back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Τουρκία στην κάλπη με επίκεντρο τον Ερντογάν: Πανίσχυρος ηγέτης ή θα ανατραπεί το πολιτικό σκηνικό;

Διαβάστε επίσης

Απο το πρωί άνοιξαν οι κάλπες για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας όπου καλούνται σχεδόν 60 εκατομμύρια ψηφοφόροι να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους. Η ψήφος των Τούρκων πολιτών όμως  και οι επιλογές τους, προσελκύουν το διεθνές ενδιαφέρον καθώς η στάση και η προοπτική της χώρας , συνδέεται άμεσα η έμμεσα με ποικίλα ανοικτά ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή.

Η προσφυγική κρίση με επίκεντρο την Συρία, οι συμφωνίες με την Ε.Ε , η στάση της Τουρκίας στη Μ.Ανατολή, η προσπάθεια επιρροής στα Βαλκανια, η τεταμένη σχέση με ΗΠΑ και Ισραήλ, η στρατιωτική αντιπαράθεση με τον Άσαντ, η προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ, είναι μερικές από τις πτυχές της γεωπολιτικής διάστασης που αποκτούν οι σημερινές εκλογές.

Κεντρικό πρόσωπο ο νύν πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διεκδικεί νέα θητεία κατά την οποία θα έχει ενισχυμένες εξουσίες καθώς καταργείται η θέση του πρωθυπουργού , την οποία κατείχε ο απερχόμενος Μπιναλί Γιλντιρίμ. Το ερώτημα είναι εάν θα αναδειχθεί εκ νέου πρόεδρος της χώρας , αλλά πρωτίστως αν θα καταφέρει να εκλεγεί στον πρώτο γύρο. Εάν δηλαδή θα είναι πανίσχυρος ηγέτης με αυξημένες αρμοδιότητες η άν θα αναγκαστεί να ζητήσει ευρύτερες συμμαχίες. Το ερώτημα είναι εαν θα αναδειχθεί από την κάλπη ως πανίσχυρος ηγέτης η έαν θα ανοίξει μια νέα σελίδα στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας.

 

Κυριότερος αντίπαλός του, είναι ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ηλικίας 54 ετών.Ο πρώην καθηγητής φυσικής και ηγέτης της αντιπολίτευσης, σε ομιλία του συνέδεσε πιθανή επανεκλογή του Ερντογάν με το αδύναμο νόμισμα, τις αυξημένες τιμές προϊόντων και το άλυτο ακόμη πρόβλημα των 3,5 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να διασφαλιστεί ότι η ψηφοφορία και η καταμέτρηση των ψήφων θα διεξαχθούν χωρίς προβλήματα.

Η μεγάλη προεκλογική μάχη δόθηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου ολοκλήρωσαν την προεκλογική εκστρατεία τους, με πλήθος ομιλιών. Ο Ερντογάν έκανε σε μία ημέρα επτά ομιλίες και ζήτησε να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα υποστηρίζουν, γιατί αυτό δείχνει την δύναμη της δημοκρατίας.

Εκτός του Ερντογάν και του Ιντζέ, υπάρχουν ακόμα τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία  στις αυριανές εκλογές, μεταξύ των οποίων η επικεφαλής του νέου κόμματος της εθνικιστικής δεξιά Iyi (“Καλό”) Μεράλ Ακσενέρ και ο φυλακισμένος Κούρδος Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP ο οποίος θα ψηφίσει στις φυλακές της Αδριανούπολης όπου κρατείται. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει αν το κουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, με τον φυλακισμένο ηγέτη του Ντεμιρτάς, θα καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 10% για να εισέλθει στην Βουλή.

Ο κ. Ταγίπ Ερντογάν θα ψηφίσει σε σχολείο στο Σκούταρι της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης όπου άλλωστε ψηφίζει πάντοτε ενώ στην Άγκυρα ψηφίζουν ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ο εταίρος του Ερντογάν και ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο ο υποψήφιος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουχαρέμ Ιντζέ πρόκειται να ψηφίσει στην Γιάλοβα από όπου κατάγεται.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την χώρα. Πάνω από 38.000 αστυνομικοί, τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και πάνω από 100 αύρες θα τηρούν την ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη. Σε όλη την Τουρκία συνολικά πάνω από 530.000 στελέχη της ασφάλειας θα τηρούν την τάξη.

Για πρώτη φορά σε αυτές της εκλογές στελεχώθηκαν μονάδες με φορητές κάλπες που θα πάνε στις κατοικίες ατόμων με ειδικές ανάγκες για να ασκήσουν με ευκολία το δικαίωμα τους ως ψηφοφόροι.

Ο Πρόεδρος του Ανώτατου εκλογικού Συμβουλίου Δήλωσε ότι ευελπιστεί πως τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν πριν από τις 11:00 το βράδυ. Στις εκλογές μετέχουν και οι Τούρκοι που κατοικούν στο εωξτερικό. Ανέρχονται περίπου σε τρία εκατομμύρια ψηφοφόρους του εξωτερικού από τους οποίους  περίπου 1,5 εκατομμύριο άτομα έχουν ήδη ψηφίσει σε  60 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Ομώς ακόμα και την παραμονή των εκλογών δεν έλλειψαν οι συλλήψεις. Με την σύλληψη του Ökkeş Tetik, -ανδράδελφου(μπατζανάκη) του Αντίλ Οκσούζ “ιμάμη Αεροπορίας” της οργάνωσης του Γκιουλέν, που λέγεται ότι διαφεύγει στην Γερμανία,- ξύπνησε την παραμονή των εκλογών η Τουρκία στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης της ασφάλειας κατά της οργάνωσης του Γκιουλέν σε 31 πόλεις.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα