back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η σωτηρία της Χριστιανικής Ένωσης και του μεγάλου συνασπισμού στα χέρια του Σόιμπλε;

Διαβάστε επίσης

Ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και τους Bαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) καλείται να παίξει ο πρόεδρος της Mπούντεσταγκ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (CDU), σύμφωνα με τη Rheinische Post, που επικαλείται πηγές από το CDU.

H ηγεσία του CDU και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης, Φόλκερ Κάουντερ, φαίνεται να έχουν ζητήσει από τον έμπειρο κοινοβουλευτικό που χαίρει της εκτίμησης και των δύο πλευρών να συνομιλήσει τις επόμενες ημέρες με την ηγεσία του CSU προκειμένου να συνδράμει στην εξεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης, η οποία ως στιγμής φαντάζει ακατόρθωτη, καθώς και οι δύο πλευρές παραμένουν ανυποχώρητες.

Ο Σόιμπλε προειδοποιεί

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι οι βουλευτές των δύο αδελφών κομμάτων στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο συνεδρίασαν χθες ξεχωριστά, κάτι που τελευταία φορά συνέβη τη δεκαετία του 1990. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των βουλευτών των Χριστιανοδημοκρατών ο Σόιμπλε προειδοποίησε για ορατό κίνδυνο διάσπασης της Χριστιανικής Ένωσης, αναφερόμενος στο λεγόμενο “Πνεύμα του Κρόιτ”, όπως αποκαλούν στην καθομιλουμένη οι Γερμανοί την απόφαση που έλαβαν οι Χριστιανοκοινωνιστές στις 19 Νοεμβρίου του 1976 να αποχωρήσουν από την κοινή κοινοβουλευτική ομάδα με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Το ιστορικό της αντιπαράθεσης

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο αδελφά κόμματα ξεκίνησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν την Τρίτη ο Χορστ Ζέεχοφερ, ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του CSU, ανέβαλε την παρουσίαση του σχεδίου του για την πολιτική χορήγησης ασύλου. Φαίνεται ότι ανάμεσα στα 63 μέτρα που επρόκειτο να προτείνει συμπεριλαμβανόταν η πρόταση, στο εξής, οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες και οι αιτήσεις ασύλου τους στη Γερμανία έχουν απορριφθεί να υποχρεούνται να επιστρέφουν στα γερμανικά σύνορα. Η καγκελάριος όπως και οι Σοσιαλδημοκράτες εξέφρασαν την αντίθεσή τους, καθώς κάτι τέτοιο αντιβαίνει στο δίκαιο της ΕΕ, στο οποίο βασίζεται η προσφυγική πολιτική που ακολουθεί ως σήμερα η Γερμανία.

Ποια μπορεί να είναι η έκβαση αυτής της εσωκομματικής κρίσης; Τα πιθανότερα σενάρια είναι τέσσερα:

1. Επικράτηση Ζέεχοφερ – αποδυνάμωση Μέρκελ

Το αίτημα του Ζέεχοφερ για επιστροφή προσφύγων στα σύνορα της Γερμανίας δεν είναι νέο και φαίνεται να έχει αρκετούς υποστηρικτές και στο κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ. Δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η καγκελάριος να υποχωρήσει στο όνομα της διατήρησης της εσωκομματικής ηρεμίας, περίπτωση βέβαια κατά την οποία η θέση της ως επικεφαλής του CDU αλλά και ως καγκελάριος θα αποδυναμωνόταν περαιτέρω, πλήττοντας το κύρος της.

2. Επικράτηση Μέρκελ – αποδυνάμωση Ζέεχοφερ

Στην διόλου απίθανη περίπτωση που καταφέρει η έμπειρη στην αντιμετώπιση κρίσεων Άνγκελα Μέρκελ να επιβάλει τη δική της γραμμή, το πλήγμα θα είναι τεράστιο για τον Ζέεχοφερ, καθώς το σχέδιό του για την υιοθέτηση αυστηρότερης πολιτικής χορήγησης ασύλου και απελάσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το πολιτικό του κύρος, ενώ και το δεύτερο μεγάλο πρότζεκτ του -η δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων- για την ώρα παρεμποδίζεται από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Ένας αποδυναμωμένος όμως ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του CSU αργά ή γρήγορα θα αποτελούσε πρόβλημα για την καγκελάριο. Πρόβλημα που θα μπορούσε να θέσει ακόμη και την επιβίωση του μεγάλου συνασπισμού εν αμφιβόλω.

3. Επίτευξη συμβιβασμού

Η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε από τους Χριστιανοκοινωνιστές το επίμαχο θέμα να συζητηθεί μετά τη διεξαγωγή της πολυαναμενόμενης συνόδου της ΕΕ στις 28 και 29 του μηνός, όπου η καγκελάριος θα απαντήσει στις προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν για τις μεταρρυθμίσεις σε ΕΕ και Ευρωζώνη και αναμένεται να δοθεί μία κοινή απάντηση και στο προσφυγικό.

Σε αυτή την περίπτωση, η Άνγκελα Μέρκελ θα μπορούσε να κερδίσει χρόνο και να καταφέρει να πείσει την άλλη πλευρά. Από χθες το βράδυ όμως αυτό το σενάριο άρχισε να φαντάζει απίθανο, καθώς ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, και ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Μάρκους Μπλούμε, ξεκαθάρισαν ότι δεν προτίθενται να περιμένουν την εξεύρεση μίας ευρωπαϊκής λύσης, εφόσον έχουν ήδη έτοιμη τη βαυαρική.

4. Αδυναμία εξεύρεσης λύσης – κατάρρευση της κυβέρνησης

Στην περίπτωση που οι προσπάθειες για επίτευξη συμβιβασμού αποβούν άκαρπες, θα μπορούσε η διάσπαση της Χριστιανικής Ένωσης να οδηγήσει ακόμη και σε πρόωρες εκλογές, ολέθριο σενάριο όχι μόνο για τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές, αλλά και για τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι δε θα έχουν προλάβει να επιτύχουν την πολυπόθητη ανανέωσή τους και θα προσέλθουν στην εκλογική αναμέτρηση με τα χαμηλότερα ποσοστά στην ιστορία τους. Οι μόνοι κερδισμένοι σε αυτή την περίπτωση θα ήταν οι ακροδεξιοί της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Μεγάλη χαμένη η Γερμανία αλλά και η Ευρώπη.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα