back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μίνι σύνοδος για μεταναστευτικό: καμία ευρωπαϊκή λύση

Διαβάστε επίσης

Χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ως αναμένετο άλλωστε, ολοκληρώθηκε η μίνι σύνοδος των 16 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση των προσφυγομεταναστευτικών ροών χθες στις Βρυξέλλες. Eπρόκειτο βεβαίως για άτυπη συνάντηση εργασίας ενόψει της συνόδου της Πέμπτης, για την οποία εξαρχής οι προσδοκίες ήταν μικρές.

Ελλείψει ευρωπαϊκής λύσης, συμφωνίες με τρίτες χώρες

Οι 16 φαίνεται ότι συμφωνούν στην ανάγκη περιορισμού της παράτυπης μετανάστευσης και της ενίσχυσης της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με έμφαση στην μετεξέλιξη της Frontex. Ελλείψει ευρωπαϊκής λύσης φαίνεται να προκρίνεται η οδός των διμερών ή τριμερών συμφωνιών, χωρίς να αποκλείονται οι συμφωνίες με τρίτες χώρες, στα πρότυπα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Προσερχόμενη στη σύνοδο η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε: “Δεν θα περιμένουμε πάντα και τα 28 μέλη, αλλά θα σκεπτόμαστε τι είναι σημαντικό για ποιόν”, ενώ μετά το πέρας της συνάντησης, δήλωσε ότι, παρότι υπήρξε “πολλή καλή θέληση”, είναι πολύ δύσκολη η εξεύρεση μίας κοινής ευρωπαϊκής λύσης στην πολιτική ασύλου.

Το ιταλικό πακέτο

Η ιταλική κυβέρνηση παρουσίασε πακέτο 10 προτάσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η δημιουργία κέντρων φιλοξενίας μεταναστών εκτός ΕΕ, η μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο σε περισσότερα από ένα ευρωπαϊκά κράτη, καθώς και η επιβολή οικονομικών κυρώσεων στα κράτη-μέλη που δεν συμμετέχουν στον καταμερισμό των βαρών, με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να ζητά “ριζική αλλαγή” στην πολιτική χορήγησης ασύλου.

Η γαλλοϊσπανική πρόταση

Η γαλλική πλευρά από κοινού με την ισπανική τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας κλειστών κέντρων αποβίβασης και φιλοξενίας μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος, όπου θα πραγματοποιείται η βασική επεξεργασία των αιτήσεων. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντζεθ σε προπαρασκευαστική συνάντησή τους το βράδυ του Σαββάτου στο Παρίσι είχαν καταλήξει ότι οι αιτούντες άσυλο που έχουν λάβει απορριπτική απάντηση θα πρέπει να επιστρέφουν στις πατρίδες τους και σε καμία περίπτωση στις χώρες-τράνζιτ, με τον γάλλο πρόεδρο να κάνει λόγο για επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην περίπτωση που κράτη-μέλη αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες. Είπε σχετικά: “Δεν είναι δυνατόν χώρες που επωφελούνται από την αλληλεγγύη της ΕΕ να επιδεικνύουν εθνικό εγωισμό όταν πρόκειται για θέματα μετανάστευσης”, χτυπώντας καμπανάκι, μεταξύ άλλων, στις χώρες της ομάδας του Βίζεγκραντ -Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία– οι οποίες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη σύνοδο, προεξοφλώντας ότι οι προτάσεις που πρόκειται να συζητηθούν σ’ αυτήν είναι “απαράδεκτες”.

Ποιος ο ρόλος της Αυστρίας;

Ερωτηματικό παραμένει ο ρόλος που θα διαδραματίσει ο Ζεμπάστιαν Κουρτς, καγκαλέριος της Αυστρίας. Ενόψει της ανάληψης από την 1η Ιουλίου της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα του, ο Κουρτς ταξίδεψε την Πέμπτη ως τη Βουδαπέστη όπου συναντήθηκε με τους ηγέτες των κρατών της ομάδας Βίζεγκραντ. Μολονότι ο Κούρτς, που συγκυβερνά με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας, έχει υιοθετήσει συντηρητική γραμμή στο προσφυγικό, δεν αποκλείεται να επιδιώξει να αναλάβει τον ρόλο του γεφυροποιού ανάμεσα στη Δυτική και την Ανατολική Ευρώπη.

Ο Κόντε, η Μέρκελ και η παρεξήγηση

Έντονο υπήρξε το παρασκήνιο αναφορικά και με τη συμμετοχή της Ιταλίας, η οποία είχε αφήσει να πλανάται η απειλή ότι δεν θα συμμετάσχει, καθώς την Τετάρτη δημοσιοποιήθηκε προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της μίνι συνόδου, στο οποίο, μεταξύ άλλων, προβλεπόταν η επιστροφή των μεταναστών στις χώρες εισόδου.

Ακολούθησε ωστόσο τηλεφωνική επικοινωνία της Άνγκελα Μέρκελ με τον ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, στην οποία η γερμανίδα καγκελάριος τον διαβεβαίωσε ότι επρόκειτο για “παρεξήγηση”, όπως έγραψε ο Κόντε στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook. Την τηλεφωνική επικοινωνία επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο περιεχόμενό της.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα