back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βάιλμπριφ: Στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα έχει ληφθεί το σύνολο των αποφάσεων για την Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Κατηγορηματικός ότι στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα έχει ληφθεί το σύνολο των αποφάσεων για την Ελλάδα, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Εuroworking Group Χανς Βάιλμπριφ, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έθεσε τρεις προϋποθέσεις για την διατήρηση της ελληνικής οικονομίας σε θετική τροχιά μετά τη λήξη του προγράμματος:

-να μην υπάρξει πισωγύρισμα σε όσα έχουν συμφωνηθεί,

-να συνεχίσει η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και

-να υπάρχει πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Η πιστοληπτική γραμμή παραμένει πρόγραμμα

Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα πιστοληπτικής γραμμής στήριξης και την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην τη ζητήσει δήλωσε: «Δε θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξει άποψη. Θεωρώ ότι πρέπει να έχει τη δική της άποψη. Δεν περιμένω να ζητηθεί. Η πιστοληπτικη γραμμή είναι ένα ειδικό είδος προγράμματος, αλλά παραμένει πρόγραμμα» σημείωσε.

Ο κ. Βάιλμπριφ σημείωσε ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και στο πλαίσιο της επιτήρησης, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να συζητά με τους εταίρους της θέματα, όπως ο κατώτατος μισθός ή οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Υποδόση και εκταμιεύσεις

Σε ό,τι αφορά την υποδόση του 1 δισ. ευρώ που σχετίζεται με την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, εκτίμησε ότι σύντομα θα εκταμιευτεί, ενώ αναφορικά με το ύψος της τελευταίας εκταμίευσης του τρέχοντος προγράμματος, επεσήμανε ότι θα είναι μεταξύ 10-12 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος αναφερόμενος στο ρόλο του ΔΝΤ σημείσωσε ότι «ενδεχόμενη μη ενεργοποίηση του προγράμματός του ΔΝΤ με ανησυχεί λίγο,  αναφορικά με πώς θα επηρεάσει τις αγορές. Ωστόσο το Ταμείο θα παραμείνει δεσμευμένο».

Τέλος ο  Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε αναφορά στην υπόθεση δίωξης του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου. «Είμαι πολύ ανήσυχος. Είναι καθοριστικό θέμα για το κλίμα εντός του Εurogroup. Το Συμβούλιο πρόκειται να προχωρήσει σε δήλωση για αυτό» κατέληξε.

Γιάννης Παπαγεωργίου

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα