back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Όταν οι αστυνομικοί παίζουν θέατρο

Διαβάστε επίσης

Τραγουδάνε, παίζουν μουσική, κάνουν θέατρο, είναι γεμάτοι ζωντάνια και πάθος και είναι αστυνομικοί. Πρόκειται για τις γυναίκες και τους άντρες των σωμάτων ασφαλείας, που συμμετέχουν στην θεατρική ομάδα της ΕΛ.ΑΣ.

Μιλούν με αγάπη για την ομάδα τους και για το θέατρο, για αυτά που τους προσφέρει και για αυτά που προσφέρουν. Κάνουν λόγο για έκφραση, λύτρωση, κάθαρση, αποφόρτιση, κατάθεση ψυχής, ψυχοθεραπεία και προσφορά προς τον συνάνθρωπο μέσω του θεάτρου.

Ο Αθήνα 9.84 παρακολούθησε την πρόβα της θεατρικής ομάδας και γνώρισε το άλλο πρόσωπο της Αστυνομίας.

theatriki_omada_astinomias

Αυτήν την περίοδο δουλεύουν την κωμωδία «Η κόμισσα της Φάμπρικας» με τη καθοδήγηση του ηθοποιού Γιώργου Μπασιάκου που είναι ο σκηνοθέτης της παράστασης και η ψυχή της ομάδας. Η παράσταση είναι προγραμματισμένη να ανέβει τον ερχόμενο Οκτώβρη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού της Ημέρας της Αστυνομίας και του Προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου.

Η θεατρική ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας

Δεν είναι ευρέως γνωστό όμως η θεατρική ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας κλείνει φέτος 19 χρόνια ύπαρξης. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, έχει παρουσιάσει αξιόλογες παραστάσεις -δωρεάν πάντα- σε ιδρύματα, φυλακές, σχολεία και έχει αποσπάσει αρκετές διακρίσεις. Έχει ανεβάσει θεατρικά έργα μεγάλων συγγραφέων, όπως του Σαίξπηρ, του Μολιέρου, του Τενεσί Ουίλιαμς, του Δημήτρη Ψαθά και άλλων. Στην θεατρική ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας συμμετέχουν αστυνομικοί, συνοριακοί φύλακες, ειδικοί φρουροί και πολιτικοί υπάλληλοι.

theatriki_omada_astinomias

«Το θέατρο είναι αγάπη προς τον άνθρωπο»

«Η ανταπόκριση του κόσμου στις παραστάσεις μας είναι συγκινητική» λέει ο Γιώργος Μπασιάκος. «Μπορεί η ομάδα να είναι ερασιτεχνική αλλά η δουλειά που παρουσιάζει είναι πέρα για πέρα επαγγελματική. Κάνουμε όλα τα μαθήματα, αναπνοές, κίνηση, ορθοφωνία, αγωγή λόγου, αυτοσχεδιασμό. Τα μέλη της ομάδας είναι παιδιά με ευαισθησίες, ανησυχίες και ανάγκη για έκφραση και αυτό μεταφέρεται στη σκηνή. Είναι όλοι εν ενεργεία αστυνομικοί που αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους σε αυτό που αγαπάνε και τους εκφράζει. Στο επάγγελμά τους δέχονται πολύ πίεση και μέσα από το θέατρο εκφράζονται, λυτρώνονται, βγάζουν αγάπη προς τον άνθρωπο. Γιατί το θέατρο είναι αγάπη προς τον άνθρωπο».

Οι αστυνομικοί εραστές της Τέχνης

«Το θέατρο για μένα είναι κομμάτι της ζωής μου πια» μου λέει η Μαρία και τα μάτια της λάμπουν. «Με την θεατρική ομάδα δίνεται η ευκαιρία σε όλους εμάς που αγαπάμε το θέατρο να καταθέσουμε συναισθήματα και ψυχή και να προσφέρουμε χαρά στους συνανθρώπους μας. Επίσης έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε και ένα πιο ευαίσθητο και ανθρώπινο πρόσωπο της Αστυνομίας».

Για τον Νίκο «Η θεατρική ομάδα αποτελεί μία καλή ευκαιρία να σπάσουν τα στερεότυπα που αφορούν στο επάγγελμα του αστυνομικού. Να δείξουμε στον κόσμο ότι έχουμε παιδεία, γινόμαστε ηθοποιοί, ποιούμε ήθος. Προσωπικά έχω μέσω του θεάτρου την δυνατότητα να εκφράσω συναισθήματα και ευαισθησίες που στην ζωή μου λόγω επαγγέλματος δεν μπορώ. Μετά από κάθε παράσταση που έχω συμμετάσχει νιώθω την κάθαρση όπως την εννοούσαν οι αρχαίοι. Είναι λύτρωση το θέατρο. Όπως επίσης πολύ σημαντικό είναι και η αποδοχή από το κοινό και τους συναδέλφους».

theatriki_omada_astinomias

Ο Αντώνης συμμετέχει στην ομάδα γιατί τον βοηθά να βγάλει τα εσώψυχά του, αυτά που νιώθει, που κρατά μέσα του, να εκφραστεί με έναν διαφορετικό τρόπο. «Είναι σαν να αδειάζει η ψυχή μου από τις έγνοιες» λέει χαρακτηριστικά.

Η Μαρία που συμμετέχει για πρώτη φορά στην θεατρική ομάδα νιώθει πολύ περήφανη που επιλέχθηκε και συνεργάζεται με τόσους ταλαντούχους ανθρώπους. «Δεν φανταζόμουν ότι υπήρχαν στο σώμα τόσοι ταλαντούχοι συνάδελφοι. Είναι μία πράξη ανάτασης για όλους μας και ταυτοχρόνως δίνει μία άλλη διάσταση στην προσφορά του αστυνομικού προς την κοινωνία και τους συναδέλφους του».

«Η συμμετοχή στην θεατρική ομάδα της Αστυνομίας είναι για όλους μας ψυχοθεραπεία δεδομένου ότι το επάγγελμα του αστυνομικού είναι άχαρο» επισημαίνει ο Κυριάκος ο οποίος ασχολείται με το θέατρο πολλά χρόνια και είναι απόφοιτος της Ανώτερης Δραματικής Σχολής του Πειραϊκού Συνδέσμου «Μας αποφορτίζει και μας αναπαύει ψυχικά».

theatriki_omada_astinomias

Η πρόβα του έργου ήταν άκρως ενδιαφέρουσα και το αποτέλεσμα της προσπάθειας των 15 μελών της ομάδας προβλέπεται αξιόλογο.

Οι πρόβες πραγματοποιούνται 2 φορές την εβδομάδα, σε μία αίθουσα του Κέντρου Κεραμικής Τέχνης, στο Μαρούσι η οποία έχει παραχωρηθεί αφιλοκερδώς στην ομάδα από το Κέντρο.

theatriki_omada_astinomias

Το έργο

Πρόκειται για την γνώστη κωμωδία του ελληνικού κινηματογράφου «Η κόμισσα της Φάμπρικας» παραγωγής 1969 σε σκηνοθεσία του Ντίμη Δαδήρα και σενάριο του Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη.

Σε μια μεγάλη αυλή κατοικούν τρία ξαδέλφια που έχουν το ίδιο ονοματεπώνυμο: Χρήστος Δελημάνης. Ο πρώτος είναι αστυφύλακας, ο δεύτερος κομμουνιστής και μόνιμα άνεργος, και ο τρίτος είναι ένας σεσημασμένος μικροαπατεώνας. Η συνέχεια επί της σκηνής.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα