back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Που βρίσκονται σήμερα οι μετανάστες που διασώθηκαν από το Aquarius

Διαβάστε επίσης

Οι περίπου 630 μετανάστες από τη Λιβύη έφτασαν επιτέλους στην Ισπανία την Κυριακή, μετά από πολυήμερη παραμονή τους στο σωστικό πλοίο Aquarius και αφού ξέσπασε διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Γαλλία και Ιταλία.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, οι περισσότεροι από αυτούς μεταφέρθηκαν απευθείας στο νοσοκομείο της περιοχής για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, ενώ άλλοι οδηγήθηκαν σε κέντρα υποδοχής γύρω από την πόλη.

Προσωρινή άδεια 45 ημερών

Εξαιτίας της μεγάλης δοκιμασίας και ταλαιπωρίας που πέρασαν στο Aquarius, η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να τους παραχωρήσει μία ειδική άδεια παραμονής 45 ημερών στη χώρα. Στη συνέχεια, το υπουργείο ξεκαθάρισε ότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν την εθνική νομοθεσία χωρίς εξαιρέσεις.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την αίτηση ασύλου και θα έχουν όλοι, ο καθένας ξεχωριστά, μία προσωπική συνέντευξη με τις αντίστοιχες υπηρεσίες για να διηγηθούν την ιστορία τους, να εξηγήσουν γιατί έφυγαν από την χώρα τους και αν αντιμετώπιζαν κινδύνους ή απειλές για τη ζωή τους εκεί. Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός ξεκαθαρίζει ότι αν οι αιτήσεις τους απορριφθούν, θα σταλούν πίσω στην πατρίδα τους.

Η Γαλλία στέλνει εμπειρογνώμονες

Η Γαλλία έχει ήδη στείλει, σύμφωνα με το Euronews, μία ομάδα ειδικών στην Ισπανία για να την βοηθήσουν να εξετάσει καλύτερα τα αιτήματα ασύλου. Και αυτό γιατί έχει ήδη καταγραφεί η πρόθεση κάποιων να ζήσουν στη Γαλλία. Έτσι, θα εξεταστεί από τους Γάλλους εμπειρογνώμονες αν τα άτομα αυτά μιλούν τη γαλλική γλώσσα, αν έχουν συγγενείς στη χώρα ή οποιαδήποτε άλλη σχέση που θα μπορούσε να διευκολύνει έτσι το αίτημά τους.

Η δημοσιογράφος Ανελίζ Μπορζ που πέρασε μία εβδομάδα με τους μετανάστες από τη Λιβύη, από την ημέρα διάσωσής τους στη Μεσόγειο μέχρι την στιγμή που έφτασαν στην Ισπανία, εξηγεί σε δηλώσεις της ότι η διαδικασία προβλέπεται να είναι περίπλοκη και χρονοβόρα, όμως οι άνθρωποι αυτοί δηλώνουν έτοιμοι να την αντιμετωπίσουν και να αντιμετωπίσουν και ότι απαιτηθεί, αρκεί να μην επιστρέψουν πίσω στη χώρα τους.

Μειώθηκαν τα αιτήματα ασύλου στην Ευρώπη

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας εχθές και από το ευρωπαϊκό γραφείο για το άσυλο, τα αιτήματα ασύλου στις χώρες της Ευρώπης από πολίτες τρίτων χωρών παρουσίασαν πτώση ύψους 44% το 2017. Από την άλλη, και σύμφωνα με την ίδια μελέτη, δείχνουν να αυξάνονται οι απορρίψεις των αιτημάτων από τις περισσότερες χώρες. Έτσι το 2017, η Ευρώπη απέρριψε 100.000 αιτήματα ασύλου περισσότερα από το 2016.

 

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα