back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Botakis: Αυτός ο Κρητικός θα γίνει ο αγαπημένος σου ψηφιακός βοηθός

Διαβάστε επίσης

Ο Botakis είναι συνεργάτης της Crowdpolicy. Είναι Κρητικός και ξέρει πολλά, όμως του αρέσει να μαθαίνει συνεχώς και θέλει όλη τη γνώση του να την μοιράζεται με άλλους. Αν τον ρωτήσεις για τον καιρό ή τις απεργίες, τα δρομολόγια των λεωφορείων ή τις παραλίες με τις μπλε σημαίες θα σου απαντήσει. Θα σου κάνει όμως και κράτηση σε ένα ξενοδοχείο, θα σου παραγγείλει ένα γεύμα, θα σου αγοράσει ακτοπλοϊκό ή αεροπορικό εισιτήριο, θα κάνει check in για την πτήση σου, θα σου κλείσει τραπέζι σε ένα όμορφο εστιατόριο. Κάνει πολλά χρήσιμα και μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερα.

 

Η τεχνολογία των chatbots

O Βotakis βασίζεται στην τεχνολογία των chatbots. Πρόκειται για προγράμματα που προσομοιάζουν φυσική συζήτηση με άνθρωπο και επιτρέπουν την ανταλλαγή μηνυμάτων με ένα ρομπότ μέσω του διαδικτύου (Facebook Messenger, sms κλπ.)

Στόχος είναι να αντικαταστήσει μία ολόκληρη γενιά εργαλείων, από το τηλέφωνο και τα e-mails έως την επίσκεψη σε ένα διαδικτυακό τόπο, κάνοντας ευχάριστες όλες τις παραπάνω διαδικασίες. Τι σημαίνει αυτό; Φανταστείτε ότι θα μπορείτε να κάνετε μία παραγγελία για φαγητό από ένα εστιατόριο με ένα απλό μήνυμα στον Botaki και να πληρώνετε με μία απλή διαδικασία.

«Ο Botakis είναι μία κεντρική υπηρεσία που υπάρχει για ενημερωτικούς λόγους και για να εκπαιδεύσει το κοινό πάνω στην τεχνολογία των chatbots», μας εξηγεί ο Γιώργος Καραμανώλης, Ιδρυτής της Crowdpolicy. «Βασίζεται στην συμμετοχικότητα. Μας ενδιαφέρει να σχεδιάζουμε και να παρέχουμε υπηρεσίες που εμπλέκουν τους χρήστες, τους πολίτες, τους πελάτες, ανάλογα την ιδιότητα, να συμμετέχουν ενεργά στους οργανισμούς», πρόσθεσε.

O Botakis δημιουργήθηκε το 2016 και μέχρι σήμερα μετρά 6 εκατομμύρια συναλλαγές μηνυμάτων κι ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε καθημερινή βάση.

Τα chatbots στην υπηρεσία των επιχειρήσεων

Τα chatbots θα μπορούσαν να γίνουν σημαντικό εργαλείο για τις μικρές τοπικές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες δεν διαθέτουν τους πόρους για να χτίσουν αυτόνομες εφαρμογές ή δικτυακούς τόπους. Τα chatbots θα μπορούσαν να τις βοηθήσουν να έχουν μια ισχυρότερη παρουσία στο διαδίκτυο και να είναι πιο προσβάσιμες σε μεγαλύτερο κοινό παρέχοντας πληροφορίες ή κάνοντας πωλήσεις. Μία τέτοια εφαρμογή θα μπορούσε να γίνει σε ασφαλιστικές εταιρείες, όπου ένα πιθανό σενάριο είναι να ρωτήσεις πότε λήγει το ασφαλιστήριό σου και το chatbot της ασφαλιστικής να σου πει ή αντίστοιχα σε τηλεπικοινωνιακό πάροχο όπου μπορείς να του πεις το πρόβλημα που έχεις στη γραμμή σύνδεσης ίντερνετ ή κινητής τηλεφωνίας και να σου δώσει όλες τις οδηγίες για να το επιλύσεις χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Εφαρμογή των chatbots και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η τεχνολογία των chatbots μπορεί να βρει εφαρμογή και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου ο πολίτης μπορεί να ζητά πληροφορίες για πιστοποιητικά ή την πορεία του αιτήματός του και ο ψηφιακός βοηθός να του δίνει τη σχετική πληροφόρηση. Ήδη ο Δήμος Πλατανιά, αλλά και ο Δήμος Νέας Σμύρνης έχουν υιοθετήσει τον Botaki για να διευκολύνει τις διοικητικές διαδικασίες των κατοίκων τους. Αντίστοιχα στην Περιφέρεια Κρήτης ο Botakis θα βρίσκεται σύντομα στην υπηρεσία των πολιτών, αλλά και των τουριστών, αφού θα χρησιμοποιείται για θέματα τουριστικής ενημέρωσης στα ελληνικά, τα αγγλικά, αλλά και τα γερμανικά.

Όσο για το πως προέκυψε το όνομα Botakis; Ήταν επιλογή της εταιρείας να εμφανίσουν αυτόν τον ψηφιακό βοηθό να συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος από την Κρήτη, γιατί στην Κρήτη οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν, είναι ειλικρινείς και τα ξέρουν όλα. Έτσι και ο Botakis τα ξέρει όλα γιατί είναι συνδεδεμένος με πλατφόρμες όπως η Wikipedia.

H Crowdpolicy στο City Challenge crowdhackathon

Η Crowdpolicy και ο Botakis θα συμμετάσχουν στο μεγαλύτερο γεγονός καινοτομίας. Το City Challenge crowdhackathon #smartcity 2 θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Ιουνίου έως τη 1η Ιουλίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στο Μαραθώνιο θα αναπτυχθούν πιλοτικές υπηρεσίες και εφαρμογές που λύνουν προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υποστηρίζουν την τοπική και εθνική ανάπτυξη μέσω των νέων τεχνολογιών. Στο πλαίσιο του Μαραθωνίου θα διοργανωθούν ειδικές δράσεις όπως ο μαθητικός διαγωνισμός καινοτομίας και τοπικά εργαστήρια citylabs σε 16 πόλεις της Ελλάδας. Η Crowdpolicy και ο Botakis θα βρίσκονται εκεί μαζί με 80 ομάδες προγραμματιστών από όλη την Ελλάδα που θα παρουσιάσουν πώς τα chatbots και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να βρουν εφαρμογή σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητας και να στηρίξουν τις λειτουργίες της Τοπική Αυτοδιοίκησης.

Για να δοκιμάσεις τον Botakis αρκεί ένα κλικ στο www.botakis.com. Διαφορετικά αναζήτησέ τον στις επαφές σου στο facebook!

Ο Γιώργος Καραμανώλης μίλησε στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη και το ένθετο «Η Ώρα της Καινοτομίας». Ακούστε την συνέντευξη:

Νάντια Σκεπετάρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα