back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι Έλληνες εφοπλιστές που είναι παγκόσμιοι ηγέτες

Διαβάστε επίσης

Στις πρώτες θέσεις της κατάταξης στην ναυτιλία παγκοσμίως, βρίσκονται για μία ακόμη φορά Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι μέσα στην οικονομική κρίση και τις… «φουρτούνες» που αντιμετώπισε τα τελευταία 10 χρόνια η παγκόσμια ναυτιλία κατόρθωσαν να αξιοποιήσουν το δυσμενές περιβάλλον και με δυναμικές κινήσεις ενίσχυσαν τη θέση τους.

Από τους Έλληνες πλοιοκτήτες 14 συμπεριλαμβάνονται στο Top 100 λίστα των Lloyd’s για το 2017.

Αυτοί είναι:
Γιάννης Αγγελικούσης (Angelicoussis Shipping Group): Στην υψηλότερη θέση από όλους τους Έλληνες -στην 8η θέση της κατάταξη- είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης πλοιοκτήτης του κόσμου. Διευθύνει τον όμιλο, που ξεκίνησε ο πατέρας του Αντώνης, από το 1989 με δραστηριότητες που επεκτείνονται σε δεξαμενόπλοια, πλοία ξηρού φορτίου και μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Ο στόλος του ομίλου ξεπερνά τα 120 πλοία με τα φορτηγά να είναι περίπου 50 και περιμένει άλλα 4, το LNG να μετρά 26 πλοία και άλλα 7 να κτίζονται, ενώ στα δεξαμενόπλοια μέσα στην τελευταία διετία έχει παραλάβει ή παραγγείλει 23 νέα δεξαμενόπλοια τα οποία θα προστεθούν στα δεκάδες υπάρχοντα.

Γιώργος Προκοπίου (Dynacom/Dynagas): Στην 15η θέση της λίστας δραστηριοποιείται στον χώρο των δεξαμενοπλοίων και του LNG. Οι παραλαβές νέων πλοίων είναι συνεχείς και μόνο για το 2018 έχει προγραμματιστεί η παραλαβή ακόμη 8 δεξαμενοπλοίων. Η εταιρεία με πρωτοπόρες κινήσεις διαθέτει 6 παγοθραυστικά LNG, ενώ 3 ανάλογα πλοία «κτίζονται» στη Νότιο Κορέα. Παράλληλα ξεκίνησε η κατασκευή πλωτών δεξαμενών και σταθμών ανεφοδιασμού, που αναμένεται να παραδοθούν μέσα στην επόμενη διετία.

Αγγελική Φράγκου (Navios): Η «σιδηρά κυρία» της ελληνικής ναυτιλίας βρίσκεται στην 26η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Με στόλο 195 πλοίων, εκ των οποίων 55 δεξαμενόπλοια, 39 για containers και 101 ξηρού φορτίου. Είναι σημαντικό ότι η Navios Maritime Partners, η μια από τις τέσσερις εταιρείες του ομίλου, είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο Ν. Υόρκης και βοηθά στην ανανέωση του στόλου με την εξαγορά 7 φορτηγών πλοίων. Παράλληλα η Navios δραστηριοποιείται και στη διακίνηση φορτίων μέσω ποταμών της Ν. Αμερικής.

Γιώργος Οικονόμου (TMS/DryShips): Μία θέση πιο κάτω, στην 27η της παγκόσμιας κατάταξης, βρίσκεται ο… «ιθύνων νους» για τις εταιρείες ξηρού φορτίου (DryShips) και πλωτών γεωτρύπανων (Ocean Rig). Παρά τα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετώπισαν πριν δύο χρόνια και οι δύο εταιρείες με αποφασιστικές κινήσεις οδήγησε σε αναδιάρθρωση και προστασία έναντι των πιστωτών, ενώ φέτος αναμένεται να επιστραφούν και 4 πλωτές δεξαμενές άντλησης πετρελαίου που απασχολούνται από άλλες εταιρείες. Η εταιρεία διαθέτει ακόμη στόλο 22 σύγχρονων φορτηγών πλοίων, 4 δεξαμενοπλοίων και 4 πλοίων φυσικού αερίου.

Πίτερ Λιβανός (GasLog/DryLog): Συνέχεια στην παγκόσμια κατάταξη με έναν ακόμη Έλληνα να κοσμεί την 28η θέση της λίστας. Δραστηριοποιείται στη μεταφορά LNG και οι κλυδωνισμοί της παγκόσμιας αγοράς οδήγησε στην απόφαση να τροποποιηθεί ο σχεδιασμός των 40 πλοίων μέχρι το 2017 με αποτέλεσμα η εταιρεία να παραμείνει εύρωστη οικονομικά. Σήμερα διαθέτει 27 πλοία LNG με τα 5 από αυτά να «κτίζονται» με ορίζοντα παράδοσης το 2019.

Πέτρος Παππάς (Star Bulk): Στην 38η θέση της λίστας και στο πηδάλιο μιας από τις ισχυρότερες ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς ξηρού φορτίου στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Κατέχει 71 πλοία και άλλα 3 αναμένεται να παραληφθούν μέσα στο χρόνο, ενώ βρίσκεται μέσα στη Lloyd’s List από το 2013.

Νίκος Τσάκος (TEN και Intertanko): Στην 46η θέση της λίστας και πρόεδρος της διεθνούς ένωσης των εφοπλιστών δεξαμενόπλοιων (Intertanko). Σε μία περίοδο που όμιλοι κατέρρεαν η ΤΕΝ ενίσχυσε το στόλο της με 15 νέα δεξαμενόπλοια και 1 πλοίο μεταφοράς φυσικού αερίου με τη μεγαλύτερη επέκτασή της την τελευταία 25ετία. Τα 2/3 του στόλου της έχουν ήδη ναυλωθεί με μακροχρόνιες μισθώσεις.

Κωστής Κωνσταντακόπουλος (Costamare): Στην 54η θέση της λίστας έχει σχεδόν ολοκληρώσει την ναυπήγηση νέων πλοίων, ενώ με την τελευταία επιχειρηματική συμφωνία του με Dohle, δημιουργείται ίσως ο ισχυρότερος στόλος μεταφοράς κοντέινερ παγκοσμίως με πάνω από 250 πλοία.
Η εταιρεία έχει στόλο 70 πλοίων, έχει παραλάβει τέσσερα νέα χωρητικότητας 11.000 containers και απομένει η παράδοση 3 πλοίων μέσα στο 2018.

Θεόδωρος Βενιάμης (Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών): Ο μακροβιότερος πρόεδρος στην 100χρονη ιστορία της ΕΕΕ βρίσκεται στην 57η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Ο Θ. Βενιάμης βρίσκεται στο Top 100 της Lloyd’s List σταθερά από το 2010.

Ευάγγελος Μαρινάκης (Capital Group): Στην 65η θέση της λίστας και «προσωπικότητα της χρονιάς» πέρσι για τα «Lloyd’s List Greek Shipping Awards». Η εταιρεία ελέγχει άμεσα ή έμμεσα πάνω από 70 πλοία, δεξαμενόπλοια, containers και ξηρού φορτίου. Από το 2010 που επεκτάθηκε και στη μεταφορά containers αγόρασε 26 πλοία από τα οποία τα 17 καινούργια, ενώ σήμερα διαθέτει 19 πλοία

Πίτερ Γεωργιόπουλος (Gener8 Maritime): Στην 69η θέση ο εφοπλιστής, που θεωρείται ειδικός στην αγορά μεταφοράς αργού πετρελαίου. Η εταιρεία διαθέτει 30 πλοία από 43 που είχε το 2017, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για το «κτίσιμο» ακόμη 21 μεγάλων τάνκερ, που με την παράδοσή τους θα είναι ο μεγαλύτερος στόλος μεγάλων τάνκερ παγκοσμίως.

Γιάννης Πλατσιδάκης (Intercargo): Αν και δεν είναι εφοπλιστής, αλλά προέρχεται από τον τραπεζικό κλάδο, βρίσκεται στην 83η θέση της λίστας. Ξεκίνησε ως ανώτερο στέλεχος του ομίλου Αγγελικούση, ενώ διετέλεσε αντιπρόεδρος της ΕΕΕ μέλος του Δ.Σ της Διεθνούς Ένωσης Πλοιοκτητών Δεξαμενόπλοιων (Intertanko).

Πάνος Λασκαρίδης (Lascaridis Group): Ο επικεφαλής οικογενειακού ομίλου με πολλαπλή δραστηριότητα σε θάλασσα, γη και ουρανό βρίσκεται στην 95η θέση της λίστας. Στη θάλασσα δραστηριοποιείται στη μεταφορά ξηρού φορτιού, σε πλοία ψυγεία, στην αλιεία και σε ναυπηγεία, στον αέρα με την Αegean Αirlines και στη γη με ξενοδοχεία και real estate.

Δέσποινα Θεοδοσίου (Wista International): Στην 96η θέση της Lloyd’s List και μέλος του Δ.Σ του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Κύπρου βρίσκεται στη λίστα ως επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Γυναικών για τη Ναυτιλία και το Εμπόριο (Women’s International Shipping & Trading Association, WISTA).

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα