back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Λ. Παπαγιαννάκης και Δ. Σπαθαρίδου στον Αθήνα 9.84 : Σε λάθος κατεύθυνση η Σύνοδος για το προσφυγικό

Διαβάστε επίσης

«Η άτυπη Σύνοδος έδειξε την περιορισμένη δυνατότητα της ΕΕ να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα, ενώ έδειξε ακόμα έλλειμμα Δημοκρατίας στην Ευρώπη», δήλωσε ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα προσφύγων και μεταναστών του δήμου Αθηναίων, με αφορμή τη μίνι Σύνοδο της Κυριακής για το προσφυγικό.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ντάμες Σπαθί» και στις Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου τόνισε ότι: «πρόκειται για μια α λα καρτ αντιμετώπιση όπου όποια χώρα ήθελε συμμετείχε κι άλλες όχι. Οι χώρες του Βίζεγκραντ δεν ήθελαν να πάνε και δεν πήγαν και οι άλλες προσέγγισαν το πρόβλημα με εθνικά κριτήρια για μια at hoc διαχείριση από τους ενδιαφερόμενους. Αυτό είναι μια λανθασμένη πολιτική επιλογή, είναι σε λάθος κατεύθυνση».

Ο κ. Παπαγιαννάκης επεσήμανε πως η Σύνοδος φαίνεται να υιοθέτησε τον πολλαπλασιασμό των συμφωνιών τύπου ΕΕ – Τουρκίας που αποτελεί κακή εξέλιξη και πρόσθεσε πως η Ελλάδα θα βρεθεί στην ίδια πλευρά με την Ιταλία, την Ισπανία και τη Μάλτα αλλά με άλλο αφήγημα, με άλλη πολιτική και με άλλη ιδεολογική προσέγγιση.

Για το ίδιο θέμα μίλησε στην ίδια εκπομπή και η Δήμητρα Σπαθαρίδου υπεύθυνη εκστρατειών του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας η οποία εξέφρασε την ανησυχία και τον προβληματισμό της για τα αποτελέσματα της Συνόδου: «αντί να συζητούν τις αποτυχίες του μοντέλου του Δουβλίνου, μιλούν για λύση εκτός Ευρώπης και προώθηση και κράτηση προσφύγων σε χώρες προέλευσης όπως η Λιβύη για την οποία έχουμε κάνει δεκάδες δημοσιεύσεις για τα εκεί βασανιστήρια. Έτσι ενώ σοκάρονται από τις αποκαλύψεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίζουν την ίδια ώρα να τους επαναπροωθούν ακριβώς σε αυτές τις χώρες. Πάνε σε αυτό που λέμε εξωτερικοποίηση συνόρων και υπάρχει και η πρόταση για δημιουργία hot spot εκτός συνόρων ΕΕ.

Ακόμα το πλάνο δεν είναι σαφές, περιμένουμε να το δούμε. Η Διεθνής Αμνηστία έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης σε πολλές χώρες για το Δουβλίνο, τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων και για ένα δίκαιο σύστημα ασύλου».

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα