back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πιέρ Μοσκοβισί στο Politico: «Χρειαζόμαστε νέο σχέδιο μεταμνημονιακής παρακολούθησης για την Ελλάδα»

Διαβάστε επίσης

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί ενθάρρυνε, μέσω του Politico, τα μέλη του Eurogroup να αντιληφθούν τη σημασία της σημερινής ημέρας, για το Eurogroup στο Λουξεμβούργο. «Όλοι συμπεριφέρονται σαν να είμαστε πλέον σε μια κανονικότητα» είπε.

«Όχι δεν είναι απλώς κανονικότητα. Είναι φανταστικό, αυτό που συμβαίνει. Ας σκεφτούμε για μια στιγμή ότι δεν θα βρίσκαμε μια λύση την Πέμπτη. Ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα στέλναμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης Ιουνίου;»
«Τίποτα, ωστόσο, δεν έχει τελειώσει. Δεν είναι προ-αποφασισμένο κάτι, αλλά είμαστε στη σωστή κατεύθυνση» είπε ο Μοσκοβισί. «Αισθάνομαι ότι υπάρχει μια κοινή επιθυμία να καταλήξουμε κάπου σήμερα… Είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε χτίσει τα θεμέλια για μια ολοκλήρωση (των αποφάσεων για την Ελλάδα). Είμαι πραγματικά βέβαιος γι’ αυτό. Τα θέματα που πρέπει να απασχολήσουν τους υπουργούς σήμερα περιλαμβάνουν το μέγεθος της τελικής δόσης προς την Ελλάδα – κάπου μεταξύ 10 -15 δισ. ευρώ – εξαγορά παλαιών δανείων, όπως από το ΔΝΤ ώστε το κόστος να παραμείνει χαμηλό. 15 δισ. είναι πιο πειστικός αριθμός από 10 δισ και είναι ευκολότερο να κάνεις εξαγορά με περισσότερα χρήματα παρά με λιγότερα» είπε. «Αλλά μάλλον είναι ένας αριθμός, που θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή».
Για το ποια θα είναι η επιτρεπτή ωρίμανση των χρεών – ώστε να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των αγορών – ο Μοσκοβισί είπε ότι υπάρχει ανάγκη για «ουσιώδη, αλλά όχι αμελητέα» μέτρα. «Κάποιοι λένε 15 χρόνια, κάποιοι ακόμα και 10. Το διπλό νούμερο είναι πάντα καλύτερο από το μονό» είπε.

Για μεταμνημονιακή εποπτεία

«Θα πρέπει να εφεύρουμε κάτι εντελώς νέο» δήλωσε ο Μοσκοβισί για το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας. «Δεν είναι business as usual. Θα είναι λάθος να προσποιηθούμε ότι η ελληνική υπόθεση μοιάζει με εκείνη της Ιρλανδίας, Πορτογαλίας ή Κύπρου. Να αναμένετε μεγαλύτερη παρακολούθηση. Δεν θα πρέπει να πάμε στην αντίθετη κατεύθυνση και να δημιουργήσουμε ένα “μεταμφιεσμένο” τέταρτο πρόγραμμα. Και δεν θέλω η τρόικα ή οι θεσμοί να πηγαίνουν πλέον στην Αθήνα με διαφορετικά κοστούμια…» είπε χαρακτηριστικά.

«Χρειαζόμαστε μια αναβαθμισμένη παρακολούθηση… Το συζητήσαμε με τις ελληνικές αρχές και τώρα έχουμε πλέον συμφωνήσει σε όλα, επειδή επί της ουσίας θα τους βοηθήσει να διατηρήσουν τα συμφωνημένα».

Για τα λάθη της Ευρώπης σε σχέση με την Ελλάδα

«Νομίζω ότι το μεγαλύτερο λάθος που έκανε η Ευρώπη σε σχέση με την Ελλάδα ήταν ο μεγάλος χρόνος που χρειάστηκε για να διαχειριστούμε το θέμα του χρέους. Τόσο απλά. Χάσαμε χρόνο με λάθος ιδέες, όπως η ιδέα του “κουρέματος”. Ένα πραγματικό κούρεμα δεν ήταν ποτέ επιλογή, αλλά γνωρίζαμε για πάρα πολύ καιρό ότι έπρεπε να γίνει. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει νωρίτερα. Το δεύτερο λάθος, «ήταν όταν η Ελλάδα βρέθηκε λίγο πριν την έξοδό της από την Ευρωζώνη, πριν από τρία χρόνια. Νομίζω ότι το επεισόδιο του Ιουλίου του 2015 δεν ήταν ευχάριστο, ακόμα και όταν τελικά οδήγησε την Ελλάδα στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Μήπως ο Σόιμπλε δεν εννοούσε στην πραγματικότητα το Grexit; «Υπήρξαν δύο πολύ έντονες στιγμές. Η πρώτη ήταν το 2012. Ήμασταν πολύ κοντά στο Grexit και χρειαστήκαμε να παλέψουμε για τη διατήρηση της Ευρωζώνης. Ένα Grexit θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα, μια καταστροφή για την Ευρώπη. Εάν μια χώρα θα έπρεπε να βγει από το ευρώ, τότε αυτό θα σήμαινε το τέλος του ευρω» είπε ο Μοσκοβισί. «Αυτό συνέβη πράγματι όταν η Ελλάδα έφτασε λίγο πριν την χρεοκοπία εν μέσω μιας πολιτικής κρίσης. Το 2015 ήταν περισσότερο κάτι που εξέφρασε το μπούχτισμα του Σόιμπλε με την Ελλάδα» σημείωσε. «Είναι μια συζήτηση που κάποια στιγμή πρέπει να κάνω με τον Σόιμπλε» παραδέχθηκε ο Επίτροπος, καταλλήγοντας ότι «η προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι ποτέ δεν ήθελε Grexit, αλλά το περιέλαβε σε κάποια έγγραφα (το 2015) για να δείξει ότι ήταν μια πιθανότητα. Αλλά μάλλον προκάλεσε μια τεράστια παρεξήγηση… το γεγονός ότι ήταν στο τραπέζι κάποια στιγμή ήταν τόσο δραματικό και δημιούργησε ένα κλίμα, που θα έπρεπε να είχαμε αποφύγει».

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα