26.8 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιουλίου, 2020

To success story της Innoetics – Η ελληνική εταιρεία που εξαγοράστηκε από τον κολοσσό της Samsung

✚ ΑΘΗΝΑ

Δήμος Αθηναίων: Παρεμβάσεις προσβασιμότητας για άτομα με δυσκολία ακοής που σπάνε τους κοινωνικούς αποκλεισμούς

Ένα πρωτοποριακό, ακόμα και για τα διεθνή δεδομένα, πακέτο τεχνολογιών ακουστικής προσβασιμότητας που κάνει ευκολότερη την ζωή των συνανθρώπων μας με δυσκολία ακοής, έχει...

Το 1ο καλοκαιρινό φεστιβάλ του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» είναι γεγονός

Αυτό το καλοκαίρι συναντιόμαστε στο κέντρο της πόλης, στην οδό Κολοκοτρώνη, στο νούμερο 56 και στον πεζόδρομο της Νικίου για τη μεγάλη γιορτή πολιτισμού...

Δήμος Αθηναίων: Στήριξη σε 140 οικογένειες με ανήλικα παιδιά που έπληξε η πανδημία

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), στην πρώτη γραμμή της στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της πόλης, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο...

Και με ψηφιακή βιτρίνα η Δημοτική Αγορά Κυψέλης 

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης online Μια online Αγορά η Κypsel-e ετοιμάζεται να μπει στο cloud δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς επιχειρηματίες της Κυψέλης και άλλων...

Δήμος Αθηναίων: Ανανεωμένο ξεκινάει φέτος το πρόγραμμα «υιοθέτησης» νεοφυτευμένων δέντρων

Ανανεωμένο και ενταγμένο στο σύνολο δράσεων με τίτλο «Υιοθέτησε την Πόλη σου» ξεκινάει φέτος του πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Adopt-A-Tree / Υιοθέτησε νεοφυτεμένα δέντρα», μετά...

Ένα χρόνο μετά τη μεγάλη επιχειρηματική επιτυχία της εξαγοράς από τον πολυεθνικό τεχνολογικό κολοσσό της Samsung, η ελληνική Innoetics συνεχίζει δυναμικά την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας της και υπόσχεται να φέρει στην αγορά περισσότερες υπηρεσίες που θα αλλάξουν την καθημερινότητά μας.

Όλα ξεκίνησαν το 2006, τότε που μία ομάδα Ελλήνων ερευνητών από το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου και το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» άρχισαν να αναπτύσσουν την δική τους τεχνολογία συνθετικής ομιλίας. Τίποτε όμως δεν προμήνυε το εκτόπισμα που θα είχε η έρευνα αυτή στη διεθνή αγορά. Δειλά δειλά, αλλά με σταθερά βήματα η ομάδα γινόταν όλο και πιο ισχυρή και η τεχνολογία της έφτασε το 2010 να είναι πιο ώριμη για την αγορά από ποτέ. Η Innoetics βγήκε προς αναζήτηση χρηματοδότησης. Συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις και διαγωνισμούς και για τρεις συνεχόμενες χρονιές βραβεύτηκε για την τεχνολογία της συνθετικής ομιλίας που είχε στα χέρια της ως η πιο καινοτόμα τεχνολογία της κατηγορία της στον κόσμο.

Το μεγάλο deal – Η εξαγορά από την Samsung

Τότε ήρθε ένα deal που η ομάδα της Innoetics δεν μπορούσε να φανταστεί ούτε στα πιο τρελά όνειρά της. Και πως άλλωστε να φανταστεί ότι το μεγαλύτερο οικοσύστημα τεχνολογιών υψηλών απαιτήσεων στον κόσμο θα έφτανε να εξαγοράσει έναντι ενός υπέρογκου ποσού, μία τεχνολογία που «γεννήθηκε» και αναπτύχθηκε από μία μικρή ελληνική εταιρεία, που αποτελεί «τεχνοβλαστό» του κέντρου «Αθηνά».

Κάπως έτσι γράφτηκαν οι πρώτες σελίδες της συμφωνίας της εξαγοράς της Innoetics από την Samsung, μιας από τις μεγαλύτερες εξαγορές που έχουν γίνει στο χώρο των ελληνικών startups και σίγουρα η μεγαλύτερη εξαγορά εταιρείας που έχει «γεννηθεί» εντός ενός ερευνητικού και ακαδημαϊκού κέντρου στην Ελλάδα.

Αιμίλιος Χαλαμανδάρης

Ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Innoetics Αιμίλιος Χαλαμανδάρης, εμφανώς ενθουσιασμένος για την επιτυχία της εταιρείας μέχρι τώρα, περιέγραψε, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, τα στάδια μέχρι την επίτευξη της χρυσής συμφωνίας: «Ήμασταν στον χώρο από το 2006 και πιο ενεργά από το 2010. Ουσιαστικά, από το 2006 έως το 2010 αναπτύσσαμε περαιτέρω τηντεχνολογία μας και προσπαθούσαμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της αγοράς. Αποφασίσαμε όμως, ότι η εξωστρέφεια ήταν το σημείο που έπρεπε να επικεντρωθούμε και έτσι βγήκαμε σε διεθνείς εκθέσεις και συμμετείχαμε σε διεθνείς διαγωνισμούς, μέσω των οποίων η τεχνολογία μας διακρίθηκε επί τρία συναπτά έτη ως η κορυφαία στον κόσμο και αυτόματα αναζητήσαμε και καταφέραμε να μπούμε σε συζητήσεις με μεγάλους παίχτες της αγοράς, ένας εκ των οποίων και η Samsung».

Ας δούμε όμως καλύτερα τι είναι αυτό που κάνει η Innoetics

Η Innoetics δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη λύσεων στο χώρο των εφαρμογών μετατροπής κειμένου σε φωνή (text-to-speech). H τεχνολογία αυτή λειτουργεί σε πολλές γλώσσες και διατηρεί τα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φωνής. «Η τεχνολογία συνθετικής ομιλίας μετατρέπει οποιοδήποτε κείμενο σε φωνή, είτε μέσω Η/Υ ή κινητής συσκευής ή και κάποιας ψηφιακής υπηρεσίας και όταν λέμε φωνή δεν εννοούμε τις παλιές ρομποτικές φωνές που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν, αλλά φωνές που ακούγονται πραγματικά φυσικές. Αυτοί οι ψηφιακοί βοηθοί μπαίνουν στην καθημερινότητά μας και θα μπορούμε να τους ρωτάμε πράγματα και αυτοί να αναταποκρίνονται με απαντήσεις, να ρυθμίζουν τις συσκευές μας, να ενεργοποιούν άλλες ή να απενεργοποιούν αντίστοιχα», διευκρινίζει ο κ. Χαλαμανδάρης.

Η φωνητική επικοινωνία των συσκευών με τους χρήστες πρόκειται να φέρει επανάσταση τα αμέσως επόμενα χρόνια της νέας ψηφιακής εποχής. Κι αν το μυαλό σας επικεντρώνεται μόνο στις κινητές συσκευές, τότε πρέπει να σας πούμε ότι οι νέες αυτές τεχνολογίες θα αλλάξουν την καθημερινότητά μας και όλες μας τις συνήθειες στο σπίτι και στις συσκευές που χρησιμοποιούμε, στο αυτοκίνητο και οπουδήποτε αλλού. «Οι οδηγίες στην συσκευή GPS, τα διαλογικά τηλεφωνικά συστήματα μέσω των οποίων κλείνουμε εισιτήρια ή ακούμε το υπόλοιπο του τραπεζικού μας λογαριασμού, συστήματα ανακοινώσεων σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς είναι μερικές από τις κλασικές χρήσεις της τεχνολογίας συνθετικής ομιλίας», μας εξήγησε ο κ. Χαλαμανδάρης.

Η τεχνολογία συνθετικής ομιλίας της Innoetics στις συσκευές της Samsung

«Εμείς είμαστε η συνθετική φωνή στον ψηφιακό βοηθό της Samsung, το Bixby και ως ενεργό και τεχνολογικό μέλος της οικογένειας της Samsung υποστηρίζουν την επέκταση του ψηφιακού βοηθού και σε νέες γλώσσες, οπότε η συνθετική ομιλία του ψηφιακού βοηθού της Samsung του Bixby θα υποστηρίζεται από τη δική μας τεχνολογία. Αυτή την στιγμή υποστηρίζεται στα Αγγλικά και στα Κορεατικά και κοντά στο τέλος του Αυγούστου θα υπάρξει νέα ανακοίνωση για το λανσάρισμα του Bixby 2, στο οποίο θα προστεθούν και νέες γλώσσες κυρίως κεντρικές ευρωπαϊκές και ασιατικές.

Σκοπός της Samsung είναι μέχρι το τέλος του 2020 σχεδόν όλες οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές της να είναι διασυνδεδεμένες μεταξύ τους για να συνεργαστούν με τον ψηφιακό βοηθό, το Bixby. Οπότε θα έχει εφαρμογή όχι μόνο στα κινητά, αλλά και στο ψυγείο, την ηλεκτρική σκούπα, το πλυντήριο κλπ.», εξηγεί ο κ. Χαλαμανδάρης.

Η επιτυχημένη συνταγή που οδήγησε στην «χρυσή» συμφωνία

Ποια είναι όμως η συνταγή της επιτυχίας που επισφράγισε και την συνεργασία με την Samsung; Καταρχήν αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι η συμφωνία έκλεισε σε ένα μόλις μήνα από την έναρξη των σχετικών συζητήσεων, κάτι που αποδεικνύει ότι η Innoetics ήξερε πολύ καλά ότι οι τεχνολογικές λύσεις που πρότεινε είχαν μοναδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις απαιτήσεις ενός κολοσσού όπως η Samsung. Kαι όντως, η συστηματική επιχειρηματική και ερευνητική δουλειά ήταν το κλειδί, αφού η Innoetics ήταν τόσο ώριμη τεχνολογικά, ώστε να ενσωματωθεί σε μία εταιρεία διεθνούς βεληνεκούς.

Όταν ρωτήσαμε τον κ. Χαλμανδάρη για την συνεργασία μας είπε ότι το μυστικό ήταν η καλή επικοινωνία και η ετοιμότητα της Innoetics: «Είχαμε πολύ καλή επικοινωνία και συνεργασία που μέσα σε μόλις έναν μήνα από την εκκίνηση των συζητήσεων οδήγησε στην εξαγορά. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι αυτό που ζητούσε η Samsung και αυτό που προσφέραμε εμείς ήταν το ίδιο ακριβώς. Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας για να κλείσει γρήγορα η συμφωνία ήταν το ότι εμείς ήμασταν ήδη market ready, είχαμε ήδη βγει στην αγορά, είχαμε αναπτύξει την τεχνολογία μας και τα προϊόντα μας και μπορούσαμε αμέσως μετά την συμφωνία να ενσωματωθούμε τεχνολογικά στην Samsung».

Aπό αριστερά προς τα δεξιά: Σπύρος Ράπτης, Πάνος Κακουλίδης, Γιώργος Βαρδαξόγλου, Κώστας Μάλλιος, Αιμίλιος Χαλαμανδάρης, Πύρρος Τσιάκουλης, Σωτήρης Καραμπέτσος, Γιώργος Δημητρίου

Η επιτυχία της Innoetics έχει και ένα δεύτερο επίπεδο. Η εταιρεία κατάφερε να διατηρήσει την έδρα της στην Ελλάδα και τα μέλη της ομάδας άθικτα, τα οποία θα συνεχίσουν να εργάζονται εντατικά για την περαιτέρω εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας. «Η παραμονή μας στην Ελλάδα είναι το δεύτερο σκέλος της επιτυχίας μας. Παρ’ όλο που φάνταζε δύσκολο να το ζητήσουμε και να το συμφωνήσουμε, η Samsung αναγνώρισε την αξία της ομάδας και την αξία του να μείνουμε στην Ελλάδα. Έχουμε υποσχεθεί ένα δυνατό μέλλον μέσα στην Ελλάδα, γιατί αναγνωρίζουμε ότι τα μυαλά στην Ελλάδα περισσεύουν και πλέον ό,τι χρειαζόμαστε από άποψη επιστημονικού δυναμικού και τεχνικών δεξιοτήτων ξέρουμε ότι μπορούμε να το βρούμε στην Ελλάδα και μάλιστα σε πολύ καλό επίπεδο», μας είπε ο κ. Χαλαμανδάρης και πρόσθεσε: «Η ιδέα είναι ότι παραμένουμε στην Ελλάδα και συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε την τεχνολογία μας, όπως και νέες τεχνολογίες και μάλιστα στόχος είναι να φτιάξουμε ένα R&D Division της Samsung στην Ελλάδα».

Τα προβλήματα στο ελληνικό startup οικοσύστημα

Όταν ρωτήσαμε τον κ. Χαλαμανδάρη για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην διαδρομή προς την επιτυχία μας είπε ότι αυτές εμφανίστηκαν ήδη από τα πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους. «Το τοπίο του ελληνικού οικοσυστήματος των start ups όταν ξεκινούσαμε ήταν εντελώς διαφορετικό, για παράδειγμα τώρα υπάρχουν πολλά περισσότερα επενδυτικά σχήματα, στα οποία μπορούν να βασιστούν οι νέες startups. Tην εποχή που εμείς ξεκινούσαμε αυτά τα σχήματα δεν υπήρχαν κι εμείς υποφέραμε από αυτά τα προβλήματα. Φανταστείτε ότι δεν είχαμε επένδυση από τρίτους στην εταιρεία μας, αναπτυχθήκαμε καθαρά οργανικά με τη δουλειά των ανθρώπων, συνιδρυτών μαζί με τους εργαζομένους και αυτός ήταν ο λόγος που μας οδήγησε στην πιο αργή ανάπτυξη της εταιρείας. Τώρα το οικοσύστημα είναι πολύ πιο ώριμο και πιο ευνοϊκό για νέες startups», αναφέρει.

Η πορεία που σημείωσε η Innoetics εν μέσω οικονομικής κρίσης είναι αναμφίβολα ένα φωτεινό παράδειγμα επιτυχίας παρά τις όποιες αντίξοες συνθήκες. «Αν είχαμε την ευκαιρία να ξεκινήσουμε την προσπάθεια πάλι από την αρχή για μία νέα Innoetics ή και την ίδια την Innoetics σήμερα θα το κάναμε μέσω όλων αυτών των βοηθημάτων που υπάρχουν στο τοπίο, όλα αυτά τα επενδυτικά σχήματα», σημειώνει ο κ. Χαλαμανδάρης.

Συμβουλές προς νέους startuppers

Το επόμενο ερώτημα που του θέσαμε είναι τι θα πρέπει να προσέξουν σήμερα όσοι επιθυμούν να ξεκινήσουν τη δική τους startup εταιρεία και ο κ. Χαλαμανδάρης απάντησε: «Το πιο σημαντικό για να έχει μέλλον και επιτυχία μια startup είναι η ομάδα κι αυτός είναι κι ο λόγος που εμείς ήμασταν επίμονοι και πετύχαμε όσα πετύχαμε. Το δεύτερο κομμάτι είναι η ιδέα, που είναι επίσης σημαντικό, αλλά όχι τόσο σημαντικό όσο η ομάδα.

Όσον αφορά στα εργαλεία που υπάρχουν αυτήν την εποχή, αν κάποιος έχει την ομάδα και την θέληση να προχωρήσει είναι πραγματικά εξαιρετική ευκαιρία να το κάνει τόσο λόγω των χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και λόγω της ωριμότητάς τους, που εκτός της χρηματικής ενίσχυσης μπορούν να προσφέρουν mentoring και networking κι αυτό είναι ένα επίτευγμα του οικοσυστήματος των startups που έχει έρθει μετά από αρκετά χρόνια και έχει δώσει όλες τις ευνοϊκές συνθήκες για να αναδειχθούν νέες καινοτόμες startups».

Νάντια Σκεπετάρη

Γ. Κατρούγκαλος στον Αθήνα 9.84: «Επρεπε να είχε ζητήσει νωρίτερα η κυβέρνηση την επιβολή κυρώσεων έναντι της Τουρκίας»

Σπασμωδικές κινήσεις καταλόγισε στην κυβέρνηση, αναφερόμενος στη τριμερή Ελλάδας- Τουρκίας- Γερμανίας στο Βερολίνο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, που μίλησε στον Αθήνα 9.84...

Στη Σκιά των Βράχων: Πρόγραμμα των εκδηλώσεων 2020

Το φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων» ξεκινά στις 15 Ιουλίου, για το φετινό καλοκαίρι και θα φιλοξενηθεί στα θέατρα Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» και «Άννα...

Κορονοϊός: Χαλάρωσαν τα μέτρα σε πολλά καφέ και καταστήματα εστίασης του κέντρου

Χαλάρωσε η τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό σε καφέ και καταστήματα εστίασης του κέντρου όπου σερβιτόροι δεν φορούν πλέον προστατευτικές μάσκες ενώ σε...

Nachrichten auf Deutsch

Regierungsbeamte bestätigten am Dienstagabend, dass sich Beamte aus Griechenland und der Türkei auf Ersuchen der deutschen Regierung getroffen haben, um die Spannungen zwischen den...

Νέο συμβόλαιο προσφέρει η Γιουβέντους στον Ντιμπάλα

Η διοίκηση της Γιουβέντους θέλει να κρατήσει για αρκετά ακόμη χρόνια τον Πάουλο Ντιμπάλα, προσφέροντάς του νέο ηγεμονικό συμβόλαιο. Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ο...

Ομαδική Έκθεση «Blue after dark» στον Εικαστικό Κύκλο Sianti

Στον Εικαστικό Κύκλο Sianti gallery μετά τη δύσκολη περίοδο του υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού φυσάει μέσα μας ένα δροσερό μελτέμι παρουσιάζοντας την καλοκαιρινή έκθεση με συμβολικό...

Για 8 αδικήματα ζητά η ΝΔ την παραπομπή Παπαγγελόπουλου

Παραπεμπτικό, όπως άλλωστε αναμενόταν, είναι για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, το πόρισμα της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία επί 9 μήνες διερεύνησε...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Είκοσι καλοκαιρινές ιστορίες από τον Αθήνα 9.84: Σήμερα η Έλενα Μαυρίδου διαβάζει το «Ένα σχεδόν γαλάζιο χέρι» της Ρέας Γαλανάκη

Σήμερα η Έλενα Μαυρίδου διαβάζει το «Ένα σχεδόν γαλάζιο χέρι» διήγημα της Ρέας Γαλανάκη από τη συλλογή «Διηγήματα» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη Ο...

Ουρές και σήμερα στην Υπηρεσία Ασύλου

Ουρές για άλλη μια μέρα έχουν σχηματιστεί από νωρίς το πρωί έξω από την Υπηρεσία Ασύλου στην οδό Κατεχάκη. Παρά το γεγονός ότι από τις...

Ανοίγει το ιστορικό ξενοδοχείο Grande Bretagne

Ανοίγει την Τετάρτη 15 Ιουλίου ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα ξενοδοχεία της Αθήνας, η Grande Bretagne έτοιμη να υποδεχθεί τους χιλιάδες επισκέπτες του,...

Ο Δήμος Αθηναίων γίνεται προσβάσιμος στα άτομα με δυσκολία ακοής

Ένα πρωτοποριακό, ακόμα και για τα διεθνή δεδομένα, πακέτο τεχνολογιών ακουστικής προσβασιμότητας που κάνει ευκολότερη την ζωή των συνανθρώπων μας με δυσκολία ακοής, έχει...

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες την Τετάρτη στην πλατεία Βικτωρίας

Σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, την Τετάρτη στις πέντε το απόγευμα, στην Πλατεία Βικτωρίας, καλούν κινήσεις αλληλεγγύης και δημοτικές κινήσεις. «Ο Μπακογιάννης παίζει ρατσιστικά παιχνίδια...