back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η κρίσιμη ψήφος των Τούρκων της διασποράς στις εκλογές

Διαβάστε επίσης

Οι μεγαλύτερες κοινότητες Τούρκων πολιτών που ζουν στην Ευρώπη έχουν ήδη ξεκινήσει να ψηφίζουν για τις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους.

2,9 εκατομμύρια εντός Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζουν περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες με Τουρκική ή και διπλή εθνικότητα. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι 2,7 εκατομμύρια ζουν στην Γερμανία, από μισό περίπου εκατομμύριο στην Γαλλία και στην Ολλανδία, 300.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 250.000 στην Αυστρία και 150.000 στο Βέλγιο.

Αυτοί οι αριθμοί φυσικά αναφέρονται στον συνολικό πληθυσμό και όχι στους ενήλικες ή – πιο ξεκάθαρα – σε όσους έχουν δικαίωμα ψήφου που στην Γερμανία δεν ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο και συνολικά στην Ε.Ε. τα 2,9 εκατομμύρια.

Υπέρ του Ερντογάν

Οι πληθυσμιακές αυτές ομάδες αποτέλεσαν για άλλη μία φορά στρατηγικό στόχο όλων των πολιτικών κομμάτων στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και ιδίως του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που γνωρίζει καλά ότι τους χρειάζεται.

Κι αυτό γιατί και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις – με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το περσινό δημοψήφισμα – οι Τούρκοι του εξωτερικού στήριξαν ευρέως τον πρόεδρο και το κόμμα του.

Στο δημοψήφισμα του 2017 το 63% των Τούρκων της Γερμανίας και το 77% όσων ζουν στο Βέλγιο ψήφισαν ναι στην συνταγματική μεταρρύθμιση. Και αυτά όταν στην Τουρκία το ποσοστό του ναι δεν ξεπέρασε το 51%.

Αυξημένη συμμετοχή

Ενδιαφέρον δεν παρουσιάζουν μόνο τα αποτελέσματα αλλά και η ενισχυμένη συμμετοχή όσο περνάνε τα χρόνια. Στις προηγούμενες εκλογές, αυτές του 2015, η συμμετοχή έφτασε σε ποσοστό ρεκόρ 44%, ψήφισαν δηλαδή 1,3 εκατομμύρια πολίτες με την πλειοψηφία εξ αυτών να στηρίζει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το κόμμα δηλαδή του Ερντογάν.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα