back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σκουπίδια παντού, κάδοι πουθενά στην οδό Βουλής

Διαβάστε επίσης

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει προ διετίας, ο τότε Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων Ανδρέας Βαρελάς έλεγε ότι το κέντρο καθαρίζεται τρεις φορές την ημέρα, παραδεχόμενος επίσης ότι με τις υφιστάμενες συνθήκες ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί.

Φόβοι χρήσης κάδων στα επεισόδια

Δύο χρόνια μετά, η κατάσταση όχι τόσο στους κεντρικούς δρόμους, όπου οι κάδοι απορριμμάτων συχνά αποσύρονται υπό τον φόβο μήπως χρησιμοποιηθούν σε επεισόδια, αλλά κυρίως στις οδούς γύρω από το Σύνταγμα, δεν έχει αλλάξει καθόλου.

Σε μια περιοχή, στην οποία παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν πολλά κτίρια που φιλοξενούν αστέγους (όπως εξακολουθεί να είναι η Στοά Εμπόρων, παρά τον τακτικό καθαρισμό της κάθε εβδομάδα με πρωτοβουλία λίγων καταστηματαρχών), λειτουργεί και μια πληθώρα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε μια γειτονιά χωρίς υποδομή για τα σκουπίδια. Ακόμη κι αν από τη νομοθεσία τα καταστήματα είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν χώρο φύλαξης των απορριμμάτων τους μέχρι να γίνει η αποκομιδή σε συγκεκριμένες ώρες, ελάχιστα το πράττουν. Στην οδό Βουλής στο Σύνταγμα, μηχανάκια και σκουπίδια βρίσκονται παντού, κάδοι όμως -σχεδόν- πουθενά.

«Δεν υπάρχουν πλέον κάδοι. Είχαμε έναν στη Λέκκα (Αξαρλιάν), αλλά τον έβγαλαν. Στην κορυφή της πλατείας, υπάρχουν τρεις κάδοι ανακύκλωσης και κανένας κανονικός, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να μένουν στον δρόμο σχεδόν όλη τη μέρα», λέει στον Αθήνα 9,84 ο Νίκος Σιδερής, ιδιοκτήτης του ομώνυμου ωρολογοποιείου, το οποίο μαζί με το παρακείμενο ιστορικό αρτοποιείο «Άριστον», είναι τα δύο εμβληματικά καταστήματα της οδού Βουλής που τον Ιανουάριο ανακηρύχθηκαν διατηρητέα ως προς τις εμπορικές τους χρήσεις, ακολουθώντας τον χαρακτηρισμό της Στοάς Εμπόρων ως νεότερου μνημείου της πρωτεύουσας.

Βουνά τα σκουπίδια

«Το πρωί, που ανοίγουμε τα μαγαζιά μας, είναι όλα πεντακάθαρα», συνεχίζει. «Όμως, μετά τις 14:00 σχηματίζονται “βουνά” από σκουπίδια: από ποτήρια του καφέ μέχρι μπουκάλια όλων των ειδών. Οι υπάλληλοι καθαριότητας του δήμου περνούν δύο και τρεις φορές την ημέρα, τα μαζεύουν, ρίχνουν νερό με πίεση, σκουπίζουν και ασχολούνται αρκετά. Ένας κάδος, όμως, δεν μπαίνει. Το έχουμε ζητήσει από τον δήμο εδώ και πολλούς μήνες, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Όσα χρόνια είμαι εγώ εδώ, η κατάσταση παραμένει η ίδια».

Σκουπίδια και αποτσίγαρα

Με τόσα σκουπίδια, οι πεζοί -και ειδικά τα άτομα με ειδικές ανάγκες- προσπαθούν να περάσουν μεταξύ ενός εν μέρει κατειλημμένου πεζοδρομίου και των σταθμευμένων μηχανών που ενίοτε κατακλύζουν το οδόστρωμα. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πεζοί στην Αθήνα είναι λίγο-πολύ γνωστές, αλλά σύμφωνα με τον κ. Σιδερή προβλήματα έχουν και οι καπνιστές: «Για εμάς που -κακώς- καπνίζουμε, δεν έχουν φροντίσει να βάλουν ούτε ένα μεταλλικό τασάκι για να πετάξουμε τα τσιγάρα. Αναγκαστικά, τα πετάμε στο πεζοδρόμιο ή στον δρόμο γιατί δεν μπορούμε να τα σβήσουμε στο χέρι. Δεν γίνεται από παντού να μας κάνουν κήρυγμα για έλλειψη οικολογικής συνείδησης όταν οι υπεύθυνοι δεν έχουν προνοήσει να υπάρχουν κάδοι στην περιοχή, ακόμα κι αν κάποιος χρειαστεί να περπατήσει 30 μέτρα παραπάνω με τον καφέ ή το τσιγάρο στο χέρι προκειμένου να τους βρει».

Ιδιοτική πρωτοβουλία

Σε αυτό το ζήτημα, σημειώνεται πως το «Άριστον», με δική του πρωτοβουλία, τοποθετεί συχνά δύο τέτοιους μεταλλικούς κάδους ανάμεσα στα παρκαρισμένα μηχανάκια της Βουλής και σε απόσταση λίγων εκατοστών τον έναν από τον άλλον. Ο σκοπός, όμως, φαίνεται να είναι περισσότερο η αποτροπή της στάθμευσης μπροστά στο αρτοποιείο και η διευκόλυνση της πρόσβασης των πελατών σε αυτό παρά η διατήρηση της καθαριότητας.

«Θα ήταν ωραία η εικόνα εάν υπήρχαν κάδοι στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα;», αναρωτήθηκε ο Γιώργος Ζούνης, επικεφαλής της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, όταν του θέσαμε το ερώτημα. Όπως μας είπε στη σύντομη συνομιλία που είχαμε, υπάρχει κάδος press container στη συμβολή Νίκης και Ξενοφώντος στο Σύνταγμα, δηλαδή αρκετές δεκάδες μέτρα από τη Στοά Εμπόρων.

Παράνομη αφισοκόλληση

Ένα άλλο ζήτημα που επισημαίνουν οι καταστηματάρχες είναι η παράνομη αφισοκόλληση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια της οδού Βουλής.

Αρκετά συχνά, ο δήμος επεμβαίνει και αφαιρεί τις αφίσες, ωστόσο -όπως τονίζουν-πρέπει να γίνει κάτι πιο ριζικό.

Επιπλέον, στην ίδια περιοχή, παρατηρείται το φαινόμενο αφαίρεσης μεγάλων ποσοτήτων χαρτιού από τους κάδους ανακύκλωσης, με τους δράστες να φορτώνουν το ανακυκλώσιμο υλικό σε μεγάλα καρότσια και την αστυνομία να μην αντιδρά.

Γιώργος Κυριακίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα