back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το μεταναστευτικό διχάζει την Ευρώπη- Η Σύνοδος στις Βρυξέλλες και τα πλοία που αναζητούν λιμάνι στη Μεσόγειο

Διαβάστε επίσης

Η περιπέτεια ενός πλοίου αποτελεί μόνο την “κορυφή του παγόβουνου” αλλά είναι ενδεικτική για τις πτυχές που λαμβάνει το μεταναστευτικό ζήτημα καθώς αναδεικνύεται σε μέγα θέμα για την Ε.Ε , ενώ πληθαίνουν οι διαφωνίες οι οποίες διατυπώνονται έν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Η Ιταλία κατηγόρησε την Μάλτα ότι αρνήθηκε να παραλάβει ένα πλοίο που μεταφέρει περισσότερους από 200 διασωθέντες μετανάστες, χαρακτηρίζοντας την απόφαση “παράλογη” και “απάνθρωπη”. Οι ισπανικές αρχές ανέφεραν ότι βρίσκονται σε επαφή με τη Μάλτα για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στο πλοίο που η Ιταλία ζητά να παραληφθεί από τη Βαλέτα.  Αξιωματούχοι στη Μάλτα αναφέρουν ότι η χώρα δεν είναι υπεύθυνη καθώς την επιχείρηση χειρίστηκε η Ρώμη σε συνεργασία με τις λιβυκές αρχές, ενώ η διάσωση έγινε μεταξύ Λιβύης και Λαμπεντούζα.

Αντιδράσεις, κλειστά σύνορα και κέντρα υποδοχής εκτός Ε.Ε

Η Κομισιόν έχει συγκαλέσει για αύριο Κυριακή έκτακτη “μίνι” Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό όπου εκτιμάται ότι θα μετάσχουν πολλές χώρες. Όμως η ομάδα του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία) απέκλεισαν την συμμετοχή τους καθώς οι προτάσεις που θα συζητηθούν είναι «απαράδεκτες».

Την ίδια στιγμή Τσεχία φέρεται ως έτοιμη για απωθήσεις μεταναστών και προσφύγων από τα σύνορά της, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις στο υπουργικό συμβούλιο , εάν η Γερμανία και η Αυστρία εφαρμόσουν το ίδιο μέτρο.

«Τα συνοριακά περάσματα θα ελέγχονται, σε αυτήν την περίπτωση, από την αστυνομία, όμως έχουμε επίσης εκπονήσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που προβλέπει τελωνειακοί και ενδεχομένως ο στρατός να αναπτυχθούν»

Στη Γερμανία, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ προειδοποίησε ότι θα ήταν έτοιμος «τον Ιούλιο» να προχωρήσει στην «άμεση απώθηση» των μεταναστών που θα έφθαναν στα σύνορα της Γερμανίας προερχόμενοι από κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης, εάν η Άγγελα Μέρκελ δεν μπορέσει να πετύχει μια «ισοδύναμη» λύση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την 28η-29η Ιουνίου.

Οι σύμμαχοι της Μέρκελ στην Βαυαρία θα εκτιμήσουν την 1η Ιουλίου τα αποτελέσματα της όποις συμφωνίας, επιτευχθεί Σύνοδο Κορυφής των 28 στις Βρυξέλλες, για την κατανομή των προσφύγων και μεταναστών.

Η Βουλγαρία πρόκειται να προτείνει το άμεσο κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους μετανάστες και την ίδρυση κέντρων για τους πρόσφυγες πολέμου εκτός του ευρωπαϊκού εδάφους  Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ υποστήριξε ότι αφού ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές, η ΕΕ θα πρέπει να ασχοληθεί με τους χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη, να φροντίσει για τους ανθρώπους που έφυγαν για να γλιτώσουν από εμπόλεμες καταστάσεις και να επαναπατρίσει τους υπόλοιπους. Όπως είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, θα πρέπει να ιδρυθούν κέντρα στη Λιβύη και την Τουρκία, στα οποία θα εξετάζονται οι υποθέσεις των μεταναστών προτού αυτοί να φτάσουν στην Ευρώπη.

Σύνοδος στις Βρυξέλλες πριν από την Σύνοδο στις Βρυξέλλες

Αύριο Κυριακή στις Βρυξέλλες θα συναντηθούν οι ηγέτες αρκετών κρατών -μελών (όπως από Γερμανία, Γαλλία,Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Μάλτα, Βουλγαρία, Βελγίο, Ολλανδία, )  σε μια προσπάθεια για κοινές αποφάσεις διαχείρισης του ζητήματος. Είναι η αποκαλούμενη “μίνι” Σύνοδος εν όψει της προγραμματισμένης Συνόδου των 28  λίγες ημέρες αργότερα.

Δηλαδή η συνάντηση θα ορίσει το πλαίσιο για ευρύτερη συμφωνία επί του μεταναστευτικού κατά την Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου.

 

Σύμφωνα με το προσχέδιο, τα κύρια σημεία της απόφασης είναι:

1. Οι δέκα προειδοποιούν να μη λαμβάνονται «μονομερή και ασυντόνιστα μέτρα» για τη μετανάστευση, όπως αυτά που πρότεινε το CSU.
2. Με στόχο την μείωση των αφίξεων, συμφωνούν να αυξήσουν τις δαπάνες για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, διαθέτοντας περισσότερους πόρους και εξοπλισμό στα κοινά τους σύνορα και στην ακτοφυλακή, ώστε μέχρι το 2020 να έχει συγκροτηθεί δύναμη 10.000 προσώπων.
3. Για το ίδιο σκοπό, θα συνεργαστούν ευρύτερα με χώρες όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Λιβύη, το Μαρόκο, ο Νίγηρας και η Τυνησία, ώστε «να μειωθούν περισσότερο οι αφίξεις στην ΕΕ».
4. Θα υποστηρίξουν την παράταση των κοινών θαλάσσιων επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, εκπαιδεύοντας την ακτοφυλακή της Λιβύης και θέτοντας αυστηρούς περιορισμούς στην έκδοση βίζας σε χώρες που αρνούνται να δεχθούν πίσω πολίτες τους, η αίτηση ασύλου των οποίων έχει απορριφθεί.
5. Θα προσφέρουν μεγαλύτερη υποστήριξη, οικονομική ή άλλη, σε χώρες πρώτης γραμμής όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.
6. Θα υποστηρίξουν «την αύξηση των δυνατοτήτων προστασίας και υποδοχής προσφύγων και μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ.
7. Θα καταπολεμήσουν τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» των αιτούντων ασύλου σε άλλες χώρες της ΕΕ και θα συμφωνήσουν να εντείνουν τους ελέγχους σε σταθμούς λεωφορείων και τρένων, καθώς και στα αεροδρόμια της ΕΕ.
8. Θα αποφασίσουν να χορηγούν κοινωνικά επιδόματα μόνον σε αιτούντες ασύλου που παραμένουν στην χώρα που χειρίζεται την υπόθεσή τους.
9. Θα συμφωνήσουν στη σύναψη διμερών συμφωνών για «επανεισδοχές και μεταφορές» και θα καθιερώσουν νέες διαδικασίες για να διευκολύνουν την επιστροφή αιτούντων ασύλου στις χώρες όπου υπέβαλαν την αίτησή τους.

Διπλωματικές διεργασίες

Ήδη τις προηγούμενες ημέρες ήταν στην πρώτη γραμμή της διπλωματίας η προώθηση της συνεργασίας με χώρες προέλευσης μεταναστών η διέλευσης προσφύγων. Η Α.Μέρκελ επισκέφθηκε το Λίβανο και την Ιορδανία ενώ ο νέος ιταλός πρωθυπουργός Τζ.Κόντε υποδέχθηκε μετά τιμών τον πρόεδρο του Νίγηρα Μαχαμάντου Ισούφου ατ Τσίγκι.

Άλλωστε λίγο νωρίτερα στον πρόεδρο της Αφρικανικής χώρας είχε υποδεχθεί θερμά ο Γάλλος πρόεδρος Εμ.Μακρόν ενώ η Φεντερίκα Μογκερίνι, έδινε συνέντευξη τύπου με τον υπουργό εξωτερικών της Νιγηρίας.

Η συνεργασία της Ε.Ε με πολλές αφρικανικές χώρες και κράτη της Μ.Ανατολής κρίνεται ως κομβική για να περιοριστούν οι ροές μετανάστευσης αλλά και να αντιμετωπιστούν τα ισχυρά δίκτυα διακίνησης ανθρώπων που πέφτουν θύματα των δουλεμπόρων.

Γ.Απ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα