back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το τέλος των μνημονίων και η αρχή της επιτήρησης

Διαβάστε επίσης

Χρειάστηκαν 33 συνεδριάσεις του eurogroup και εκπλήρωση 450 προαπαιτουμένων προκειμένου το σημερινό συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να δώσει το πράσινο φως για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Η χθεσινή έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών πιστοποίησε ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε με επιτυχία τα τελευταία 88 προαπαιτούμενα και πλέον η… μπάλα βρίσκεται στην περιοχή των πιστωτών τη χώρας, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν για το ύψος της τελευταίας δόσης, την ελάφρυνση του χρέους και την μεταμνημονιακή επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας. Από την πλευρά της, η Ελλάδα, όπως πιστοποιεί και η Έκθεση των θεσμών έχει αναλάβει μία σειρά δεσμεύσεων που αφορούν κυρίως στην επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων στην εκπλήρωση των συμφωνηθέντων κατά τη διάρκεια των δημοσιονομικών της προγραμμάτων (συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών παρεμβάσεων).

Οι διαφωνίες για το χρέος

Το πλαίσιο της ρύθμισης του ελληνικού χρέους έχει σχεδόν συμφωνηθεί. Ωστόσο, αγκάθι έως την τελευταία στιγμή αποτελεί αν θα δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα μέσω του δημοσιονομικού μαξιλαριού να προχωρήσει στην εξαγορά μέρους των δανείων του ΔΝΤ. Έως και χθες ορισμένα από τα κράτη-μέλη αντιδρούσαν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και θα φανεί μέχρι το μεσημέρι αν η ομάδα εργασίας του eurogroup θα καταλήξει σε συμβιβαστική λύση ή το θέμα θα φτάσει στο συμβούλιο των υπουργών. Τα υπόλοιπα βασικά χαρακτηριστικά αναφορικά με τα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους φαίνεται να έχουν συμφωνηθεί και να μην είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρα. Είναι όμως εμπροσθοβαρή.

-Η Ελλάδα θα εξασφαλίσει μέσω της τελευταίας εκταμίευσης ένα αποθεματικό ενόψει της εξόδου της στις αγορές. Η δόση θα «ξεκινήσει» από 11.7 δισ. ευρώ και ενδεχομένως να αυξηθεί αναλόγως τη απόφασης εξαγοράς δανείων του ΔΝΤ.

-Η διαμάχη μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για την επιμήκυνση των μεσοπρόθεσμων δανείων του EFSF (από 0 έως 15 χρόνια) φαίνεται να καταλήγει σε συμβιβαστική λύση… στη μέση. Τα 7.5 χρόνια είναι το πιθανότερο σενάριο συμφωνίας.

-Η επιστροφή των κερδών από την ΕΚΤ και τις Κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών (περίπου 1,1 δισ. ευρώ ετησίως) θα συνδεθεί με συγκεκριμένα προαπαιτούμενα.

-Η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα καταγράψουν το ακριβές πλαίσιο επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας μετά το πρόγραμμα και στο πλαίσιο του enhanced surveillance μοντέλου που θα «εγκαινιάσει» η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει τριμηνιαίες αποστολές των θεσμών, εκθέσεις και έγκριση από το eurogroup της εφαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

-Μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα θα λάβει εκ νέου τη διαβεβαίωση ότι οι πιστωτές της θα προχωρήσουν σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της εφόσον αυτή είναι αναγκαία. Αυτή είναι και η… αναγκαία συνθήκη για να προκύψει θετική (με αστερίσκους) έκθεση βιωσμότητας του ελληνικού χρέους και από την πλευρά του ΔΝΤ. Η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ θα συμμετάσχει στο σημερινό συμβούλιο στο Λουξεμβούργο

Σε περίπτωση που –το πιθανότερο- τα εναπομείναντα αγκάθια που αφορούν στο ύψος του δημοσιονομικού μαξιλαριού επιλυθούν σε επίπεδο euroworking group, τότε το αποψινό eurogroup θα έχει… εύλογη χρονική διάρκεια και οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν πριν το βραδινό παιχνίδι του Μουντιάλ. Διαφορετικά, ενδέχεται να χρειαστούν ορισμένες ώρες διαπραγμάτευσης παραπάνω. Ακόμα και χθες το βράδυ, εμπλεκόμενοι της συζήτησης ήταν προετοιμασμένοι και για τα δύο ενδεχόμενα. Προέκριναν ωστόσο… το πρώτο.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα