back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο Τραμπ κήρυξε οικονομικό πόλεμο στην Κίνα

Διαβάστε επίσης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο οικονομικός πόλεμος κατά πάντων που κήρυξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά την κήρυξη «πολέμου» κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήρθε και η σειρά της Κίνας. Ο Ντόναλντ Τραμπ, πιστός στην πολιτική του υπέρ του προσταυτευτισμού, έδωσε δηλαδή εντολή να τεθούν από σήμερα σε ισχύ οι δασμοί σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 50 δισ. δολαρίων, παρά τις προσπάθειες, που είχαν καταβληθεί από τις δύο πλευρές να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης.

Σήμερα ο Τραμπ θα ανακοινώσει τον αναθεωρημένο κατάλογο με τα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν δασμοί. Ο κατάλογος θα περιέχει 800 κατηγορίες προϊόντων, από 1.300 που συμπεριλάμβανε ο προηγούμενος, σύμφωνα με ένα δεύτερο στέλεχος της κυβέρνησης και μια πηγή προσκείμενη στην αμερικανική βιομηχανία ενήμερη για το περιεχόμενό του.

Η κίνηση αυτή έρχεται ύστερα από κινεζικές υποχωρήσεις, όπως το άνοιγμα της αγοράς αυτοκινήτου και του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά και σε μία περίοδο κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει να καταλήξει σε έναν ιστορικό συμβιβασμό με τη Βόρεια Κορέα.

Ωστόσο, όπως δείχνουν οι εξελίξεις ο Τραμπ δεν πιστεύει ότι η επιρροή του Πεκίνου στη Βόρεια Κορέα είναι επαρκής λόγος για να χαλαρώσει την πίεση που ασκεί στην Κίνα στις συνομιλίες των δύο κρατών για το εμπόριο, αφού η κυβέρνησή του έχει εξασφαλίσει πλέον απευθείας επικοινωνία με την Πιονγκγιάνγκ, εξήγησε η πρώτη κυβερνητική πηγή.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Ουίλμπουρ Ρος μετά τη συνάντησή που είχε με Κινέζους αξιωματούχους στο Πεκίνο μετέφερε στον Λευκό Οίκο την κινεζική πρόταση να αγοραστούν επιπλέον αμερικανικά προϊόντα ύψους 70 δισεκ. δολαρίων από την Κίνα για να μειωθεί το αμερικανικό έλλειμμα στο ισοζύγιο των διμερών τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών. Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τον Τραμπ, διευκρίνισαν πηγές ενημερωμένες σχετικά.

Υπενθυμίζεται ότι η κινεζική πλευρά έχει προειδοποιήσει πως θα απαντήσει με το ίδιο «νόμισμα». 

Πρόκειται για ακόμη ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου, λίγο μετά τη Σύνοδο στη Σιγκαπούρη, η οποία παρά τα επίσημα «χαμόγελα» και τις ενθουσιώδεις δηλώσεις κατέληξε σε ένα κείμενο με μεγάλες ασάφειες και χωρίς χρονοδιάγραμμα κινήσεων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα