση του δικαιώματος να ενημερώσει την Ολομέλεια με βάση το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής και θα προτιμήσει η ενημέρωση που θα κάνει να γίνει στο πλαίσιο της προ ημερησίας συζήτησης που ζήτησε η ΝΔ, καθώς παρέχεται μεγαλύτερη ευχέρεια χρόνου στους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να αναπτύξουν τις απόψεις τους.

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι, «ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από επικοινωνιακές φιέστες και οφείλει να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες για τις νέες περικοπές που έρχονται σε λίγες μήνες σε συντάξεις, επιδόματα, μισθούς και αφορολόγητο».

Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει ως εξής:

«Τα άκρως προκλητικά κυβερνητικά πανηγύρια για τη δήθεν ολοκλήρωση του αχρείαστου τρίτου μνημονίου διήρκησαν λίγο. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για άλλη μια φορά κατέφυγε σε ψέματα για να κρατηθεί μερικούς μήνες ακόμη στην εξουσία.

Μια παραμονή, όμως που αποδεικνύεται ιδιαίτερα επιζήμια για τους Έλληνες. Που ναρκοθετεί και υπονομεύει την εθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας κυρίως μέσα τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και την αποδοχή πολύ υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2060.

Η περίφημη “καθαρή έξοδος” δεν είναι τίποτα περισσότερο από την “καθαρή είσοδο” στο τέταρτο μνημόνιο, που από καιρό προειδοποιεί η Νέα Δημοκρατία ότι βρίσκεται προ των πυλών. Ένα ιδιότυπο μνημόνιο, που περιλαμβάνει μόνο νέα μέτρα που θα κληθούν οι πολίτες και πάλι να πληρώσουν, αλλά δεν περιλαμβάνει χρηματοδότηση.

Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από επικοινωνιακές φιέστες.

Οφείλει να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες για τις νέες περικοπές που έρχονται σε λίγους μήνες, σε συντάξεις, επιδόματα, μισθούς και αφορολόγητο. Για τα επιπλέον μέτρα ύψους 5.1 δις ευρώ. Για την πενιχρή ρύθμιση που ο ίδιος έφερε για το χρέος. Ρύθμιση που απέχει πολύ όχι μόνο από τις προσδοκίες που ο ίδιος είχε καλλιεργήσει, αλλά και από τις δεσμεύσεις που είχε εξασφαλίσει η Ελλάδα από τους εταίρους της από το 2012.

Ο κ. Τσίπρας οφείλει να απολογηθεί για τα δεινά που οι πολιτικές του επιλογές έφεραν στους πολίτες, αλλά και για τα δεσμά και τους περιορισμούς που δημιουργεί στις επόμενες κυβερνήσεις.

Για τους ανωτέρω λόγους,

Ζητώ,

Τη διενέργεια προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση με θέμα την Οικονομία, τις αποφάσεις του Eurogroup και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση».

 

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα