back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΟΠΥΥ: Με μηδενική συμμετοχή στις ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών οι ασφαλισμένοι

Διαβάστε επίσης

Οι ιδιωτικές κλινικές που διαθέτουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα υπογράψουν νέα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των ασφαλισμένων του με μηδενική συμμετοχή.

Σε ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη αναφέρεται ότι οι ιδιωτικές κλινικές θα πρέπει στο εξής να διαθέτουν συγκεκριμένο αριθμό κλινών για τους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ και να ενημερώνουν καθημερινά το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας για την διαθεσιμότητα των κλινών αυτών.

Επίσης, στην ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη αναφέρονται τα εξής νέα σημεία που εισάγει ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ:

  1. Ενσωματώνει την ρύθμιση για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.
  2. Εξορθολογίζει με σαφείς κανόνες ανά κατηγορία πάθησης (ICD10) την διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης των Σκευασμάτων Ειδικής Διατροφής, δηλαδή για τα Τρόφιμα για Ειδικούς Ιατρικούς Σκοπούς.
  3. Διαμορφώνει νέο πλαίσιο συμβάσεων με τις ιδιωτικές κλινικές που διαθέτουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για την κάλυψη των ασθενών με μηδενική συμμετοχή τους, επιβάλλοντας να διαθέτουν συγκεκριμένο αριθμό κλινών για τους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ και να ενημερώνουν καθημερινά το ΕΚΕΠΥ για την διαθεσιμότητα των κλινών αυτών.
  4. Θεσμοθετεί την δυνατότητα σύμβασης του Οργανισμού με ιδιωτικές αυτοτελείς Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ), αφού εκτιμηθεί το οικονομικό όφελος των συμβάσεων αυτών σε σύγκριση με την δαπάνη νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές για τις ίδιες πράξεις.
  5. Ρυθμίζει με διαφορετικό τρόπο την αποζημίωση των θεραπειών υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας.
  6. Ρυθμίζει τους όρους νοσηλείας και αποζημίωσης για τα θεραπευτήρια Χρόνιων Παθήσεων, καθώς επίσης εισάγει σαφές πλαίσιο για την νοσηλεία σε Κέντρα Αποθεραπείας – Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας.
  7. Διαφοροποιεί την συμμετοχή σε φυσικοθεραπείες ανάλογα με το είδος της πάθησης: Μηδενική συμμετοχή για τα χρόνια νοσήματα και συμμετοχή 15% για παροδικές καταστάσεις.
  8. Προσαρμόζει τις παροχές για την ειδική αγωγή στο πρόσφατο πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου για την Ειδική Αγωγή.
  9. Ρυθμίζει με σαφείς κανόνες την διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης των επιθεμάτων ανά κατηγορία διαταραχής (ICD10).
  10. Ορίζει ως μηδενική την συμμετοχή για συσκευές και αναλώσιμα σοβαρών χρονίων και νεοπλασματικών παθήσεων, τροποποιώντας ταυτόχρονα και το πλαίσιο των συμβάσεων με τους παρόχους, προβλέποντας ενοικίαση και όχι αγορά για τις αναπνευστικές συσκευές.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα